La Junta de Govern encarrega l’elaboració del catàleg de béns protegits d’Elx i l’actualització del cens de palmeres

La Junta de Govern encarrega l’elaboració del catàleg de béns protegits d’Elx i l’actualització del cens de palmeres

El portaveu de l’Equip de Govern, Héctor Díez, anuncia que la Junta Local ha adjudicat obres per més d’un milió d’euros per a la millora de camins en pedanies, asfaltat de carrers i adequació de solars públics per a albergar aparcaments


La Junta de Govern Local (JGL) ha acordat traure a concurs l’assistència tècnica per a la redacció del ‘Catàleg de proteccions d’Elx i registre del Palmerar’. Així ho ha anunciat el portaveu de l’Equip de Govern, Héctor Díez, que ha explicat que ix a concurs per 239.900 euros i un termini d’execució de deu mesos.

“L’objectiu és contractar l’assistència tècnica per a adaptar-nos a la normativa autonòmica quant a la normativa del catàleg de béns i espais protegits del Pla General de l’any 98 i, d’altra banda, sobre la base de l’entrada en vigor de la Llei del Palmerar, actualitzar el nostre cens de palmeres i també el catàleg d’aquelles que estan protegides en dos vessants: d’una banda les que es troben als horts situats en la zona UNESCO, Patrimoni de la Humanitat, i també l’anomenada zona d’amortiment on estan aquells horts que, encara que no són Patrimoni de la Humanitat, amb l’entrada en vigor de la nova llei, els seus exemplars sí que són Béns d’Interés Cultural (BIC)”, ha apuntat el portaveu.

D’altra banda, el catàleg de Béns immobles s’actualitzarà a la normativa actual per a garantir la seua protecció davant qualsevol mena d’actuació en aquests.

La JGL ha aprovat la modificació pressupostària 28 per generació de crèdits per 589.800 euros que procedeixen de la Diputació d’Alacant corresponent al bo energia per a les pimes i, d’altra banda, del cànon de l’empresa que gestiona el Mercat ambulant Medieval.

Díez ha recordat que hi ha una convocatòria oberta per a empreses d’almenys onze treballadors per a ajudes del bo energia de fins a 2.000 euros. “Ja hi ha més de 200 sol·licituds presentades i queda encara una setmana de termini per a presentar-se i des del Govern Municipal continuem instant les empreses il·licitanes de més d’onze treballadors a presentar-se a aquesta convocatòria amb la qual poden obtindre una ajuda de fins a 2.000 euros per a sufragar les despeses d’energia”, ha dit el portaveu.

En l’àrea de Contractació s’ha adjudicat el contracte d’obres en voreres i espais públics del terme municipal d’Elx. El lot un, de 350.000 euros és per a reparació de voreres al nucli urbà i espais públics. Les obres començaran pel parc Antonio Machado.

D’altra banda, s’adjudica el contracte de conservació i manteniment de vials i espais públics en barris i pedanies. “Es tracta d’un contracte d’un milió d’euros que consta d’un lot de 550.000 euros per a la millora de vials i carreteres en pedanies i un segon lot de 450.000 euros per al reasfaltat de vials, carrers i l’adequació de solars municipals per a la creació de places d’aparcament”, ha indicat Díez. Les baixes de les mercantils es converteixen en una suma per al contracte.

En tercer lloc, s’ha adjudicat el contracte de productes d’alimentació higiene i neteja per a famílies en situació de vulnerabilitat. El contracte eixia a concurs per tres lots i un import de prop de 200.000 euros.

D’altra banda, s’ha aprovat l’inici de l’expedient per a adjudicar el servei de subministrament de 20 vehicles patrulla SUV híbrids per a la Policia Local d’Elx. El contracte és de 1,2 milions d’euros i l’objectiu és dotar al cos de mitjans suficients per a garantir la seguretat ciutadana.

Promoció Econòmica i Turisme

Héctor Díez ha explicat que la JGL ha procedit a resoldre les concessions de les ajudes Elx Empra, que persegueixen afavorir la creació d’ocupació i la conversió de contractes temporals en indefinits.

L’Ajuntament d’Elx havia dotat un fons de 200.000 euros que finalment s’ha concedit a 87 beneficiaris amb una ajuda mitjana de 2.300 euros per crear un lloc de treball o per convertir un contracte en indefinit.

D’altra banda, s’ha sol·licitat una subvenció per a la realització d’un nou taller d’ocupació. “Es tracta de ‘T’avalem Elx 3’, un projecte de 752.000 euros per a contractar 30 persones durant un any i que obtinguen així un certificat de professionalitat”, ha explicat Díez, que ha aclarit que “en aquest cas les actuacions del taller d’ocupació se centrarien en realitzar obres de manteniment al Centre Municipal de Formació per al condicionament d’aquest i també seguir amb les actuacions del Pla de Regeneració del Vessant del Vinalopó, en aquest cas per a actuar entre la baixada d’Alfons XII i la passarel·la del Mercat. En tercer lloc, amb aquest taller d’ocupació es persegueix també continuar millorant les telecomunicacions de les instal·lacions municipals, en aquest cas a L’Escorxador”.

Es tracta d’un programa mixt de formació i ocupació en el qual els participants, a banda d’estar contractats durant un any, obtenen un certificat de professionalitat amb el qual milloraran les seues capacitats i les seues aptituds per a accedir a un lloc de treball. Aquests certificats d’ocupació aniran orientats a les especialitats d’agricultura, edificació, obra civil, electricitat i electrònica.

Retirada de contenidors

La JGL ha procedit a declarar béns no útils pel seu estat de deterioració un total de 1.037 contenidors. Díez ha recordat que “amb l’entrada en vigor del nou servei de neteja s’ha procedit a la renovació de contenidors, s’han substituït més de 500 contenidors als camins del Camp d’Elx i també en àrees industrials, tant metàl·lics com de plàstic”.

Tots aquests contenidors retirats han sigut declarats béns inservibles, per tant, procedeix la seua alienació. Per això, la JGL ha adjudicat la retirada d’aquests contenidors per 30.000 euros i un termini de retirada màxim de deu dies.

El portaveu i regidor de Neteja ha assenyalat que “d’ara endavant es realitzaran nous processos d’alienació en la mesura en què es continuen renovant contenidors en la via pública, cosa que es farà gradualment en els deu anys de la contracta de neteja i des de l’Equip de Govern buscarem a partir d’ara noves ubicacions per a dur a terme aquesta mena d’alienacions, un procés que és llarg i ha de ser garantista”.

Criteris per a actuar en edificis històrics

La Junta de Govern ha aprovat els criteris per a harmonitzar les actuacions als edificis de tipologia històrica del nucli historicoartístic d’Elx. Héctor Díez ha explicat que “amb la finalitat de conjuminar els criteris que cal tindre en compte per a actuar en aquells elements protegits es realitza l’aprovació d’aquestes noves consignes que el que persegueixen és harmonitzar les actuacions en edificacions protegides quant a reforma i rehabilitació en elements existents en les façanes o en elements protegits”. Aquests nous criteris interpretatius seran traslladats a la Conselleria de Patrimoni perquè els done el vistiplau i es puguen començar a aplicar.