La Conselleria d’Urbanisme aprova definitivament la protecció per als banys àrabs i dels refugis de la Guerra Civil de l’entorn del Mercat

La Conselleria d’Urbanisme aprova definitivament la protecció per als banys àrabs i dels refugis de la Guerra Civil de l’entorn del Mercat

La regidora d’Urbanisme, Ana Arabid, anuncia que la Comissió Territorial d’Urbanisme ha donat llum verda a la modificació del Pla General per a incloure aquests tres elements en el Catàleg d’Edificis Protegits


La regidora d’Urbanisme, Ana Arabid, ha anunciat que la Comissió Territorial d’Urbanisme ha aprovat definitivament la modificació del Pla General per a incloure els Banys Àrabs de la Vila Murada i els Refugis de la Guerra Civil 3b i 3c en el Catàleg d’Edificis Protegits.

“Es tracta, d’una banda, de dotar de protecció als Banys Àrabs, una casa de banys andalusí, la data de construcció dels quals data, probablement, de la primera meitat del segle X. El seu alt valor patrimonial, històric i arqueològic, que mostra estructures arquitectòniques en excel·lent grau de conservació, fan necessària la seua protecció i, per tant, la seua inclusió amb protecció integral en el Pla especial d’edificis protegits com a Bé de Rellevància Local, amb la categoria de Monument d’Interés Local”.

D’altra banda, s’inclou també en aquesta modificació la protecció dels refugis antiaeris de la Guerra civil 3b i 3c, també com a béns de rellevància local i amb la categoria de Lloc Històric d’interés Local. “Es tracta de dos dels 13 Refugis antiaeris, existents a la nostra ciutat. La seua construcció va ser iniciada en 1938 i la seua execució va ser a càrrec dels mateixos veïns i veïnes de la ciutat, principalment ancians, dones i xiquets, perquè els homes en edat militar estaven en el front. Ambdós refugis es troben al centre històric, i formen part del complex de túnels projectat com el refugi 3 i el disseny del qual de tres galeries en paral·lel comunicades per túnels transversals no va arribar a executar-se, per això cada ramal va quedar com a refugi independent”, ha afegit la regidora.

Arabid ha aclarit que “es tracta de dotar aquests tres elements d’una protecció concorde al seu valor històric, arqueològic i patrimonial, tal com assenyalen els diferents informes emesos sobre aquest tema, tant per tècnics municipals com per Conselleria de Cultura, que va sol·licitar expressament la modificació del catàleg per incloure els banys àrabs, i de la qual recentment hem rebut informe favorable sobre la modificació proposada”.

“Amb la inclusió d’aquests tres elements en el Catàleg d’Edificis Protegits fem un pas definitiu i necessari per a continuar avançant en la posada en valor i protecció del nostre patrimoni”, ha conclòs Arabid.