El president de la Generalitat afirma que el Misteri d’Elx representa una part fonamental de la identitat i dels valors del poble valencià

El president de la Generalitat afirma que el Misteri d’Elx representa una part fonamental de la identitat i dels valors del poble valencià

Ximo Puig assisteix a l’obra assumpcionista escenificada aquesta vesprada a la basílica de Santa Maria, acompanyat per l’alcalde d’Elx, Carlos González, per la consellera de Cultura, Raquel Tamarit, pel president del Patronat de la Festa, Francisco Borja, i pel bisbe d’Oriola-Alacant, José Ignacio Munilla, entre altres autoritats


El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat que el Misteri d’Elx representa una part fonamental de la identitat i dels valors del poble valencià. El cap del Consell ha efectuat aquesta declaració a l’ermita de Sant Sebastià de la capital del Baix Vinalopó, durant el descans de l’assaig del drama sacrolíric que viurà els seus dies grans demà dia 14 i el dilluns 15, després de dos anys sense funcions a l’agost per l’emergència sanitària.

Puig, que ha estat acompanyat per l’alcalde d’Elx, Carlos González; la consellera de Cultura, Raquel Tamarit; el president executiu del Patronat del Misteri d’Elx, Francisco Borja; el bisbe de la Diòcesi Oriola-Alacant, José Ignacio Munilla; el diputat provincial Juan de Dios Navarro en representació del president de la Diputació; i el vicari episcopal d’Elx, José Antonio Valero, ha continuat dient que la Festa “està arrelada amb la nostra cultura, tradició i voluntat de viure, de somiar i lluitar junts superant les

dificultats”. En eixe sentit, ha donat les gràcies a tots aquells que preparen les representacions cada any, que en aquests dies “generen esplendor” i que converteixen Elx en l’epicentre de la Comunitat Valenciana.

“El Misteri s’ha sabut mantindre durant cinc segles”, ha recordat el president, que l’ha definit com el “sentiment d’un poble” i ha reiterat la seua gratitud als qui l’han fet possible al llarg de la història per “ser capaços de mantindre eixes arrels profundes que uneixen tots els valencians i que van molt més enllà, ja que és un cant a la humanitat”.

La consellera Tamarit, que ha assenyalat que “és un goig tornar a Elx i celebrar la Festa amb total normalitat”, ha recalcat el suport incondicional del Govern valencià i de la Regidoria de Cultura a l’obra assumpcionista: “Diem a la gent d’Elx i del Misteri que teniu el nostre suport com fins ara”.

L’alcalde i president efectiu del Patronat del Misteri d’Elx, per part seua, ha destacat l’“autèntic honor” que suposa per a Elx i per a la Festa que es produïsca “aquesta valuosa representació institucional. No en va, aquesta vesprada han assistit a la basílica Rafa Climent, conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball; Rosa Pérez, consellera de Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica; Gabriela Bravo, consellera de Justícia, Interior i Administració Pública; Toñi Serna, Secretària Autonòmica de Cooperació i Qualitat Democràtica; o María Empar Martínez, Secretària Autonòmica d’Economia Sostenible, Sectors Productius, entre altres autoritats i personalitats de la societat i la cultura.

“Els il·licitans i les il·licitanes tornem a vibrar, a emocionar-nos, sentint-nos orgullosos del que significa el Misteri per a aquesta ciutat i poder compartir-ho amb la nostra representació institucional i amb tots els valencians i les valencianes”, assenyala González

A més, González ha expressat “la seua alegria” que, després de dos anys de dificultats i el parèntesi forçós per la pandèmia, es torne a escenificar aquest tresor cultural declarat en 2001 Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO en 2001. I que, amb aquest retrobament amb el Misteri, “els il·licitans i les il·licitanes tornem a vibrar, a emocionar-nos, sentint-nos orgullosos del que significa la Festa per a aquesta ciutat i poder compartir-ho amb la nostra representació institucional i amb tots els valencians i les valencianes”.

Per a president executiu del Patronat del Misteri, Francisco Borja, la jornada de hui “és un dia gran” perquè torna l’emoció a la basílica de Santa María. “La Festa és una cosa gran per a tota la Comunitat Valenciana, i, en definitiva, ens serveix de nexe, de cúpula d’unió”, ha dit. “Sabem que l’objectiu del Misteri és l’assumpció de la Mare de Déu als cels, però, també, els il·licitans i les il·licitanes ho celebrem perquè ens uneix al poble valencià”, ha reconegut.

José Ignacio Munilla, que ha felicitat la ciutadania il·licitana, ha conclòs després de veure la representació que “les portes del cel estan obertes i que ens conviden a caminar cap al futur amb confiança, vencent les pors i formant una gran germanor entre nosaltres”, fent un paral·lelisme amb els apòstols. “Ells representen la germanor que estem cridats a tindre entre nosaltres”, ha postil·lat, i ha expressat que, sota la cura de la Mare de Déu, “caminem tots com a germans, ajudem-nos en aquest camí, siguem companys i inspirem-nos confiança els uns als altres en aquesta gran peregrinació que és la vida”.

Després de dos estius sense Misteri, les funcions de demà i passat s’alcen com les més esperades en més d’un segle. D’altra banda, aquest matí va tindre lloc al Saló de Plens de l’Ajuntament d’Elx la Sessió Ordinària Anual de Patronat del Misteri, en la qual l’alcalde va marcar com a prioritats de treball la rehabilitació de Santa Maria mitjançant una aliança institucional entre el Consistori i el Consell per a obtindre finançament estatal o europea per a sufragar els set milions d’euros en els quals el Pla Director xifra la sèrie d’actuacions a fi de garantir la conservació del temple.

També, González va explicar en la sessió que no es renuncia a l’objectiu que va comunicar en la de 2019, d’igualar l’esforç financer dels governs valencià i provincial, de 75.000 i 50.000 euros anuals, respectivament, al que fa l’Ajuntament, de 150.000 euros cada any.