La Generalitat Valenciana i l’Ajuntament d’Elx aposten pel potencial tecnològic, empresarial i de les comunicacions de la ciutat per a acollir la futura Agència Espacial Espanyola

La Generalitat Valenciana i l’Ajuntament d’Elx aposten pel potencial tecnològic, empresarial i de les comunicacions de la ciutat per a acollir la futura Agència Espacial Espanyola

El nou Campus Tecnològic, situat al Parc Empresarial, és el recinte on es proposa la implantació de l’organisme públic, que és una de les principals bases de la candidatura il·licitana, a més de l’ecosistema innovador existent al municipi i compta amb PLD Space, la marca de referència en el sector aeronàutic a l’àmbit nacional


La Generalitat Valenciana i l’Ajuntament d’Elx aposten pel potencial tecnològic, empresarial i de les comunicacions de la ciutat per a acollir la futura Agència Espacial Espanyola. Amb prop de 235.000 habitants, la capital del Baix Vinalopó aspira a fer-se amb la seu física de l’organisme públic en una àrea que s’erigeix com l’epicentre de la innovació, compost per Elx Parc Empresarial —on se situa Elx Campus Tecnològic, recinte proposat per a implantar l’Agència— o les empreses innovadores assentades en aquests espais, com ara PLD Space, entre altres fortaleses que eleven la candidatura il·licitana a ser una de les més preparades.

Elx Parc Empresarial és un dels millors enclavaments de la seua classe a l’àmbit nacional i europeu que alberga un miler d’empreses amb 15.000 treballadors en total, i que s’ampliarà en breu en 600.000 metres quadrats. Quant al recentment inaugurat Campus Tecnològic, compta amb 93.000 metres quadrats de superfície repartits en moderns edificis que poden ser adaptats a qualsevol mena de distribució interior, incloent-hi la construcció de sales-auditori. Igualment, els immobles, que tenen les característiques necessàries per a allotjar l’Agència, tenen aparcament subterrani amb gran nombre de places.

La firma de referència a l’àmbit nacional en el sector aeroespacial, PLD Space, té les seues instal·lacions a Elx Parc Empresarial. L’empresa il·licitana és la responsable del disseny i de la construcció del primer coet espanyol, el Miura 1. I a l’estiu va anunciar que edificarà una nau de grans dimensions al costat de la Institució Firal Alacantina (IFA). I és que, precisament, el Parc Empresarial i el Campus Tecnològic es troben a pocs minuts d’IFA, l’entorn dels quals de 140.000 metres quadrats ha sigut adquirit pel Govern valencià amb la finalitat d’oferir sòl de qualitat per a atraure mercantils lligades a la investigació i a la innovació. Aquests terrenys específics s’uniran als de l’ampliació del Parc Empresarial per a acomodar empreses aeronàutiques i aeroespacials.

La consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, ha destacat la importància de la descentralització de les institucions que ha posat en marxa el Govern central, igual que ja ho va fer el president Ximo Puig, que va situar la Conselleria d’Innovació a Alacant, a més de molts altres organismes. Josefina Bueno ha posat en valor la situació geogràfica del municipi i les seues infraestructures i equipaments en matèria de transport com a fortaleses de la candidatura. Al centre de l’Arc Mediterrani, a Elx es troba l’aeroport internacional Alacant-Elx Miguel Hernández, un dels més transitats d’Espanya, amb més de cent rutes a diferents ciutats nacionals, europees i connexions internacionals. A més, es dona la circumstància que es troba a pocs minuts del Campus Tecnològic i Elx Parc Empresarial, així com de les estacions ferroviàries d’alta velocitat d’Elx i d’Alacant. Modernes carreteres autonòmiques, nacionals i l’autovia A7, i el transport públic urbà i interurbà, fan que el municipi i els seus punts estratègics com els anteriorment esmentats estan excel·lentment interconnectats.

També ha volgut destacar la consellera el valor de les universitats públiques valencianes que destaquen per ser font de talent altament qualificat i el seu ferm compromís amb la investigació i l’emprenedoria empresarial entorn de les activitats tecnològiques i innovadores. De fet, la UA implementarà el Grau d’Enginyeria Aeroespacial. I, des de la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament d’Elx, s’està treballant amb la Direcció General de Formació Professional per a adaptar, a curt termini, aquesta classe d’ensenyament tècnic al sector aeronàutic i aeroespacial i el seu establiment al municipi.

D’aquesta manera, tal com ha manifestat l’alcalde de la localitat, Carlos González, “Elx presenta una candidatura viable i sòlida donades les seues fortaleses per a albergar aquestes instal·lacions, ja que compleix àmpliament amb tots i cadascun dels requisits de la Comissió Consultiva del Ministeri de Política Territorial”. El regidor il·licità també ha recalcat que Elx posseeix infraestructures, serveis, equipaments i oci de qualitat per als empleats de la futura Agència i per a les seues famílies, així com una oferta residencial variada i assequible; tot això envoltat per un entorn natural privilegiat gràcies al litoral de nou quilòmetres de platges, les pedanies rurals o el Palmerar d’Elx, Patrimoni de la Humanitat per la Unesco des de l’any 2000. “És una de les ciutats més segures i amb més qualitat de vida d’Espanya”, ha agregat González.

A més, la ciutat gaudeix del suport incondicional del teixit econòmic i social no sols del municipi, sinó de la província i de la Comunitat Valenciana, amb les patronals empresarials al capdavant.