Experts en l’estudi de la Dama reivindiquen el reconeixement d’Elx com el “cor” del món iber

Experts en l’estudi de la Dama reivindiquen el reconeixement d’Elx com el “cor” del món iber

L’alcalde d’Elx reclama el retorn de la Dama “en un curt termini, més prompte que tard, per a impulsar el nostre projecte cultural i turístic i perquè constitueix un autèntic anhel col·lectiu”

 


Experts en l’estudi de la Dama i de la cultura ibèrica afirmen que Elx ha de ser considerada com el “cor” del món iber. Així ho ha destacat l’historiador, arqueòleg i antiquari de la Reial Acadèmia de la Història, Martín Almagro, durant la jornada d’obertura del seminari que se celebra a l’Aula Magna de la UNED, sota el títol ‘La Cultura Ibera, 125 anys del descobriment de la Dama´.

Una afirmació a la qual han donat suport altres especialistes, com ara la catedràtica d’Arqueologia de la Universitat de València, Carmen Aranegui Gascó, que ha ressaltat la seua importància com a centre neuràlgic de la cultura ibèrica i en la seua conferència inaugural ha subratllat que “l’Alcúdia és un gran centre cultural i artístic, un dels jaciments amb més representacions humanes en gran format”.

Aranegui ha agregat que hi ha una qüestió pendent: “presentar la Dama amb tot el seu context de l’Alcúdia perquè hem de retornar-li allò que li falta”, en referència a les peces que van ser trobades al jaciment. L’especialista ha manifestat el seu desig de “veure una proposta en la qual apareguera amb les 30 peces fragmentades que la van acompanyar en el seu moment perquè així la faríem tornar als seus orígens”.

En aquest sentit, ha esgrimit que “la Dama és única en la seua història, la història de la Dama d’Elx és irrepetible, però no obstant això l’origen és un jaciment on va haver-hi una elaboració de missatges transmesos via escultura, en pedra i en gran format, recuperats al jaciment, que haurien d’incloure’s en aquesta proposta utòpica”.

En la seua exposició, la catedràtica ha fet un repàs de la trajectòria històrica, cultural i social de la Dama, així com la seua influència en la iconografia de diferents etapes i ha destacat que “el Museu del Louvre va ser el millor aparador” per a la peça i que l’escultura “és l’ànima d’Espanya i representa Ibèria íntegrament”, a més de posar en valor la seua repercussió a l’àmbit regional i local.

Els afalacs a la figura escultòrica no han cessat per part dels experts durant la jornada. Almagro, que ha oferit una lliçó magistral sobre l’aparició del Món Ibèric, ha explicat durant la seua intervenció que “és la peça més bella de la cultura ibèrica i la que més ens emociona”. Ha assenyalat que es tracta d’un “document històric d’un enorme interés” i “el millor testimoniatge que la cultura ibèrica havia aconseguit la seua plenitud”.

Ambdós experts han volgut ressaltar la importància que la petició del retorn provisional de la Dama a Elx siga consensuada. “Perquè la puguem continuar apreciant, sense nostàlgies, amb gaudi de la seua categoria i la seua història”, ha indicat Aranegui.

Entre el grup d’especialistes de diferents universitats, també han intervingut en el programa de conferències: Alberto J. Lorrio Alvarado, catedràtic de Prehistòria de la Universitat d’Alacant; i José Uroz, catedràtic jubilat d’Història Antiga de la Universitat d’Alacant. Aquesta vesprada el torn serà per a: Ignasi Grau Mira, catedràtic d’Arqueologia de la Universitat d’Alacant; Mar Zarzalejos Prieto, catedràtica d’Arqueologia de la UNED.

L’acte inaugural de la jornada ha estat a càrrec de l’alcalde d’Elx, Carlos González; l’edil de Cultura, Marga Antón; la directora de l’institut Juan Gil-Albert, Pilar Tébar; i el director de la UNED, Francisco Escudero.

“Saben que la Dama d’Elx és per a nosaltres el paradigma de la cultura ibera i un dels símbols més estimats i valorats amb el qual ens identifiquem tots els il·licitans i les il·licitanes, és tradició, és història i també una emoció. Alhora constitueix un autèntic anhel col·lectiu, per això moltes vegades ens resulta difícil parlar de la Dama sense recordar que només ha sigut a la nostra ciutat uns dies després de la seua troballa a l’Alcúdia, dos setmanes l’any 1965 i sis mesos en 2006. Per això, ens resulta difícil parlar de la Dama sense posar de manifest aquest desig que es produïsca el seu retorn a la nostra ciutat en un curt termini, més prompte que tard, encara que siga temporal, per a impulsar el nostre projecte cultural i turístic”, ha assenyalat l’alcalde d’Elx durant l’obertura de seminari.