El Govern Local afronta la recta final del mandat amb la prioritat d’atenuar la pujada de preus i finalitzar els projectes que afavoreixen la reactivació econòmica

El Govern Local afronta la recta final del mandat amb la prioritat d’atenuar la pujada de preus i finalitzar els projectes que afavoreixen la reactivació econòmica

Carlos González explica que “malgrat els condicionants externs adversos, hem sigut capaços de conjugar eixe treball d’afrontar les conseqüències econòmiques de la pandèmia i de la guerra amb una intensa activitat de transformació i modernització de la ciutat”


L’Equip de Govern Local d’Elx afronta els últims mesos del seu mandat amb “la prioritat absoluta” d’atenuar l’impacte de la pujada de preus, de l’alça de l’IPC, en les famílies i en les empreses, i concretar les polítiques empreses al llarg del mandat encaminades a reduir la bretxa social, a modernitzar la ciutat i a millorar la qualitat de vida dels il·licitans i les il·licitanes.

L’alcalde i els regidors han mantingut una reunió amb la finalitat d’establir les línies de treball i les prioritats de cara a la recta final del mandat. Quatre anys de mandat que han estat marcats per les conseqüències de la pandèmia i per la guerra d’Ucraïna i la crisi energètica que està generant amb la consegüent alça constant dels preus, “que és la principal preocupació dels ciutadans i, per tant, de l’Equip de Govern”.

Així ho ha explicat l’alcalde, Carlos González, que ha comparegut juntament amb els regidors Esther Díez, Héctor Díez, Ramón Abad i Felip Sànchez, i que ha destacat que el Govern Local afronta el final de mandat “cohesionat”, amb il·lusió i amb la determinació de continuar treballant per a dur a terme els projectes que milloren la ciutat fins a l’últim dia”.

Segons el regidor “aquest és un govern que, malgrat els condicionants externs adversos, ha sigut capaç de conjugar eixe treball d’afrontar les conseqüències econòmiques de la pandèmia i de la guerra, amb una intensa activitat de transformació i modernització de la ciutat”.

L’alcalde explica que entre les prioritats actuals es troben tots aquells projectes que impulsen l’economia i l’ocupació i que atrauen la inversió pública i privada, alhora que contribueixen a afavorir l’activitat, el dinamisme econòmic i l’ocupació.

Entre aquests ha destacat l’expropiació dels terrenys del Palau de Congressos, “un projecte vinculat a l’impuls de l’activitat turística que considerem fonamental i que hem d’accelerar en la part que correspon al Govern Municipal”.

“En directa relació amb això, considerem que és també fonamental el que producte de la cooperació amb la Generalitat Valenciana avancem en el projecte territorial estratègic de l’entorn de la Institució Firal Alacantina, un projecte que està impulsant el Consell que propiciarà la ubicació d’empreses capdavanteres en una zona que té un alt valor estratègic i que al final contribuirà a eixe objectiu del dinamisme econòmic i de l’ocupació al nostre municipi”.

L’edil Esther Díez afirma que l’Executiu Municipal ha sigut capaç de convertir l’emergència climàtica “en una oportunitat que ens ha servit per a modernitzar barris i pedanies i fer d’Elx una ciutat més competitiva”

Quant a la política social, “les polítiques dirigides a pal·liar les desigualtats i a reduir la bretxa social i les conseqüències socioeconòmiques de la guerra i de la pandèmia. Continuarem mantenint aquestes polítiques i fent un esforç perquè contribuïsquen a reduir les desigualtats i ajudar les persones que tenen més dificultats”.

I amb la finalitat de pal·liar l’escalada de preus l’alcalde ha recordat que l’Ajuntament se sumarà a l’aliança proposada pel president de la Generalitat, Ximo Puig, per a fer front a la crisi derivada de la guerra.

L’alcalde ha indicat que un altre dels objectius és finalitzar els projectes que ja estan en marxa i que “en aquests moments són més d’una dotzena d’actuacions a l’espai públic, en equipaments col·lectius, que volem finalitzar immediatament per a convertir en realitats els nostres compromisos”.

Pròxims projectes

“Són també fonamentals els projectes que llançarem en aquest pròxim quadrimestre en relació amb la consolidació del nou mercat central, la licitació del projecte del Mercat Gastronòmic Cultural a l’entorn de l’antic Mercat Central i considerem també fonamental i traurem a licitació l’avantprojecte immediatament del projecte del Palau dels Art Escèniques a Carrús a l’antic solar de Jayton”, ha assenyalat.

Al costat d’aquests també hi ha el màxim interés per part del Govern a continuar avançant en la regeneració urbana del barri de Sant Antoni, Palmerars i Porfiri Pasqual.

Una altra de les prioritats té a veure amb les infraestructures. “Concretarem l’acord aconseguit amb la Generalitat entorn de la Ronda Sud. Un altre dels objectius és aconseguir que els grans projectes vinculats a les infraestructures ferroviàries estiguen contemplats en els Pressupostos Generals de l’Estat”.

Quant a la millora d’equipaments, l’alcalde ha dit que hi ha prioritats com el centre de salut del Travaló, els centres socials de les pedanies o els nous projectes d’Edificant II, entre aquests el nou Conservatori.

“I al costat d’aquests elements hem de ser capaços de concretar immediatament l’anunci de fa unes setmanes de posar en marxa 1.000 noves places de pàrquing gratuïtes als barris i a l’entorn del centre històric”, ha assenyalat.

Serveis públics blindats en el Pressupost de 2023

L’edil Esther Díez ha recordat que s’ha de reclamar a la resta d’administracions les inversions pendents com el Palau de Congressos a la Diputació o la modernització de la línia de Rodalia i la connexió ferroviària amb l’aeroport per part de l’Executiu. Quant al Consell, ha dit que “és una prioritat que se signe el protocol del pagament del deute històric que posseeix la Generalitat Valenciana amb Elx i que eixos diners els posem a la disposició de les famílies il·licitanes per a millorar el seu dia a dia”.

D’altra banda, l’edil ha destacat la intenció d’actuacions de rellevància en la recta final de l’onzé mandat, com el Pla Especial del Palmerar, l’Oficina de l’Energia, els Pressupostos Participatius, el Catàleg de Béns Protegits, intervindre a Les Clarisses o culminar els processos vinculats als Fons Europeus i culminar el Campus Tecnològic. Tot això sense oblidar l’apartat social, per la qual cosa ha confirmat que en el Pressupost Municipal del 2023 es blindaran els serveis públics en nom de la cohesió social, per a continuar aplicant polítiques contra la pujada de preus i les crisi energètica i climàtica.

“Arranquem aquest mes de setembre executant el Pla d’Ajuda a les Famílies de 7 milions d’euros. I amb aquesta perspectiva, els mesos que resten fins a maig”, ha avançat i ha assegurat que els problemes globals, des de l’àmbit municipal, es pot alleujar la situació de les famílies i les petites empreses. Díez ha destacat el treball realitzat fins ara en serveis clau com ara educació, sanitat i benestar social. I ha reflexionat com s’enfrontarien les famílies il·licitanes a les dificultats econòmiques en aquest inici de curs sense les ajudes en el rebut de la llum, de l’aigua i de l’IBI, la reducció del preu del transport públic i el Bus Lliure, el programa de gratuïtat de llibres de text Xarxa Llibres, la Renda Valenciana d’Inclusió o les ajudes d’Emergència, aquestes triplicades en els últims mesos, segons l’edil. Quant a les empreses, ha valorat positivament les exempcions fiscals aplicades també en els últims mesos i els Bons de Consum Elx que “han permés reactivar el comerç local”.

En el capítol de l’emergència climàtica, ha assenyalat que “aquest Govern ha sigut capaç de convertir aquest repte en una oportunitat que ens ha servit per a modernitzar barris i pedanies i fer d’Elx una ciutat més competitiva.

“En aquest mandat especialment complex, en les circumstàncies adverses, hem sigut capaços, amb una situació econòmica més que sanejada, d’atendre les urgències i transformar la ciutat perquè puga afrontar els reptes de les pròximes dècades”, ha manifestat Díez.