El Ple aprova sol·licitar al Govern la modificació dels Pressupostos per a millorar la inversió a la província i al Consell el finançament d’infraestructures estratègiques a Elx

El Ple aprova sol·licitar al Govern la modificació dels Pressupostos per a millorar la inversió a la província i al Consell el finançament d’infraestructures estratègiques a Elx

Mitjançant declaracions institucionals, les formacions han donat suport a la candidatura d’Elx a l’Agència Espacial Espanyola i han reclamat una reforma per a previndre la conducció sota els efectes de l’alcohol i les drogues i l’augment de penes per aquests delictes


El Ple d’octubre ha aprovat per unanimitat la moció del grup Socialista per a modificar el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per a millorar la inversió a la província i s’instarà el Consell a contemplar, entre els projectes a finançar, diverses infraestructures a Elx no considerades fins hui.

En aquest sentit, s’insta el Govern valencià a finançar infraestructures beneficioses per al municipi com ara la passarel·la d’Altabix per import de 3 milions d’euros, la rehabilitació de la basílica de Santa Maria per 2 milions; la connexió directa de l’autovia A-70 amb el Parc Empresarial; o la modernització de la totalitat de la línia de Rodalia Alacant-Elx-Múrcia, amb la duplicació i electrificació de la via i de les connexions amb l’aeroport i amb l’estació ferroviària d’alta velocitat Elx-Matola.

L’acord preveu una petició formal al president de la Generalitat, a la ministra i al conseller d’Hisenda, als grups polítics del Congrés dels Diputats, del Senat i de les Corts Valencianes per a compensar la província en matèria d’inversions segons el seu pes poblacional i la seua situació estratègica en qüestió d’infraestructures viàries, aeroportuàries i ferroviàries. I que, també, es compense amb el fons complementari de 300 milions d’euros.

D’altra banda, el grup Compromís ha tirat avant la seua proposta d’instar el Govern d’Espanya a establir mesures per a fer front a la crisi inflacionària sobre el preu dels aliments bàsics, per a assegurar el dret de la població a l’accés a una alimentació sostenible, saludable i de proximitat, mitjançant el suport a qualsevol iniciativa sobre una cistella d’aliments que garantisca preus justos per al productor i preus màxims per als consumidors. De fet, en la moció presentada es destaca la necessitat de fer costat al sector primari i garantir “uns preus justos per a les persones agricultores, ramaderes i del sector pesquer assentades al territori, tenint en compte els costos de producció actuals”.

La moció del Regidor No Adscrit sobre emprendre un estudi per a la promoció d’Elx com a candidata per al certificat Starlight, creat per l’Institut d’Astrofísica de Canàries (IAC) en paratges naturals de la localitat, ha obtingut el vistiplau de tots els grups. “Paratge Starlight” és una qualificació dirigida a organismes i institucions que desitgen qualificar i certificar la qualitat del seu cel en una determinada zona sobre la qual tenen competències i obrir Elx a l’astroturisme, que és una modalitat de turisme sostenible i responsable que conjumina la ciència i el medi ambient.

Els edils exigeixen al Consell la posada en marxa d’un pla progressiu de restauració del temple i el finançament de la primera fase amb el 1,5% cultural del Ministeri d’Agenda Urbana mitjançant una Declaració Institucional

Altres mocions acordades per unanimitat han sigut la proposta del grup VOX destinada a dissenyar i planificar un programa de reforestació i reg anual i permanent en l’àmbit escolar. I, també la iniciativa de la mateixa formació dirigida a crear en la web municipal videotutorials de tots els tràmits municipals per a facilitar l’accessibilitat a aquests, en els quals s’implementen infografies i animació per a facilitar la comprensió.

Quant al grup Popular, la seua moció relativa a sol·licitar al Govern d’Espanya i a la Generalitat la inclusió d’obres i actuacions pendents no ha prosperat, ja que ha sigut rebutjada.

Agència Espacial, Santa Maria i seguretat viària

En la sessió plenària s’han pronunciat tres Declaracions Institucionals. La primera d’elles, relativa al suport unànime de tots els membres de la Corporació Municipal a la candidatura d’Elx per a optar a ser la seu física de la futura Agència Espacial Espanyola, donada la importància estratègica que suposaria el sector aeroespacial per a la localitat per la seua capacitat de transformació de l’economia i del mercat laboral. L’alcalde, Carlos González, i els portaveus de les formacions amb representació municipal van escenificar la firma del document el divendres passat al Saló de Plens.

Així mateix, tots els grups polítics han sol·licitat, mitjançant una segona Declaració Institucional, la rehabilitació de la basílica de Santa Maria, Monument Nacional des de 1931, Bé d’Interés Cultural (BIC) i lloc de representació del Misteri d’Elx, Patrimoni de la Humanitat per la Unesco des de 2001. Tots els regidors del Ple han exigit al Consell la posada en marxa d’un pla progressiu de restauració del temple fonamentat en el Pla Director de la basílica, presentat en 2022. I al Ministeri d’Agenda Urbana, el finançament de la primera fase de restauració fonamentada en aquest document a través del denominat 1,5% cultural.

La construcció del temple barroc, que va ser alçat sobre la primitiva mesquita Aljama, es va prolongar durant més d’un segle (1672-1784). Encara que en els últims temps, la deterioració ha sigut progressiva, especialment a les portades barroques i a les cobertes. Aquest mal estat del temple ha ocasionat la contenció amb xarxes d’obra de gran part de les portades i cornises per a evitar la caiguda de carreus i rebles.

A més, també s’ha llegit una tercera Declaració Institucional, en la qual s’ha demanat que s’articule una reforma per a impulsar “les mesures preventives que siguen necessàries per a evitar la conducció sota els efectes de l’alcohol i de les drogues, entre les quals ha de trobar-se el fet de facultar les empreses de transport de passatgers i de mercaderies perquè realitzen controls aleatoris de consum d’alcohol i de drogues als conductors professionals”, com esmenta el text. En aquest, igualment es demana que s’incrementen les penes actualment previstes en el Codi penal per a aquells que conduïsquen beguts o sota els efectes d’estupefaents.