La mateixa Calvo, l’Ajuntament d’Elx, Manuel Campello, Alejandro i Rafael Ramos, Antonio Martínez Maciá ‘Pin’, Francisco Vives, Ricardo Perlines, la UMH i la UA van ser nomenats “Excel·lents de la Dama”, en una gala organitzada per la Reial Orde a la rotonda del Parc Municipal davant més d’un centenar de persones
L’exministra de Cultura Carmen Calvo va manifestar en el marc de la Gala ‘Excel·lents de la Dama’, celebrada a la rotonda del Parc Municipal davant més d’un centenar de persones, que no existeix incompatibilitat entre “no desmembrar el patrimoni comú dels espanyols” amb què la Dama siga cedida a Elx per un màxim de sis mesos, la qual cosa va considerar “bona idea” per a connectar “la cultura amb la gent”, cosa que, va defensar, entra dins de la legalitat. “La Dama és de tots els espanyols, però on l’estimen i la senten com a seua és a Elx, i una cosa no és incompatible amb l’altra” va reafirmar.
Calvo, acompanyada per l’alcalde, Carlos González, la secretària autonòmica d’Universitats i Recerca, Carmen Bevià, l’edil de Cultura, Marga Antón, la presidenta de la Reial Orde de la Dama d’Elx, Mari Carmen Pérez Cascales, la Dama Vivent, Neus Almarcha, membres de l’Equip de Govern i de la Corporació Municipal, entre altres autoritats i representants de diferents entitats socials i culturals del municipi, van assistir a un esdeveniment organitzat per la Reial Orde que s’emmarca en els actes del 125 aniversari de la troballa del bust i en el qual es van guardonar com a “Excel·lents de la Dama” la mateixa Calvo, l’Ajuntament d’Elx, Manuel Campello, Alejandro i Rafael Ramos, Antonio Martínez Maciá ‘Pin’, Francisco Vives, Ricardo Perlines i les universitats Miguel Hernández (UMH) d’Elx i d’Alacant (UA) per “el seu protagonisme extraordinari en aquests 125 anys”, va assenyalar González.
“La senyora Carmen Calvo va ser la ministra de Cultura que va propiciar el préstec de la Dama en 2006 a la nostra ciutat. Per tant, commemorem aquest aniversari i el fem amb una persona que ha sigut extraordinàriament rellevant per a la nostra ciutat, per a la història de la Dama d’Elx i que la peça estiguera entre nosaltres”, va recordar el regidor, mentre que la convidada d’honor va fer una defensa de la labor de la política, “imprescindible per a la democràcia”, fins i tot reconeixent que els tècnics de Cultura “són i han de ser molt rigorosos”, agraint l’homenatge “generós i innecessari”, perquè va dir que en 2006 “sentia que complia amb el meu deure i vaig fer el que havia de fer com a ministra: utilitzar la llei i portar la Dama on més l’estimen, que és a Elx” i va definir el bust com a “absolutament indescriptible per importància i singularitat”.
En el seu discurs, després de rebre el títol honorífic per part de la Reial Orde, Calvo va fer referència a les dues dames d’Elx: la física i l’espiritual; aquesta última que desperta, generació rere generació, la pertinença al municipi igual que somnis, passions, intensitats i fins i tot sentit a la vida. “No hi ha peça del patrimoni cultural de quasi cap lloc del món que estimen més que ella”, va sentenciar l’exministra de l’Executiu de José Luis Rodríguez Zapatero.
L’alcalde, Carlos González, va arreplegar el títol honorífic en nom del Consistori, acompanyat per la secretària autonòmica d’Universitats i Recerca, Carmen Bevià, l’edil de Cultura, Marga Antón, la presidenta de la Reial Orde, Mari Carmen Pérez Cascales, la Dama Vivent, Neus Almarcha, membres de l’Equip de Govern i de la Corporació Municipal
Per part seua, González va manifestar que “malgrat les ultimes notícies i decisions gens proclius als nostres anhels i pretensions, lluny de desanimar-nos, enforteixen la nostra unió i ens motiven a continuar treballant amb afany i amb determinació perquè la Dama estiga entre nosaltres”, i que, igual que en 2006 “es van superar les dificultats i es van véncer les resistències, i vam aconseguir, entre tots, que la Dama estiguera a Elx, sense cap perjudici per a la peça, hui també podem tornar a aconseguir-ho”.
“Per això”, va continuar González, “des d’ací, des d’aquest bell racó de nostre Palmerar, li diem al Ministeri, i al ministre de Cultura, amb la màxima solemnitat, amb serenitat i sense cap mena d’acritud ni crispació, però amb tota la força i la contundència: que Elx anhela la seua Dama, que els il·licitans volem que la Dama estiga entre nosaltres i que no cessarem en la nostra obstinació fins a aconseguir fer realitat la nostra aspiració”.
Després d’aquestes reivindicacions, i després de rebre per part de la Reial Orde la distinció en nom de l’Ajuntament d’Elx per l’esforç que va efectuar la institució local en 2006 i pel seu treball actual amb l’objectiu d’aconseguir la cessió, l’alcalde va rememorar les circumstàncies entorn de la troballa, que, va dir, “han contribuït a forjar un vincle emocional indestructible entre Elx i la seua Dama que han possibilitat un sòlid sentiment col·lectiu de pertinença que ni el transcurs del temps, ni les adversitats, ni les negatives aconsegueixen dissipar ni tan sols atenuar”.
Per això, després de 125 anys, i 16 després de la seua estada Elx, “els il·licitans estem plenament convençuts que el millor lloc en el qual pot estar és aquell on es va esculpir i on es va trobar, a la nostra benvolguda ciutat”, va agregar González.
A més de Calvo i el Consistori il·licità, altres personalitats i institucions amb especial vincle amb la Dama van ser nomenades com a excel·lents per la Reial Orde, algunes a títol pòstum, com el descobridor de la peça el 4 d’agost de 1897, Manuel Campello; els arqueòlegs que van consagrar la seua vida a l’Alcúdia, Alejandro i Rafael Ramos; i el Fill Predilecte d’Elx i primer president de la Reial Orde, Antonio Martínez Maciá ‘Pin’. També van rebre el títol les universitats UMH i UA, per la seua Càtedra Dama d’Elx i per gestionar L’Alcúdia des de 1996, respectivament; el director de l’esmentada Càtedra, Francisco Vives; i el col·leccionista de reproduccions del bust Ricardo Perlines.
González, que va agrair la Reial Orde la iniciativa d’impulsar la gala, va brindar la seua enhorabona als distingits: “Encara que absolutament dispars i diversos, han sigut determinants per a enfortir el vincle emocional i sentimental d’Elx amb la seua Dama”, va recalcar, i va incidir que igualment en el seu paper “per a mantindre viva la nostra pretensió, el nostre anhel, que torne a la seua ciutat”.
“Farem el possible per a demostrar al Museu Arqueològic Nacional (MAN) que Elx és mereixedora de tindre la Dama amb nosaltres”, va afirmar Antón, que, va destacar, “es farà tot el possible perquè Elx l’aculla de manera temporal, abans o després ho aconseguirem”. D’altra banda, va recordar que les activitats per a tots els públics de l’aniversari de la troballa seran extensibles fins a 2023 per a, de tal manera, comptar “amb dos anys de celebracions” i que la ciutadania se senta “orgullosa i reconeguda per eixe bust que forma part del nostre cor”.
“Volem que aquest 125 aniversari siga la veu que desperte les consciències d’aquells que ens neguen la tornada de la Dama”, va expressar Cascales, que la va definir com a “motivadora, inspiradora, influent, mil i una vegada interpretada i reinventada”. La presidenta de la Reial Orde va insistir que, per als il·licitans, la peça ibera va més enllà d’una dada històrica o arqueològica, ja que és un senyal d’identitat de la localitat, “un tret que encunya i forma part de nosaltres, que ens uneix com a poble i que hem de defensar i protegir”. I que a més de portar el nom d’Elx més enllà de l’inimaginable, coincideix amb l’alcalde que és “una font de riquesa i d’incentiu turístic i econòmic”.
Després de l’acte institucional, els presents van poder gaudir del concert de l’Orquestra de Cambra i Cors de la UNED, de recent creació i sota la batuta de Manuel Ramos. També de focs artificials com a fermall, a l’entorn inigualable del palmerar il·licità.
Aquest dijous, 4 d’agost, i seguint amb l’agenda commemorativa alhora que reivindicativa del 125 aniversari, es ratificarà a les 10.30 a la Sala del Consell de l’Ajuntament l’anomenada “Declaració Institucional de l’Alcúdia”, entre les 11.00 i les 13.00 hores hi haurà a la Plaça de Baix una carpa commemorativa, a les 19.30 les autoritats visitaran el jaciment arqueològic per a depositar flors en el punt exacte on es va trobar el bust, i a les 22.30 es projectarà un videomapatge a la façana del Palau d’Altamira.
“Treballarem tots junts perquè la Dama torne a Elx, torne a la seua ciutat. I tard o d’hora, amb el suport de la Reial Orde de la Dama, de la Generalitat i del poble d’Elx ho aconseguirem”, va emfatitzar l’alcalde abans de donar per conclosa la gala.