Elx torna a convertir-se en l’epicentre de la masculinitat inclusiva amb el II Congrés Internacional Sobre Masculinitats i Igualtat

Elx torna a convertir-se en l’epicentre de la masculinitat inclusiva amb el II Congrés Internacional Sobre Masculinitats i Igualtat

L’edil de l’àrea, Mariano Valera; la directora de l’Institut de les Dones, María Antonia Morillas; la directora de l’Institut Valencià de les Dones, María Such; el vicerector d’Investigació de la UMH, Domingo Orozco; i el secretari de l’esdeveniment, Joan Sanfélix, inauguren la cita que es prolongarà fins al dissabte 22


El segon Congrés Internacional Sobre Masculinitats i Igualtat (CIMASCIGUAL): Educació per a la Igualtat i Co(educació), ha sigut inaugurat el 20 d’octubre, a les 10.00 hores, al Centre de Congressos Ciutat d’Elx. L’esdeveniment es prolongarà fins al dissabte 22, i tal com ha manifestat l’edil de l’Igualtat de l’Ajuntament d’Elx, acompanyat per la directora de l’Institut Valencià de les Dones, María Such, i pel secretari del Congrés, Joan Sanfélix, és de summa importància en convertir Elx en “epicentre de la igualtat real i efectiva”, amb sessions i taules de treball científiques amb experts referents mundials en masculinitat que donaran les claus per a desenvolupar accions als municipis encaminades a erigir nous paradigmes entorn de l’home.

La cita, que se celebra de manera mixta –presencial i en línia–, està coorganitzada per la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament d’Elx i per l’Observatori de les Masculinitats i el Grup d’Investigació Economia, Cultura i Gènere (ECULGE) de la UMH, amb la col·laboració del Centre Interdisciplinari d’Estudis de Gènere de l’esmentada institució acadèmica i l’Institut de les Dones del Ministeri d’Igualtat.

“Hem de continuar treballant en aquesta coeducació i valorant l’ensenyament en igualtat, en feminismes i, sobretot, aquesta educació en igualtat en homes, adolescents i xiquets amb la finalitat de reconvertir la masculinitat d’aquesta societat moltes vegades masclista, que res té a veure amb una igualtat de gènere entre dones i homes”, ha assenyalat Valera, que ha agraït a Such i a la UMH els seus esforços sobre aquest tema i ha subratllat la importància del Congrés per a la consecució d’aquest objectiu.

Valera subratlla la importància del CIMASCIGUAL per a “continuar treballant la coeducació, l’ensenyament en feminismes i l’educació en igualtat en homes, adolescents i xiquets amb la finalitat de de reconvertir la masculinitat d’aquesta societat, moltes vegades masclista, que res té a veure amb una igualtat de gènere entre dones i homes”

“Valorem positivament aquest Congrés Internacional perquè és necessari poder aprofundir, reflexionar, debatre i buscar un espai on també qüestionar-nos i desconstruir-nos”, ha expressat la directora de l’Intitut Valencià de les Dones, que ha recordat que l’entitat que encapçala busca “la promoció de la igualtat i la prevenció de la violència masclista”. Such ha recalcat la necessitat de “la mirada acadèmica”, present en aquest Congrés, per a “establir les bases teòriques i després passar a l’acció”. Especialment en la meta d’implicar tota la societat en el seu conjunt en matèria d’igualtat, especialment els homes.

“Hem de fer el pas, que ells també produïsquen aquest canvi necessari per a tindre una societat més igualitària, no sols en les noves generacions, sinó un gran canvi estructural d’un sistema econòmic que produeix moltes desigualtats a les dones”, ha continuat. També, amb aquest Congrés, “acostem un moviment d’homes que està cansat que se li vincule amb el masclisme”.

“La idea és generar un espai de trobada per a abordar aquestes temàtiques que considerem urgents en aquest moment històric”, ha reiterat Sanfélix, que ha xifrat en més de dos centenars de persones els inscrits en el Congrés, que inclou figures de rellevància nacional i internacional. Però, sobretot, el CISMACIGUAL s’alça com “una eina de transformació social, de canvi cap a altres models més igualitaris i temps en què vivim”. Perquè, ha recordat, “els homes es beneficien de les lògiques patriarcals, però també pateixen les seues conseqüències”.

L’obertura del Congrés ha sigut a càrrec de Valera, Such, Sanfélix, el vicerector d’Investigació de la UMH, Domingo Orozco, i la directora de l’Institut de les Dones del Ministeri d’Igualtat, María Antonia Morillas, que ha intervingut telemàticament.

Activitats paral·leles de Casa de la Dona

Com a avantsala d’aquest II CISMACIGUAL, Valera va inaugurar durant la vesprada del dimecres 19 al mateix Centre de Congressos, l’exposició Noves Masculinitats. Així mateix, va participar en la projecció i col·loqui del documental El círculo, dirigit per Iván Roiz i Álvaro Priante. Demà, divendres 21, es durà a terme una concentració i performance d’homes proigualitaris a la Plaça de Baix a les 19.00 hores, que inclourà la lectura d’un manifest contra la violència de gènere.

“Necessitem continuar treballant per un món més just, igualitari, divers i inclusiu. És el que pretén el Congrés i el que pretenem des de les administracions locals, autonòmiques i nacionals”, ha conclòs Valera. En aquesta ocasió, s’ha fet coincidir el Congrés amb el 21 d’octubre, data significativa per al Moviment d’Homes per la Igualtat a Espanya i que ja es destacava en la Declaració de Barcelona (CIME 2011).