El Festival Medieval recupera el mercat i els espectacles tornen a prendre els carrers i les places després de les restriccions de la pandèmia

El Festival Medieval recupera el mercat i els espectacles tornen a prendre els carrers i les places després de les restriccions de la pandèmia

La regidora de Cultura, Marga Antón, anuncia que la inauguració del mercat, que comptarà amb 150 llocs a l’entorn de Santa Maria, tindrà lloc el 20 d’octubre i les activitats programades es prolongaran fins a l’1 de novembre


Resurgere. La vuelta a la vida és el lema del XXVII Festival Medieval d’Elx, una edició que recupera la seua essència després de dos anys marcats per les restriccions de la pandèmia. Del 20 d’octubre a l’1 de novembre de 2022 la cultura medieval arribarà a les places i als espais culturals de la ciutat com a marc de les representacions extraordinàries del Misteri, que tindran lloc els dies 28, 29 d’octubre i 1 de novembre a la basílica de Santa Maria.

La regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Elx, Marga Antón, i la programadora del festival, Gertrud Gómez, han presentat el programa d’activitats que s’iniciaran la vesprada del dijous 20 d’octubre amb la inauguració del Mercat Medieval i que compta amb la participació d’una quinzena de companyies nacionals i internacionals de primer nivell.

Entre les propostes destaca l’últim muntatge de la Capella de Ministrers, Madre Devs, la ponència concert del lutier, músic i investigador, Carlos Paniagua, l’atrevida proposta de jazz medieval de Pablo Sanmamed & Ben Vennas Maio o les danses aèries Volare de la companyia Subcielo

Resurgere. La vuelta a la vida, és una expressió que reflecteix un canvi, un renaixement, després d’aquests dos anys de gran incertesa. El festival renaix amb força i ocupa carrers, places, capelles, claustres i teatres de la nostra ciutat per a inundar-los amb la força de la música, les arts escèniques o la dansa”, així ho ha destacat Marga Antón, que ha assenyalat que “després de dos anys sense mercat, per fi en aquesta edició recuperem una de les activitats més esperades pels il·licitans. En aquesta ocasió el Mercat Medieval comptarà amb 150 llocs i s’instal·larà al voltant de la basílica de Santa Maria i els carrers del centre de la ciutat. Sens dubte, el preàmbul perfecte per a la gran activitat cultural amb la qual comptarà el festival enguany”.

Segons la regidora, “en aquesta edició és realment difícil destacar alguna de les actuacions. Però potser, entre totes les propostes culturals, ens sentim especialment orgullosos de comptar enguany, amb l’últim muntatge de la Capella de Ministrers, Madre Devs. També la ponència concert de l’increïble lutier, músic i investigador, Carlos Paniagua acompanyat de la gran música Begoña Olavide, o l’atrevida proposta de jazz medieval de Pablo Sanmamed & Ben Vennas Maio. Igualment, la Danses Aèries. Volare de la companyia Subcielo i l’actuació d’una de les grans figures de la música medieval a Europa a nivell internacional Patrizia Bovi”.

Un ampli programa per a tots els públics

Marga Antón ha anunciat que el dimarts 25 d’octubre tindrà lloc la presentació de la Revista Festa d’Elx en el Saló de Plens de l’Ajuntament i aquest mateix dia i durant tota la setmana es realitzaran les actuacions escolars de Superhéroe de la companyia El Perro Azul a la sala La Tramoia.

El dimecres 26 d’octubre es podrà gaudir de l’original espectacle de dansa Katherine Macbeth de la mà de la companyia Cave Canem. L’endemà, el dijous 27, la música serà la vertadera protagonista i els melòmans podran gaudir de dos fantàstics concerts:  Contrafacta “Mística, Emoción, Devoción” de La Cajita de Música (Germán Torrella i Ingartxe Astuy) i més tard la representació Rey Sabio a cargo de Juan Gamba i Vaz Oliver.

El divendres 28 d’octubre a la vesprada a la plaça del Raval es podrà gaudir d’OYUN de la companyia Federico Menini, un muntatge en el qual el malabarista va creant l’espai, dibuixant l’aire, i sobretot jugant i desafiant la gravetat. Més tard, al Gran Teatre, l’actuació de la internacional Patrizi Bovi, alma mater, cant i arpa, del prestigiós Ensemble Micrologus. A la nit, serà el torn del correfoc Ordalia Medieval de No Somos Monstruos (NSM) a les places i als carrers del centre de la ciutat.

El dissabte 29 d’octubre al matí podrem veure el Conditor Alme, un grup dedicat a la interpretació de Música Antiga, liderat per Alba Asensi i Abigail R. Horro, dos dones que posen una mirada pròpia i original a les músiques del passat.  A la vesprada la passada familiar de  Superhéroe de la companyia El Perro Azul a la La Tramoia i a la nit El Amor Enamorado, de Lope de Vega al Gran Teatre. Una original posada en escena d’aquest clàssic, que segur que enamora tots els assistents.

El diumenge 30 d’octubre hi haurà activitats des del matí, a les 12.00 hores a l’Hort de Baix un espectacle de carrer, teatre i dansa, creat per al Festival,Viva Medievo de Maracaibo Teatre. Més tard a les 19.00 hores serà el moment de gaudir de  Salterios Medievales (Ponència Concert) a càrrec de Carlos Paniagua i Begoña Olavide i a les 20.30 hores MADRE DEVS de la Capella de Ministrers al Gran Teatre.

El dilluns 31 d’octubre, serà el moment de gaudir de l’original concert de jazz medieval de la mà de Pablo Pérez Sanmamed, Begoña Olavide, Elena Tarrats, Xurxo Varela, Iago Mourinho i Chus Pazos a la Sala Cultural La Llotja.

El dia 1 de novembre, no ens podem perdre, la performance acrobàtica de dansa vertical Volare de la companyia Subcielo a la façana de l’ajuntament, que comptarà amb tres passes: a les 16.00, 18.00 i 20.00 hores. Més tard a les 21.00 hores Cuerpo, Alma y Mente. Danzas italianas del siglo XV de Laberintos Ingeniosos a la plaça de Traspalau.

Totes aquestes actuacions abrigallant un any més les representacions Extraordinàries del Misteri d’Elx, que com sabeu són el germen d’aquest Festival. Com és habitual els dies 28 i 29 d’octubre seran els assajos generals a les 22.00 hores i l’1 de novembre la representació amb La Vespra a les 10.00 hora i La Festa a les 17.00 hores.

Totes les entrades de la programació del Festival es poden comprar a la taquilla del Gran Teatre o Instanticket.