Elx fa un salt de qualitat en el transport públic sostenible amb la incorporació de 17 nous autobusos híbrids a la seua flota

Elx fa un salt de qualitat en el transport públic sostenible amb la incorporació de 17 nous autobusos híbrids a la seua flota

L’alcalde, Carlos González, i l’edil de Mobilitat, Esther Díez, destaquen que prop de la meitat de la flota del servei públic de transport ja són vehicles de baixes emissions que contribueixen a la reducció de gasos contaminants


Elx fa un important pas avant en la promoció del transport públic sostenible amb la incorporació de 17 nous autobusos híbrids de tracció elèctrica a la seua flota. L’alcalde i la regidora de Mobilitat, Esther Díez, han presentat els nous vehicles en un acte al qual han assistit també els regidors Héctor Díez i Felip Sànchez, així com el gerent d’Autobusos Urbans d’Elx, Ángel Luis Andreu.

Es tracta de 17 unitats del model Urbino 12 hybrid, desenvolupat per l’empresa Solaris i la inversió realitzada en aquests és de 5,9 milions d’euros (IVA no inclòs).

Elx compta actualment amb una flota total de 59 autobusos amb una edat mitjana de només 6 anys i amb aquestes 17 unitats, la ciutat aconsegueix els 28 autobusos híbrids, la qual cosa suposa prop del 50% del total de la seua flota. Aquests nous autobusos estaran circulant en la majoria de línies.

A més, per a la primavera de 2023 es preveu l’arribada de 8 autobusos cent per cent elèctrics gràcies a la concessió de fons europeus de reconstrucció. I al costat d’això, la regidora de Mobilitat ha dit que esperen comptar amb sis noves unitats cent per cent elèctriques l’any 2024 gràcies a la sol·licitud realitzada corresponent a la segona fase d’aquests fons europeus Next Generation.

L’alcalde ha dit que “des de 2019 fins a 2023, portem pràcticament deu milions d’euros invertits en la renovació de la flota d’autobusos, en un pas decidit en aquesta aspiració de millorar el servei i avançar en la reducció de gasos d’efecte d’hivernacle, lluita contra el canvi climàtic i descarbonització”. Ha afegit que amb la incorporació d’aquests nous 17 autobusos es guanya en accessibilitat, en seguretat i en la millora de les condicions de treball d’aquells que presten aquest servei públic.

“En el present mandat ens hem proposat modernitzar serveis públics i alhora impulsar una acció decidida de lluita contra el canvi climàtic per a possibilitar la reducció d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle”, ha assenyalat l’alcalde, que ha afegit que “estem decidits a lluitar contra el canvi climàtic descarbonitzant l’economia i, singularment, la mobilitat urbana”.

L’alcalde ha destacat que amb els 28 autobusos híbrids incorporats a la flota s’aconsegueix una reducció de 882 tones equivalents a diòxid de carboni a l’any.

Per a la primavera de 2023 es preveu l’arribada de 8 autobusos cent per cent elèctrics gràcies a la concessió de fons europeus de reconstrucció i l’Equip de Govern espera incorporar altres sis unitats en 2024

González ha assenyalat que “hui fem un pas de gegant en la renovació de la flota d’autobusos que se suma als nous vehicles del servei de neteja i als nous vehicles de la Policia Local”.

“Amb la incorporació d’aquests nous vehicles fem un salt de qualitat en el servei de bus urbà, en la mobilitat sostenible i, en general, en la transició ecològica, possibilitant el model de municipi verd en el qual aquest govern municipal treballa des de l’any 2015”, ha assenyalat Esther Díez.

La regidora ha recordat que “estem parlant d’un servei que transporta 12 milions de passatgers a l’any, que és garant de l’accessibilitat universal en aquesta ciutat i que, per tant, millorar el servei suposa millorar la qualitat de vida dels il·licitans i de les il·licitanes, entre altres qüestions per la reducció de gasos contaminants”.

“Si volem avançar en una ciutat amable i saludable, l’únic camí possible és apostar per la mobilitat sostenible, per l’autobús, per la bicicleta i per la prioritat per als vianants. És inqüestionable que aquesta ha de ser l’aposta en una ciutat on el 80% de les emissions contaminants provenen del trànsit privat”, ha conclòs l’edil.

Tant l’alcalde com la regidora de Mobilitat han agraït l’esforç que està realitzant l’empresa d’autobusos urbans amb el seu gerent al capdavant per a aconseguir un servei de qualitat i sostenible.

Millor servei sense pujar el preu del bitllet

Carlos González ha destacat que “aquest esforç inversor que estem realitzant en aquest mandat en la modernització i millora del transport públic, l’estem fent sense pujar la pressió fiscal a la ciutadania i mantenint el mateix preu del bitllet que hi havia quan vam arribar al Govern Municipal”.

En aquest punt, Esther Díez ha apuntat que el Govern Municipal té la voluntat d’aplicar als usuaris il·licitans el descompte en el transport públic als menors de 30 anys i ha recordat que actualment 14.000 estudiants menors de 26 anys ja viatgen de manera gratuïta gràcies al Bus Lliure.

Actuacions complementàries

Al costat de la renovació de la flota, Esther Díez explica que s’estan duent a terme altres actuacions per a millorar el servei, com és el cas de les obres d’accessibilitat de parades, la pròxima electrificació de la planta d’autobusos i la digitalització del servei que inclou el pagament per mòbil.

Característiques dels nous vehicles

– La tracció elèctrica com a base del funcionament d’aquests autobusos implica una rebaixa substancial de l’emissió de gasos contaminants a l’atmosfera. Emet un 30% menys de CO₂ que un autobús convencional.

– Compten amb sistema Arrive&Go… Mitjançant localització GPS, i en condicions normals, el bus arriba a la parada, càrrega i descàrrega passatgers, i emprén la marxa en manera 100% elèctrica, zero emissions contaminants i baixíssimes emissions acústiques.

No necessita endollar-se a res, només genera l’electricitat que necessita quan circula en manera híbrida.

L’energia s’emmagatzema en Ultracondensadores, amb una capacitat de 1kWh, i que admet càrregues i descàrregues ràpides. No necessiten canvi ni manteniment durant la vida de l’autobús.

– Capacitat fins a 105 passatgers.

12 metres, 3 portes dobles

– Preparats per a passatgers amb cadires de rodes i seients per a embarassades.