Elx reivindica el paper de les dones de la tercera edat en el Dia Internacional de les Persones Majors

Elx reivindica el paper de les dones de la tercera edat en el Dia Internacional de les Persones Majors

L’edil Puri Vives i el responsable honorífic del Consell Municipal de Majors, Joaquín López, presideixen la lectura del manifest en l’acte institucional celebrat al Saló de Plens, que dona el tret d’eixida al Mes del Major


Elx reivindica el paper de les dones de la tercera edat en el Dia Internacional de les Persones Majors. Una efemèride que l’Organització de les Nacions Unides (ONU) va establir en 1990 amb la finalitat d’impulsar polítiques i programes púbics centrats en la gent d’edat avançada perquè romanguen molt més temps actives dins de la societat.

Precisament, l’Ajuntament il·licità, a través de la Regidoria de Polítiques de Majors, se suma al lema triat per l’organisme supranacional per a enguany: ‘La resiliència i les contribucions de les dones majors’, que posa el focus “en els esforços que fa aquest col·lectiu en favor de les seues comunitats”, ha destacat l’edil de l’àrea, Purificació Vives, que ha presidit, al costat del responsable honorífic del Consell Municipal de Persones Majors, Joaquín López, la lectura del manifest en l’acte institucional celebrat el dissabte 1 d’octubre al Saló de Plens, que dona el tret d’eixida al Mes del Major.

“Pretenem posar veu a les dones majors per a reconéixer la seua labor al llarg dels anys i així aconseguir un major reconeixement per al col·lectiu de les persones majors en general”, ha recalcat Vives, que ha recordat que, malgrat que és un dels grups socials que més ha patit la discriminació, les dones de la tercera edat han tingut “una gran contribució per la seua important labor en favpr de les famílies i les societats, una aportació moltes vegades invisible”.

L’ONU, que en 2019 va elevar a 703 milions les persones de més de 65 anys a l’àmbit mundial, xifra que per a 2050 sobrepassaran els 1.500 milions i supera el nombre de menors. A Elx, en l’actualitat, existeixen 37.365 majors de 65 anys. Per això, tal com ha incidit la regidora en el manifest que ha llegit, l’entitat proposa dos camins per a mantindre a aquestes persones actives i productives: “El primer, la seua cura amb programes de salut; el segon, que es convertisquen en assessors o mestres per a les noves generacions, ja que ens aporten els coneixements, records i vivències adquirits a través dels anys, que tenen un valor incalculable”.

“Ells i elles són una font de saviesa il·limitada i ens ensenyen constantment d’on venim, com viure i la nostra història i identitat, per la qual cosa resulta fonamental el que ens han de dir i aportar”, ha agregat, mentre recordava que, des de la Regidoria que dirigeix, “duem a terme una sèrie d’iniciatives orientades a la cura d’aquestes persones mitjançant la promoció de la salut o de la formació, entre altres, que els ajuden a afrontar l’etapa de la vida en la qual es troben d’una manera més positiva, saludable i plena”.

Dins d’aquestes activitats, sobreïxen les propostes per la Regidoria amb motiu del Mes del Major, que a Elx comprén tot el mes d’octubre. Fins al dia 31, aquells que compten amb més de 60 anys i estiguen empadronats al municipi podran gaudir de xarrades a la mútua MAZ sobre salut i punts de control sanitaris als centres socials en col·laboració amb el CEU. Així mateix, hi haurà una ruta temàtica i una visita a l’hort de Felip. Però, com cada any, el més esperat són les Bodes d’Or ’50 Anys Junts’ el dissabte 15 i la Gala Homenatge al Major el diumenge 30.

L’ONU va establir l’efemèride en 1990 amb la finalitat d’impulsar polítiques i programes púbics centrats en la gent d’edat avançada perquè romanguen molt més temps actives dins de la societat

“A Elx hi ha un mes que us identifica: octubre; però, per a Polítiques de Majors, tots els mesos de l’any són del major”, ha expressat Vives després de felicitar la tercera edat del municipi i convidar-la a participar en la programació d’aquest període. De fet, com a preàmbul, la Regidoria va convidar més cinc-cents majors, amb els seus nets, a un passe específic del Circ Encantat, que actualment està instal·lat al carrer Jacarilla.

Després de l’acte institucional, presentat per la funcionària María José Muñoz-Quirós, al qual han assistit integrants de l’Equip de Govern i de la Corporació Municipal, representants i membres d’algunes de les 41 associacions que componen el Consell Municipal de Majors, així com públic general, s’ha servit un xicotet aperitiu. En la vesprada de l’1 d’octubre continuarà la commemoració d’aquest Dia Internacional amb un concert de la Coral Il·licitana, a les 18.00 hores, al Centre Cívic Candalix (Bailongo).