La Regidoria Cultura i CCOO inauguren una exposició en homenatge al llegat del poeta represaliat pel franquisme Marcos Ana

La Regidoria Cultura i CCOO inauguren una exposició en homenatge al llegat del poeta represaliat pel franquisme Marcos Ana

A la presentació assisteixen l’edil de l’àrea, Marga Antón; Guadalupe Arana, secretària general de la Federació de Pensionistes de CCOO Vinalopó-Vega Baixa Juan Antonio Oltra, membre de la Federació; i Manuela Vera, secretària de Joventut


La regidora de Cultura, Marga Antón, ha assistit a la presentació de l’exposició dedicada al poeta represaliat pel franquisme Marcos Ana, organitzada per la Federació de Pensionistes CCOO Vinalopó-Vega Baixa en col·laboració amb l’Ajuntament d’Elx. També han assistit Guadalupe Arana, secretària general de la Federació; Juan Antonio Oltra, membre d’aquesta; i Manuela Vera, secretària de Joventut.

“La Regidoria de Cultura sempre té molt interés en què els nostres ciutadans coneguen la història que hem viscut”, assegura l’edil de l’àrea. L’exposició s’inaugurarà al públic el 16 de setembre a les 19.00 hores en la capella del Centre Cultural Les Clarisses, i estarà oberta al públic fins al 9 d’octubre.

A més, aquest homenatge inclou també unes jornades literàries entorn de la vida del poeta que se celebraran el pròxim 7 d’octubre a l’Espai Hernandià a càrrec del seu fill, on es recitaran fragments dels seus escrits i poesia. Eixa mateixa vesprada també es durà a terme la projecció als cinemes Odeon a les 20.00 hores del documental Marcos y vida que ha sigut guardonat en festivals de cinema com el de Madrid.

Un autor compromés i pròxim a la joventut

Fernando Macarro Castillo, conegut pel pseudònim Marcos Ana, va ser un poeta i escriptor que va formar part del Partit Comunista. Va ser condemnat a mort, va entrar a la presó en 1939 fins a 23 anys després i es va convertir en el pres polític espanyol que més temps ha passat en la presó. “La seua llarga estada a la presó no va ser un inconvenient perquè desenvolupara el seu talent i aprofitar per a crear tots eixos poemes”, ha explicat Antón.

“És una persona que des de jove ha lluitat pels ideals democràtics que creia que eren necessaris i més oportuns a Espanya”, ha explicat Oltra. Ja, durant la seua estada a la presó, va escriure llibres i poemes i en eixir es va convertir en tot un referent de la poesia compromesa. “És tot un exemple de persona compromesa amb la llibertat malgrat el seu sofriment i és digne de ser homenatjat”, ha afegit el membre de la Federació.

La mostra podrà visitar-se del 16 de setembre al 9 d’octubre a la capella del centre cultural Les Clarisses. A més, el 7 d’octubre se celebraran unes jornades literàries i la projecció d’un documental sobre la seua vida als cinemes Odeon

“Marcos Ana té molta relació amb la gent jove”, ha assegurat Vera. El poeta va ser secretari de les Joventuts Socialistes Unificades, ha assenyalat. “En eixir de presó, en els actes als quals assistia sempre demanava reunir-se amb la joventut per a conéixer la seua situació i les seues problemàtiques”, explica la secretària. En el seu poema “Carta urgent a la joventut del món” insta els joves a lluitar pels seus drets i injustícies. “Ell considerava que la joventut transforma el món i és tot un referent per a ells”, ha conclòs Vera.

Marcos i Vida

El documental Marcos y Vida (2020) de 70 minuts de duració ha sigut dirigit i produït per Marcos Macarro Sender i relata la vida d’aquest poeta símbol de la lluita antifranquista. Va ser estrenat en la Setmana Internacional de Cinema de Valladolid Seminci 2020 i porta a la seua esquena el Premi Estrella de Madrid a millor llargmetratge, millor fotografia, millor so i millor música original, entre altres. Es projectarà als cinemes Odeon dins del cicle que homenatja el poeta el pròxim 7 d’octubre a les 20.00 hores i, a més, hi haurà espai per a un col·loqui.

Finalment, l’edil de Cultura ha convidat la ciutadania a participar en totes aquestes activitats en honor al poeta: “Tenim totes les disciplines per a acostar la vida de Marcos Ana a tots els il·licitans i il·licitanes. Una exposició, una conferència amb un ponent excepcional i un documental amb una gran qualitat.”