Els Moros i Cristians d’Elx posen rumb a les festes de 2023 amb la presentació dels seus càrrecs al Centre de Congressos

Els Moros i Cristians d’Elx posen rumb a les festes de 2023 amb la presentació dels seus càrrecs al Centre de Congressos

L’edil de l’àrea, Mariola Galiana, i els presidents de l’Associació Festera de Moros i Cristians i de la UNDEF, Julián Fernández i Pepa Prats, participen en l’acte celebrat a les instal·lacions de Porta de la Morera davant nombrós públic


Els Moros i Cristians d’Elx van iniciar el seu exercici fester, rumb a 2023, amb la presentació dels seus càrrecs al Centre de Congressos. L’Associació Festera de Moros i Cristians va imposar els medallons de banderer a Fernando Rodríguez (comparsa Piratas) i de capitans moro i cristià a Alfonso Ortega (Abencerrajes) i a José Mazón (Caballeros Templarios) davant un auditori entregat que va aplaudir els nous representants festers.

La tinenta d’alcalde de Festes, Mariola Galiana, el president de l’Associació Festera de Moros i Cristians d’Elx, Julián Fernández, els seus vicepresidents, Mari Cruz Pozo i Francisco Bordonado, i la presidenta de la Unió Nacional d’Entitats Festeres de Moros i Cristians (UNDEF), Pepa Prats, van participar en l’esdeveniment desenvolupat a les instal·lacions de Porta de la Morera davant nombrós públic, amb membres de l’Equip de Govern, de la Corporació Municipal, de diferents comparses i organitzacions festeres.

Tal com va explicar el president de l’Associació Festera, per a Rodríguez, que va entrar en els Piratas en els seus començaments, havent sigut vocal i hui el seu secretari, els Moros i Cristians “són una manera de viure la ciutat”. Mentre que, per a Ortega, que porta des de 1977 pertanyent al bàndol de la mitja lluna primer com a coordinador d’Almoràvits i, posteriorment, com a fundador en 2015 d’Abencerrajes i en 2017 Soci d’Honor d’aquesta comparsa, “són el millor, i ser capità és el que em faltava”. Quant a Mazón, que es va ficar de ple en la celebració pels seus fills, que van ostentar en el passat la capitania cristiana, els Moros i Cristians “són el més gran”.

“Teniu el gran repte de superar els Moros i Cristians de 2022”, va manifestar Galiana, que va traslladar la seua enhorabona als tres seleccionats i els va convidar a viure intensament les festes. “Semblava llunyà, però el vostre dia ha arribat”, va recalcar i li va donar a més les gràcies als sortints per ostentar “la capitania més llarga de la història” a causa de la pandèmia i “alçar l’ànim dels il·licitans i les il·licitanes”, gratitud que va fer extensible a Fernández i al seu equip directiu pel treball desenvolupat i per posar els Moros i Cristians d’Elx en allò més alt.

“Fernando, Alfonso, José… Hui és una jornada molt gran per a vosaltres. Vau entrar a aquest auditori com a festers i eixireu d’ell com els nostres màxims representants”, va afirmar el president de l’Associació abans de la projecció de vídeos sobre la faceta festera dels protagonistes i que la filla de Rodríguez, la neta de Mazón i el fill d’Ortega glossaren els aspectes més familiars dels tres, cosa que va emocionar els presents. Igualment, Fernández va felicitar els càrrecs que van concloure el seu mandat i va destacar la posada en escena de les seues entrades: “Malgrat els temps difícils, vau assumir el desafiament i el vau superar amb escreix”.

L’entitat dirigida per Fernández imposa els medallons de banderer a Fernando Rodríguez (comparsa Piratas) i de capitans moro i cristià a Alfonso Ortega (Abencerrajes) i a José Mazón (Caballeros Templarios)

Rodríguez, Ortega i Mazón van arreplegar el testimoni, respectivament, dels electes en 2020: el banderer Esteban Canals (Moros Tuareg) i els capitans moro i cristià, José Najas (Las Huestes del Califa) i Justo Alacid (Caballeros Halcones), el banquet de comiat dels quals va tindre lloc al restaurant Nugolat el divendres 23 de setembre. Com a avantsala d’aquesta vetlada, es va procedir a la inauguració de la replaceta dels Moros i Cristians d’Elx, contigua al carrer Trinquet i a la seu de l’Associació Festera.

Prats, després de recordar l’espectacular entrada mora de l’agost passat, de la qual va ser testimoni i va quedar “meravellada”, va instar els càrrecs entrants a gaudir de l’experiència, “perquè això és un obrir i tancar d’ulls, i prompte ja estareu ací donant-li el relleu als de 2024”.

Celebració arrelada i amb un futur brillant

La festivitat de Moros i Cristians a Elx data almenys del segle XVIII, ja que la primera documentació sobre aquest tema pertany a 1744. Encara que el gran impuls va ser en 1977, amb la creació de l’Associació Festera de Moros i Cristians. Integrada en la UNDEF, té en l’actualitat prop de 1.500 membres en 13 comparses, set mores (Musulmanes Almorávides, Las Huestes del Califa, Benimerines, Abbasies, Sarracenos, Moros Tuareg i Abencerrajes) i sis cristianes (Estudiantes, Astures, Filá Boscos, Caballeros Halcones, Caballeros Templarios y Piratas).

El Consistori il·licità, a través de la Regidoria dirigida per Galiana, manté una estreta col·laboració amb l’entitat, la qual cosa ha portat a la celebració a convertir-se en una referència i imprescindible dins del calendari fester del municipi. En 2021, els Moros i Cristians d’Elx van ser declarats Festa d’Interés Turístic Autonòmic, i els tràmits per a aconseguir ser Festa d’Interés Turístic Nacional arrancaran en breu. D’altra banda, al febrer l’urbs acollirà l’Assemblea Nacional de Moros i Cristians.

“Sabeu fer festes de Moros i Cristians. Si es puntuaren, us donaria un deu grandíssim”, va dir la presidenta de la UNDEF, que va agregar que “si no les vius, no les pots comprendre”.