El tall simbòlic de la magrana mollar d’Elx realitzat pel porter de l’Elx CF Edgar Badia dona per iniciada la campanya de recol·lecció

El tall simbòlic de la magrana mollar d’Elx realitzat pel porter de l’Elx CF Edgar Badia dona per iniciada la campanya de recol·lecció

La campanya es presenta amb un 30% menys de producció a causa de les nombroses pluges que es van registrar a la primavera i a les elevades temperatures d’aquest estiu


El porter de l’Elx CF Edgar Badia, ha sigut l’encarregat d’inaugurar la nova campanya de la magrana mollar d’Elx amb l’acte simbòlic del primer tall oficial d’aquesta fruita tradicional de terres il·licitanes, que compta amb la Denominació d’Origen Protegida (DOP). Un esdeveniment, que s’ha dut a terme en una finca de la Baia, al qual ha assistit l’alcalde d’Elx, Carlos González, juntament amb l’edil de Desenvolupament Rural, Felip Sànchez, el president de la DOP, Paco Oliva, el president de la Diputació, Carlos Mazón; i el secretari autonòmic, Roger Llanes, així com membres de l’Equip de Govern i de la Corporació Municipal.

L’alcalde ha manifestat la voluntat inequívoca de l’Ajuntament als conreadors de la magrana mollar, un producte que segons ha qualificat González és “essencial per al Camp d’Elx des del punt de vista socioeconòmic i cultural”. Així mateix, el regidor il·licità ha destacat que “la magrana s’identifica amb els valors de la ciutat, a més de ser un producte exquisit, de qualitat i genuí”.

El porter agafa el relleu del periodista José Ribagorda, que va ser el padrí de l’any passat i se sumarà a una llista composta per més d’una desena d’estreles Michelin com Albert Adrià, Ricard Camarena, Paco Roncero, Mario Sandoval, Quique Dacosta i Susi Díaz. A més del cuiner Alberto Chicote, el pastisser Paco Torreblanca o del torero José María Manzanares.

Badia ha mostrat la seua satisfacció amb aquest nou càrrec i ha assegurat que se sent molt identificat amb els valors que es transmeten al camp. A més, espera que enguany la fruita arribe a moltes més persones a causa de la repercussió que té el futbol.

Cal recordar que la magrana mollar d’Elx compta des de gener de 2016 amb el segell de la Denominació d’Origen Protegida que garanteix la qualitat de la fruita i Elx concentra més del 75% de la producció nacional de magranes i és el principal productor europeu i el primers a l’àmbit mundial pel que fa a la varietat mollar. La fruita es recol·lecta durant el mes d’octubre i el període de comercialització s’estén fins al mes de gener, aproximadament.

L’alcalde, Carlos González, assisteix a l’esdeveniment al costat de l’edil de Desenvolupament Rural, Felip Sànchez, i qualifica la magrana com “una icona d’Elx, a més de ser un producte exquisit, de qualitat i genuí”

Segons ha explicat el president de la DOP, aquesta campanya es presenta amb un 30% menys de producció a causa de les nombroses pluges que es van registrar a la primavera i a les elevades temperatures d’aquest estiu.

D’aquesta manera, es calcula que enguany s’arreplegaran al voltant de 40.000 tones de magranes a la zona geogràfica emparada per la DOP: Els 40 municipis de les comarques de l’Alacantí, Baix Vinalopó i Vega Baixa. Quant a la superfície, hi ha unes 3.000 hectàrees dedicades a la magrana en la zona emparada per la DOP.

D’aquestes, 40.000 tones que s’esperen arreplegar enguany, les que siguen de categoria extra i primera inscrites en el Consell Regulador es podran vendre amb el segell de la Denominació d’Origen.

Pel que fa als inscrits, hi ha més de 500 agricultors de la zona emparada per la DOP registrats en el Consell Regulador.

Gràcies a les diverses investigacions que s’han realitzat sobre els beneficis del consum de magrana i al treball de promoció desenvolupat per la DOP, el consum de magranes a Espanya ha augmentat un 40% en l’última dècada.