La rectora de la Universitat d’Alacant, portaestendard de les representacions extraordinàries de La Festa de 2022

La rectora de la Universitat d’Alacant, portaestendard de les representacions extraordinàries de La Festa de 2022

Amparo Navarro, al costat de les personalitats electes, la presidenta de l’AVL, Verònica Cantó, i la cambrera de la Verge i exvocal del Patronat María Asunción Fernández, agraeixen el reconeixement, que s’ha donat a conéixer a la Casa de la Festa


La rectora de la Universitat d’Alacant (UA), Amparo Navarro, serà la portaestendard en les representacions extraordinàries del Misteri del pròxim mes d’octubre. Així s’ha donat a conéixer a la Casa de la Festa, en una compareixença en la qual han participat l’alcalde, Carlos González, la regidora de Cultura, Marga Antón, el president executiu del Patronat de la Festa, Francisco Borja, i el rector de la basílica de Santa Maria, Ángel Bonavía. A més, s’han presentat les personalitats electes, que en aquesta ocasió seran la presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Verònica Cantó, i la cambrera de la Verge i vocal del Patronat entre 2014 i agost de 2022, María Asunción Fernández.

“Ens sentim honrats que les tres hagen acceptat conformar aquesta tripleta brillant i tan carregada de simbolisme, que representa institucions i valors, i persones amb una gran vinculació i profund afecte a La Festa”, ha manifestat González, que ha felicitat Navarro, Cantó i Fernández. A més, el regidor ha agraït al Patronat el seu encert per reconéixer d’aquesta manera la UA “per la rellevància social i intensa relació que té amb Elx i la seua indubtable contribució al progrés”, a l’AVL “per la cooperació i el suport institucional que presta al Misteri i la seua valuosa funció social que té en la defensa de la llengua de nostra Festa” i Fernández “per posar en valor el paper de la dona il·licitana” al drama assumpcionista, Patrimoni de la Humanitat per la Unesco des de 2001.

Tal com ha glossat Borja, la UA fomenta l’estudi i la investigació dels diferents aspectes que integren el Misteri i difon els seus valors en ambients acadèmics. “Estic francament emocionada, perquè no trobe honor més gran per a una rectora de la UA que ser portaestendard del Misteri d’Elx, ja que, les universitats, tenen com a missió no sols atorgar títols universitaris, sinó ser garant de la cultura del territori que tenen al seu voltant i imbuir els seus estudiants la cultura, la solidaritat i la història que simbolitza la Festa”, ha declarat Navarro.

Quant a l’AVL, el responsable executiu del Patronat ha lloat l’estima de l’entitat per la Festa, que  ha desenvolupat un ampli nombre d’activitats dirigides al conjunt de la societat valenciana com l’edició i la reedició de la guia de la representació i del còmic, respectivament, el retallable de la Mangrana que es va distribuir gratuïtament per col·legis de les tres províncies de la Comunitat Valenciana o l’exposició itinerant amb motiu de l’Any dels Misteris Assumpcionistes.

“Gràcies, per a mi és un gran honor, estic molt emocionada des del moment que vaig conéixer la notícia”, ha dit Cantó, que ha emfatitzat “la joia que suposa el Misteri” i Elx, “perquè el que és important per a un dels nostres pobles també ho és per als qui representem institucionalment una part d’aquests”. Gràcies a l’Any dels Misteris Assumpcionistes, ha assenyalat que la relació amb la Festa i el municipi s’ha tornat més entranyable i les relacions amb l’Ajuntament, amb el qual existeix un conveni, són “naturals i amb col·laboracions molt fluides”.

L’alcalde, Carlos González, acompanyat de l’edil de Cultura, Marga Antón, del president executiu del Patronat del Misteri, Francisco Borja, i del rector de Santa María, Ángel Bonavía, defineix aquesta tripleta com a “brillant i carregada de simbolisme”

I, quant a Fernández, Borja ha subratllat que, amb la seua elecció, s’ha volgut reconéixer la labor delicada i altruista que es fa internament, ja que representa totes les persones que deixen la seua empremta en la Junta Rectora per la seua eficàcia immensa. En els seus huit anys de mandat ha pertangut a la Comissió de l’Escolania i treballat, al costat de Ramón Cano, per la divulgació de la mateixa Escolania i del Cor Juvenil i ha sigut part activa del Pla de Formació d’ambdós. A més, ara forma part del Consell de Santa Maria, la Junta del Corpus Christi i les cambreres de la Mare de Déu de la Vinguda de la Verge.

“Moltíssimes gràcies per aquesta distinció, crec que hi ha quantitat de persones que continuen sent tan vàlides per a portar-la i espere estar a l’altura dels meus predecessors”, ha expressat Fernández. “Veuré el Misteri des d’un altre lloc, ara estaré al caminador. Encara que des de tots els llocs és preciós”, ha afegit.

Unes figures amb segles d’història

“S’han triat aquestes tres persones atenent els seus valors i l’estreta i especial relació que mantenen, institucional i personalment, amb la Festa”, ha reiterat el president executiu del Patronat, que ha destacat que, si bé les personalitats electes i portaestendard en l’actualitat tenen un caràcter purament honorífic, encarnen un paper que resultava fonamental segles arrere en la preparació de la posada en escena de les funcions. Els electes atenien tots els detalls de la celebració, mentre que el portaestendard, que antany es triava entre les famílies nobles de sang o d’estudis de la ciutat, portarà el guió de la Verge en la processó del pròxim 1 de novembre.

“Aquest és un reconeixement públic al compromís de les tres amb el Misteri”, ha continuat i ha agraït una vegada més, el compromís de Navarro, Cantó i Fernández en acceptar “un paper rellevant que, segur, ostentaran amb tota l’emoció i la devoció de pertànyer a aquesta joia universal que és l’orgull de tots els il·licitans”. Igualment, Borja ha recordat que les representacions extraordinàries tindran lloc a Santa Maria els dies 28 i 29 d’octubre i l’1 de novembre de 2022, en el marc de l’efemèride de la declaració del dogma de l’església catòlica del papa Pío XII, amb data d’1 de novembre de 1950, sobre l’assumpció de la Mare de Déu al cel.

“És un dia feliç per a la gran família del Misteri, perquè ens aproximem a les representacions extraordinàries i, també, perquè comptem amb una tripleta que enalteix la funció simbòlica que tenen els electes”, ha conclòs l’alcalde.

Inauguració del jardí Joaquín Serrano Vera

En un altre ordre de coses, aquesta mateixa vesprada de dimecres, a les 19.30 hores, González, acompanyat per membres de l’Equip de Govern, inaugurarà el jardí en memòria de Joaquín Serrano Vera “El Metge”, situat a l’illa residencial compresa entre l’avinguda José Esquitino Sempere i els carrers Pintors Rodríguez Clement, Alcalde Juan Hernández i Antonio Valero Agulló.

Serrano Vera, a més de cap mèdic de l’Elx C.F., va ser president del Patronat —abans Junta Local Gestora del Patronat del Misteri— entre 1998 i 2006, una figura clau en la declaració de la Festa com a Patrimoni de la Humanitat per part de la Unesco i en l’aprovació de la Llei del Misteri, entre altres assoliments d’un memorable mandat.