El manifest pel Dia de la Salut Mental posa el focus en la promoció de l’ocupació juvenil, la prevenció de l’assetjament, el suïcidi i les addiccions

El manifest pel Dia de la Salut Mental posa el focus en la promoció de l’ocupació juvenil, la prevenció de l’assetjament, el suïcidi i les addiccions

La Plaça de Baix acull l’acte amb la participació del regidor d’Igualtat, Mariano Valera, la directora del CRIS, Mari Carmen Cortegano, i la presidenta d’ASFEME, María José Gisbert, així com membres de l’Equip de Govern i de la Corporació Municipal


Amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, que es commemora cada 10 d’octubre, l’Ajuntament d’Elx i l’Associació de Familiars i Malalts Mentals d’Elx (ASFEME) han realitzat una lectura de manifest sota el lema ‘Dona-li un like a la salut mental. Pel dret a créixer en benestar’. Un acte que ha acollit la Plaça de Baix i que ha comptat amb la participació del regidor d’Igualtat, Mariano Valera, de la directora del Centre de Rehabilitació i Integració Social d’Elx (CRIS), Mari Carmen Cortegano, i de la presidenta d’ASFEME, María José Gisbert, que ha procedit a la lectura d’aquest. També han assistit altres membres de l’Equip de Govern i de la Corporació Municipal. En aquest mateix emplaçament s’han instal·lat unes taules informatives que ha visitat l’alcalde, Carlos González, abans de la lectura del manifest.

Enguany s’ha posat el focus en la població adolescent i juvenil per la situació de fragilitat i risc en la seua salut mental, per ser uns dels més afectats en la pandèmia. El manifest ha fet èmfasi en quatre aspectes claus com ara la promoció de l’ocupació juvenil i la lluita contra la precarietat laboral, així com la prevenció de l’abús i l’assetjament en la població infantil i juvenil o l’impuls de campanyes de sensibilització, en mitjans i xarxes socials, sobre el risc que suposa el consum de drogues en el desencadenament dels trastorns mentals.

El regidor d’Igualtat ha manifestat que la salut mental ha de ser una prioritat global i ha reconegut que la salut mental infantil i juvenil és una de les assignatures pendents des de sanitat i que és “urgent millorar”.

Valera explica que “l’objectiu de les accions que es realitzaran és interpel·lar i involucrar en tot moment la població i les institucions en la cura i la protecció de la salut mental des de la infància”

 “L’Organització Mundial de la Salut informa que una de cada set persones joves, entre 10 i 19 anys, pateix algun trastorn mental”, ha assenyalat l’edil, que ha explicat que “l’objectiu de les accions que es realitzaran és interpel·lar i involucrar en tot moment la població i les institucions en la cura i la protecció de la salut mental des de la infància”.

Segons dades d’un informe d’UNICEF, l’ansietat i la depressió representen al voltant del 40% d’aquests problemes de salut mental. La meitat d’aquests apareixen abans dels 14 anys i un de cada quatre joves declara que ha pres psicofàrmacs. A més, nou de cada 100 joves va experimentar idees de suïcidi contínuament o amb molta freqüència.

“L’educació emocional és una peça clau per a fomentar la salut mental des de les primeres etapes de la vida. Però, a més, existeixen una sèrie de riscos que influeixen en la salut mental de xiquets i xiquetes, adolescents i joves com ara haver sigut víctimes d’abusos sexuals, d’assetjament escolar o ciberassetjament, les expectatives sobre l’ocupació o el canvi climàtic, les addiccions, la soledat no desitjada, ser migrant o haver sobreviscut a un conflicte bèl·lic”, ha declarat el regidor, que ha incidit en la necessitat d’incrementar els recursos destinats a aquests grups que abasten la prevenció i la promoció de la salut mental, a més de la detecció, el diagnòstic, el tractament i la continuïtat de cures dels trastorns mentals.

Així mateix, Valera ha agraït la labor de tots els professionals que estan desenvolupant el seu treball en salut mental i que en el seu dia a dia fan que la qualitat de vida de les persones amb aquesta malaltia vaja millorant i es reforce així una vida en les mateixes condicions d’igualtat”.

Des de l’associació han aprofitat l’ocasió per a reclamar més professionals i més recursos per a tractar la salut mental i, especialment, més prevenció contra el suïcidi que s’ha convertit en la primera causa de mort no natural a Espanya.

Gisbert ha sol·licitat a la ciutadania i a aquells que ostenten responsabilitats públiques l’aplicació de totes les propostes, des dels diferents àmbits, perquè el dret a la salut mental es faça efectiu.

Activitats per a conscienciar

Durant el dia de hui s’han instal·lat taules informatives a la Plaça de Baix on es duran a terme activitats de sensibilització. A més, les persones associades d’ASFEME podran participar el diumenge 23 d’octubre en una jornada de convivència al col·legi Salesianos d’Elx, i en la celebració del cinqué aniversari de la residència i centre de dia d’ASFEME el dijous 27.

També des del Centre de Rehabilitació i Integració Social d’Elx s’elaboraran una sèrie d’activitats per a la cura i la protecció de la salut mental. El divendres 14 d’octubre es durà a terme una trobada de petanca amb el Club de Petanca de Sant Antoni el dimecres 19 comptaran amb la presència de la psiquiatra Raquel Moreno Puertas; el dimecres 26 es durà a terme un partit de futbol a la Ciutat Esportiva i, finalment, el divendres 28 es realitzarà una dinàmica grupal per a compartir els motius que uneixen les persones.