La Justícia dona la raó a l’Ajuntament d’Elx en el conflicte del Mercat Central i declara ajustada a dret la resolució del contracte amb Aparcisa

La Justícia dona la raó a l’Ajuntament d’Elx en el conflicte del Mercat Central i declara ajustada a dret la resolució del contracte amb Aparcisa

L’Ajuntament recorrerà la sentència del Jutjat del Contenciós número 1, malgrat que és favorable, perquè estableix una indemnització del 3% de la prestació que s’ha deixat de realitzar i entén que no cal pagar res


La titular del Jutjat del Contenciós número 1 d’Elx ha dictat sentència en la qual dona la raó a l’Ajuntament en el conflicte de l’Antic Mercat Central en declarar ajustada a dret la resolució del contracte amb Aparcisa, l’empresa adjudicatària del projecte promogut per l’anterior govern del PP.

La resolució judicial també estableix que el contractista tindrà dret a una indemnització del 3% de l’import de la prestació deixada de realitzar, uns 10 milions establits en el contracte, cosa que l’Ajuntament recorrerà en trobar argumentació jurídica suficient.

L’alcalde, Carlos González, assenyala que “aquesta sentència suposa una garrotada per a tots els que van pronosticar indemnitzacions milionàries” i la regidora de Medi Ambient, Esther Díez, diu que la resolució del contracte va ser “correcta i procedent”

La sentència reconeix també la situació jurídica dels titulars de les parades, que consisteix en el dret a la seua utilització en el nou mercat en les mateixes condicions pactades amb Aparcisa i amb un termini de 40 anys, “cosa que, per cert, estava perfectament establit per la Junta Local de Govern en l’acord de resolució del contracte del Mercat Central”, segons ha precisat l’alcalde, Carlos González.

El responsable de l’Equip de Govern, que ha donat a conéixer la sentència acompanyat pel portaveu del Govern, Héctor Díez; per la regidora de Medi Ambient, Esther Díez; i per l’edil d’Urbanisme, Ana Arabid, ha destacat que “la qüestió central i principal és la conformitat a dret de l’acord adoptat per la Junta Local de Govern”.

González ha explicat que el jutjat estableix la indemnització per la via de l’article 223 G, diferent a la que pretenia Aparcisa, la del 269 I, que haguera donat lloc a majors quantitats en comptes del 3% de l’import de la prestació deixada de realitzar, uns 10 milions d’euros, segons el contracte.

La sentència omet qualsevol referència a la clàusula de risc i ventura que estava prevista en el plec de condicions, que establia que no hi hauria lloc a indemnització en el cas de resolució del contracte quan la impossibilitat de l’execució tinguera a veure amb la troballa de restes arqueològiques. Per aquesta circumstància, i malgrat que la sentència és favorable als interessos municipals, els anunciem que la recorrerem en apel·lació perquè continuem considerant que la resolució del contracte no ha de comportar cap indemnització per a Aparcisa, precisament per l’aplicació d’aquesta clàusula acceptada pel contractista en presentar-se a la licitació”, ha assenyalat el regidor il·licità.

L’alcalde també ha informat que un altre motiu del recurs és la condemna en costes a l’Ajuntament, que seria d’uns mil euros.

Per a Carlos González aquesta sentència “és nítidament favorable als interessos municipals, ens dona la raó en allò essencial i el que és més important, que la resolució del contracte és ajustada a dret. També que la sentència avalue la indemnització al 3% del valor del contracte que és d’aproximadament 10 milions d’euros”-

Defensa dels valors patrimonials

“Aquesta sentència significa una garrotada per a tots els que van pronosticar indemnitzacions escandaloses i milionàries, cosa que la resolució tira per terra amb rotunditat. Hem pres decisions conformes a dret i coherents amb la defensa dels valors patrimonials del centre històric. També significa que l’Ajuntament i l’Equip de Govern tenien raó quan sosteníem que la llei impedia que es modificara el contracte, un supòsit fonamental, però, sobretot, significa el final definitiu del projecte de Mercat Central plantejat pel PP, lesiu per al centre històric i per al valor patrimonial de la zona”, ha expressat el regidor il·licità.

“A partir d’ara tenim les mans lliures per a impulsar el projecte en el qual estem treballant, la conversió del Mercat Central en un Mercat Gastronòmic i Cultural que possibilite la integració tant dels banys àrabs com del refugi de la Guerra Civil”, ha precisat Carlos González.

“Ens agrada, ens alegra i ens congratula que es reconega el dret dels placers a la titularitat de les parades durant 40 anys, que va ser reconeguda per l’Equip de Govern”, destaca l’alcalde

“Ens agrada, ens alegra i ens congratula que la sentència reconega el dret a la titularitat de les parades dels placers durant 40 anys des de la data de la firma del contracte. Estava no sols reconegut políticament per l’Equip de Govern Municipal, sinó que a més, en l’acord de resolució del contracte va quedar nítidament fixat per part de les nostres argumentacions”, ha manifestat González.

Una decisió correcta

Per part seua, la regidora de Medi Ambient ha indicat que “la decisió de resoldre el contracte del Mercat Central es va prendre per a protegir el patrimoni històric i cultural i per a blindar la mobilitat sostenible al centre de la ciutat; per tant, la Justícia el que fa és reconéixer que aquesta resolució es va fer de manera correcta, legal i procedent”.

La sentència, afig Díez, “reconeix que no va haver-hi indefensió que els placers en el tràmit i que no era viable modificar el contracte sense que això suposara una alteració substancial de les condicions d’adjudicació i contractació, que és el que expliquem i motivem en l’expedient. Resoldre, per tant, el contracte del Mercat Central ha sigut una decisió correcta, legal i justificada”.

“Tot aquest recorregut demostra que hi ha dos models a l’hora d’entendre la gestió política. D’una banda, el de l’oposició, que ha sigut la de defensar els interessos d’una empresa, i, per una altra, la del Govern Municipal, que ha fet tot allò possible per a defensar l’interés general”, ha conclòs Esther Díez.