El president de la Generalitat i l’alcalde firmen l’acord per a compensar Elx pels 43 milions d’euros dels terrenys de la UMHE

El president de la Generalitat i l’alcalde firmen l’acord per a compensar Elx pels 43 milions d’euros dels terrenys de la UMHE

Ximo Puig i Carlos González tanquen a l’Ajuntament l’històric Protocol de Col·laboració amb el qual l’Executiu autonòmic impulsarà infraestructures per a la candidatura de la ciutat com a Capitalitat Verda Europea en 2030


El Consell ha reconegut de manera oficial l’esforç realitzat per l’Ajuntament en l’adquisició dels terrenys per a la construcció de la Universitat Miguel Hernández d’Elx (UMHE) a mitjan dècada dels noranta, valorats en 43 milions d’euros. El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i l’alcalde, Carlos González, acompanyats per la delegada del Consell a la província, Antonia Moreno, i per membres de l’Equip de Govern de l’Ajuntament d’Elx, han escenificat al Saló de Plens del Consistori il·licità, la firma de l’històric protocol de col·laboració amb el qual el Govern valencià compensarà la ciutat mitjançant inversions en actuacions i infraestructures per a la candidatura de la localitat com a Capitalitat Verda Europea en 2030.

Tal com ha informat Puig, en aquest mes d’octubre se celebrarà la primera reunió de la Comissió de Seguiment del Protocol de Col·laboració perquè, les accions proposades per l’Ajuntament, siguen consignades en el Pressupost Autonòmic de 2023. Per part seua, González ha destacat els quatre eixos que componen l’acord: “Reconeixement per escrit de l’esforç econòmic que Elx va fer en el seu moment en fer-se càrrec de l’adquisició del sòl dels terrenys de la UMHE, admetre la valoració econòmica de 43 milions d’euros que van costar, la voluntat del Consell de compensar la ciutat en un termini concret de quatre anys, i de fer-ho amb inversions i infraestructures urbanes vinculades a un dels principals objectius d’Elx: aconseguir la Capitalitat Verda Europea en 2030”.

“Aquest Protocol té per a Elx, a més dels seus elements i concrecions, un immens valor polític, atés que és un compromís per escrit que mai van reconéixer els anteriors governs”, ha expressat el regidor il·licità. Igualment, l’ha qualificat com a “històric i transcendental per a Elx” i ha agraït a Puig que complisca, una vegada més, amb la seua paraula i que evidencie d’aquesta manera “la voluntat inequívoca del Consell i del seu president per a resoldre una injustícia històrica de més de vint anys”.

Puig, per part seua, a més d’indicar que per a la Generalitat Valenciana “també és un dia de gran rellevància, ja que és la demostració d’una acció de Govern que pretén ser cohesionadora de tot el territori i una acció decent”, ha agraït Elx que, en un moment determinat, quan era necessari posar en marxa una universitat, fera un pas avant en una aposta municipal que ha qualificat de “decisiva”. “En altres ciutats no va passar, però ací sí: es desitjava una universitat com més de pressa millor. I aquest pas avant, encara que siga més tard que prompte, mereix la seua compensació”, ha agregat i ha lamentat que des del Consell de l’època no hi haguera un compromís ferm, per la qual cosa moralment existia un deute que “hui comencem a resoldre, al marge de l’aliança que mantenim amb l’Ajuntament d’Elx”.

El compromís té una vigència de quatre anys, i en aquest mes d’octubre se celebra la primera reunió de la seua Comissió de Seguiment perquè les propostes del Govern municipal siguen incloses en el Pressupost Autonòmic de 2023

En aquest sentit, ha enumerat alguns fruits de l’esmentada cooperació, com ara el conveni de col·laboració que se firmarà en breu per a finalitzar la Ronda Sud per 19 milions d’euros, les inversions en educació emmarcades en el Pla Edificant o l’ampliació i la modernització de l’Hospital General. En referència al Protocol, ha destacat que “ara sí, en aquests quatre anys pròxims donarem el recorregut necessari a aquest compromís més enllà d’una legislatura i que té ambició de ciutat”.

“T’agraïsc, president, que sigues ací i que hages complit aquest valuós compromís per a la ciutat i, a partir d’ara, tenim un important treball que fer per a convertir aquest Protocol en una realitat que ens permeta avançar en els nostres objectius de millora urbana, transformació, sostenibilitat i millora de la ciutat en relació als objectius d’Elx2030”, ha conclòs González. Mentre que Puig ha recalcat que “Elx aporta molt a la Comunitat Valenciana, i la Comunitat Valenciana vol aportar a aquesta ciutat”.

El cap del Consell va anunciar el Protocol el passat 13 de juliol, durant la celebració del col·loqui ‘Converses de futur’ a l’hotel Hort del Cura. A més d’anunciar el nou conservatori per a la ciutat en el marc de Pla Edificant, i l’adquisició de 140.000 metres quadrats a l’entorn d’IFA per a atraure iniciatives innovadores, Puig va manifestar la seua ferma intenció de saldar el “deute moral” que el Govern valencià mantenia amb la ciutat per la compra de sòl per a materialitzar la UMHE. “Elx va efectuar un esforç en el seu moment que no ha realitzat cap localitat de la Comunitat”, va reiterar.

“Elx volia tindre universitat, l’Ajuntament va facilitar els terrenys i la Generalitat no degué pagar res”, va assenyalar també en aquella ocasió. “Em vaig comprometre al fet que, d’alguna manera, hi hauria una devolució d’eixos recursos. No pot ser directament, però és un deute moral sobre el qual firmarem un acord amb el Consistori per a, en els pròxims anys, mitjançant inversions, fer front a aquest deute que té la Generalitat”, va dir.