L’alcalde, Carlos González, el regidor d’Igualtat, Mariano Valera, i membres de l’Equip de Govern, s’han donat cita en la manifestació de l’Orgull que ha eixit des de la Plaça dels Algeps fins al Passeig de l’Estació
Prop de 400 persones, segons fonts de la Policia Local, han participat en la manifestació de l’Orgull LGTBI que ha començat a les 19.00 hores des de la plaça dels Algeps, i ha recorregut els carrers del centre històric fins a arribar al Passeig de l’Estació. Una cita que ha comptat amb la presència de l’alcalde, Carlos González, el regidor d’Igualtat, Mariano Valera, i membres de l’Equip de Govern i de la Corporació Municipal, així com la responsable de la Secretaria de Dona i Polítiques LGTBI de CCOO Vinalopó-Vega Baixa, Silvia Catalán, i els presidents de Dimove i Elche Acoge, Pablo Espinosa i Francisco Cámara, respectivament.
A més, el manifest reivindicava una “infància sense estereotips ni rols de gènere, on no tinguen cabuda els jocs, esports o colors per a xiquets o per a xiquetes”, així com “una educació en diversitat afectivosexual, basant-se en l’amor i en el respecte”.
Ambient festiu, balls, autobús LGTBI, missatges reivindicatius, i la música de la batucada han sigut els elements protagonistes d’aquesta manifestació que ha acabat a la rotonda del Parc Municipal, on diversos representants del col·lectiu han llegit el seu manifest per a exigir que cessen els delictes d’odi, a més de l’aprovació i la millora de la ‘Llei trans’.
En l’àmbit laboral, les situacions de discriminació al treball per a les persones LGTBI+ són una realitat. “El 90% de les persones LGTBI han considerat un inconvenient ser LGTBI a l’hora de trobar ocupació i el 86% considera necessari ocultar la seua orientació sexual per a accedir a una ocupació o en una entrevista. A més, tres de cada quatre persones LGTBI han tingut por de revelar la seua orientació al treball. Aquesta situació deriva en un 17% de casos en estrés o ansietat i en un 12%, d’aquests, en trastorns musculars o gastrointestinals associats a eixa ansietat. Així mateix, un 40% dels treballadors han patit alguna mena de violència verbal en el treball”, alertava el manifest.
També se sol·licitava, entre altres coses, la creació urgent de la Unitat de Delictes d’Odi o que l’Ajuntament convertisca la Taula de Treball LGTBI d’Elx en una taula ‘consultiva’, que tinga en compte les aportacions de les associacions que la componen, i no simplement en un ‘nom’ d’alguna cosa que no pot aportar res a les decisions municipals. “Volem aportar, volem dialogar i volem participar dels actes LGTBI que l’Ajuntament promou amb els diners públics”, assenyalava.
L’esdeveniment ha continuat a les 21.30 hores al Parc Municipal que ha obert les seues portes al públic per a acollir la festa reivindicativa pels drets LGTBI. La festa d’accés gratuït ha comptat amb food trucks i les actuacions de La Rubia y la Calva, Alex Guirao, DJ Michiwoki i María Peláe.
El manifest, que s’ha llegit al Passeig de l’Estació després del recorregut, reivindica una educació lliure de discriminació i l’aprovació de la llei trans
La clausura de totes les activitats es durà a terme demà 18 de setembre amb la primera fira provincial d’entitats LGTBI a la Glorieta a partir de les 12.00 hores, i a les 13.30 al Passeig de l’Estació, serà el torn de la paella temàtica LGTBI amenitzada per DJ Mia Wallas, les entrades de la qual es podran adquirir gratuïtament en Instanticket.
L’Orgull d’Elx, que tanca les celebracions Pride del continent europeu des de fa alguns anys, s’emmarca en les accions de la Regidoria al costat de diferents col·lectius a fi de conscienciar la població il·licitana sobre la necessitat de treballar a favor de la igualtat, en defensa dels drets humans i la protecció dels drets fonamentals de les persones LGTBI.