Huit centres educatius d’Elx se sumen a la primera Aula de Debat dirigida a joves d’entre 12 i 16 anys

Huit centres educatius d’Elx se sumen a la primera Aula de Debat dirigida a joves d’entre 12 i 16 anys

La ciutat acollirà, durant el curs 2022/2023, la celebració d’aquest torneig, impulsat per la Regidoria d’Educació i la Fundació Liderar amb Sentit Comú, que pretén reforçar les habilitats orals i escrites de l’alumnat de secundària


La Regidoria d’Educació de l’Ajuntament d’Elx ha impulsat amb la col·laboració de la Fundació Liderar amb Sentit Comú (FLSC) la primera Aula de Debat per a joves d’entre 12 i 16 anys del municipi que tindrà lloc durant el curs escolar 2022/2023 i que ja compta amb la participació de huit centres de la localitat; IES Cayetano Sempere; Fomento Aitana; IES Sixto Marco; La Devesa School; Newton College; San José Artesano. Salesianos; Santa María. Jesuitinas; i Victòria Kent.

La regidora d’Educació, María José Martínez, acompanyada del director de la Fundació, Miguel Molina, ha presentat aquesta iniciativa que pretén posar en valor l’art del debat, l’esperit crític, el treball en equip, la capacitat d’anàlisi, la investigació, l’oratòria, el sentit estratègic, el sentit de l’humor i la superació de situacions de crisis.

Segons ha explicat la regidora, l’activitat és totalment gratuïta i està oberta a tots els centres tant públics com concertats i privats. Martínez ha recordat que el termini d’inscripció es mantindrà obert fins a finals de setembre perquè nous centres puguen sumar-se i ha informat que les inscripcions es podran realitzar a través del correu debate@fundacionsentidocomun.com.

L’activitat s’estructura en dues etapes: formativa i de competició, i les inscripcions es podran realitzar fins a finals de setembre a través del correu debate@fundacionsentidocomun.com

Per part seua, Molina ha posat l’accent en la predisposició de la Regidoria en aquest projecte. “Hem tingut la sort que l’Ajuntament ens ha tendit la mà des del primer moment i s’ha pogut dur a terme aquesta iniciativa”, ha assenyalat el director de FLSC, que ha incidit que el que es busca és que “els participants tinguen taules en habilitats comunicatives que hui dia no les tenen com en l’oratòria, el pensament crític, el sentit estratègic, la coherència, la intel·ligència emocional, el sentit de l’humor i les situacions de crisi. En definitiva, dotar els joves d’unes eines que no posseeixen i que els serviran no solament per al seu progrés formatiu sinó per a quan vagen a afrontar el seu primer treball”.

Molina ha recordat que per a participar els alumnes han de cursar secundària, és a dir, ser estudiants d’entre 12 i 16 anys. En aquesta primera edició, existeix un límit de 20 equips. Cadascun estarà compost per un mínim de dos i un màxim de cinc estudiants. A més, es preveu que l’equip guanyador d’aquesta lliga de caràcter local, passe a una Lliga de Campions d’altres províncies.

Organització

El director també ha indicat que l’aula de debat s’organitza en dues fases: una primera etapa, formativa a partir d’octubre de 2022 i que es desenvoluparà en modalitat mixta; i una segona fase de competició, que se celebrarà l’11 de febrer al Centre de Congressos.

En l’etapa formativa, els joves participants adquiriran una sèrie d’habilitats i competències relacionades amb la coherència entre el que es pensa.

En l’etapa de competició, els equips debatran sobre un tema designat per l’organització, que serà conegut amb almenys tres setmanes d’antelació, i que sempre estarà relacionat amb el lideratge i el sentit comú. Entorn de la pregunta que es plantege, els equips defensaran la postura a favor i en contra.

Segons ha destacat Molina l’etapa formativa prima enfront de la competitiva, que és merament anecdòtica i els alumnes gaudiran de les instal·lacions.

Sobre la Fundació Liderar con Sentido Común

La Fundació Liderar amb Sentit Comú treballa amb la missió de localitzar, impulsar i formar dones i homes, nous líders, que conformen una Xarxa de Lideratges i que siguen capaços d’inventar primer i governar després les noves institucions del futur mitjançant la concepció de bones idees de sentit comú forjades en el diàleg i la trobada, amb la finalitat de bastir ponts i de restaurar les clivelles que ens divideixen, buscant sempre el bé viure de tots en el marc del bé comú.