Elx aprova el Pla d’Emergència davant situació de sequera

Elx aprova el Pla d’Emergència davant situació de sequera

La Junta de Govern Local va donar el vistiplau al document elaborat per Aigües d’Elx que estableix les mesures de resposta als diferents escenaris d’escassetat hídrica


El Pla d’Emergència (PEM) davant situacions de sequera d’Elx té com a objectiu de definir les mesures de gestió que permeten anticipar-se als fenòmens d’escassetat de recursos per a aconseguir atenuar les seues freqüències i intensitats i, paral·lelament, tractar de minimitzar els efectes negatius de tipus socioeconòmic, ambiental, etc., mentre perduren aquestes situacions extremes.

Aquest document respon a l’obligatorietat de disposar d’un Pla d’Emergències contra l’eventual sequera per als municipis de més de 20.000 habitants segons estableix el Pla Hidrològic Nacional, Llei 10/2001 de 5 de juliol en el seu article 27.

El Pla inclou una descripció del sistema de proveïment, dels recursos disponibles i de la demanda, així com una anàlisi de les zones i les circumstàncies de major risc. El Pla inclou les regles d’operació normal de subministrament, així com els escenaris i indicadors d’escassetat conjuntural amb les mesures i accions per a cada possible escenari. El document inclou un apartat relacionat amb la qualitat de l’aigua, una anàlisi de la coherència del Pla d’Emergència i els mecanismes per a la difusió pública, el seguiment i l’actualització d’aquest.

El Pla d’Emergència davant situacions de sequera ha sigut elaborat per l’empresa mixta Aigües d’Elx i amb el vistiplau per part dels tècnics municipals i la recomanació de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer que informava que el PEM arreplega pràcticament tota la informació indicada en el Pla Especial de Sequera i amb el suficient grau de detall per a la seua aplicació; per tant, és coherent amb el que s’estableix en el PEM de la MCT (Mancomunitat de Canals del Taibilla).

Durant el període 2005-2019, Elx ha reduït un 13,6% l’aigua subministrada fins i tot atés l’increment de població del 8,1%

Segons fonts de l’empresa mixta, Aigües d’Elx, el Pla d’Emergència per Sequera permetrà definir els estats de risc d’escassetat vinculats a sequeres en el seu sistema i establir responsabilitats en la presa de decisions i en la manera de gestionar les diferents situacions possibles de sequera.

Actualment, ens trobem en una situació sense risc de desproveïment, no obstant això, es continuen prioritzant les mesures orientades a vigilar el control de les xarxes per a evitar pèrdues i incentivar l’ús responsable per la ciutadania i les empreses.

Evolució de la demanda a Elx

El Pla d’Emergències arreplega la reducció progressiva de la dotació bruta en 43 litres per habitant i dia, des de l’any 2005 fins al 2019, una reducció que representa 13,6% menys del volum de l’aigua subministrada fins i tot atés l’increment de població del 8,1% durant el període de l’estudi (2005-2019). En magnituds absolutes, en 15 anys s’ha passat a subministrar 2.280.464 metres cúbics menys d’aigua, tenint a més en compte el creixement ja indicat de població.

En les dades que arreplega el Pla també es mostra que els mitjans tecnològics i humans emprats per Aigües d’Elx ha aconseguit reduir l’aigua no registrada (ANR) acumulada en l’última dècada d’un -2,5%, que se situa en un valor entorn del 14,8%, una dada positiva ja que està, a més,  7 punts percentuals per damunt de la mitjana nacional, segons el XV Estudi Nacional de Subministrament d’Aigua Potable i Sanejament a Espanya 2018.

Una altra singularitat és la demanda per usos de l’aigua al terme municipal d’Elx, que és majoritàriament domèstica amb un pes del 75% sobre el total, la quarta part restant, es divideix entre el consum municipal (col·legis, centres socials, jardins…), l’industrial, ambdós amb un 8%, el comercial o serveis amb un 7% i finalment un 2% per a altres consums. El consum domèstic s’ha reduït en un 2% des del 2010 a favor de l’ús comercial que ha crescut un 88,6%.