La Plaça de Baix acull tallers dirigits a la ciutadania sobre reanimació cardiopulmonar amb motiu del Dia Mundial de l’RCP

La Plaça de Baix acull tallers dirigits a la ciutadania sobre reanimació cardiopulmonar amb motiu del Dia Mundial de l’RCP

L’Escola de Salut de la Universitat CEU Cardenal Herrera imparteix formació gratuïta, en la qual participa l’edil de Sanitat, Mariola Galiana, que coincideix l’Estratègia Local de Promoció de la Salut impulsada pel Consistori il·licità


La Plaça de Baix ha acollit tallers dirigits a la ciutadania amb motiu del Dia Mundial de la Reanimació Cardiopulmonar (RCP), que se celebra el 16 d’octubre. El grau d’Infermeria de la Universitat CEU Cardenal Herrera ha impartit formació amb l’objectiu de formar als il·licitans en maniobres de RCP bàsica + Desfibril·lació Automàtica Externa (DEA). I és que, segons Ricardo Martín, vicedegà d’Infermeria, a Espanya es produeixen anualment 30.000 parades cardíaques en àmbits no hospitalaris.

Integrats a l’Escola de Salut CEU, l’alumnat i professorat han instal·lat una carpa enfront de l’Ajuntament, on han ensenyat als usuaris, mitjançant simulacres, com efectuar una reanimació bàsica al carrer, l’ús dels desfibril·ladors, i al mateix temps realitzar educació per a la salut formant sobre factors de risc cardiovascular. La iniciativa del CEU d’Elx coincideix amb l’Estratègia Local de Promoció de la Salut, impulsada per l’Ajuntament d’Elx, com assenyala la tinenta d’alcalde de Sanitat, Mariola Galiana. I, també, amb l’efemèride que va establir en 2012 el Parlament Europeu i que enguany se centra en el lema “Dues mans poden salvar una vida”.

El vicedegà d’Infermeria de la institució acadèmica amb seu a la ciutat, Ricardo Martín, afirma que a Espanya es produeixen anualment 30.000 parades cardíaques en àmbits no hospitalaris

“Cada minut de retard en l’atenció a la parada cardíaca fa disminuir un 10% les possibilitats de sobreviure a aquesta. De manera que una atenció correcta i precoç faria disminuir la seua mortalitat de manera molt important”, ha assegurat Martín. D’aquí ve que incidisca en la importància de les maniobres de reanimació bàsica prestada pels ciutadans, així com la desfibril·lació precoç. “Si es realitzen aquestes maniobres dins dels 3-4 primers minuts després d’una parada cardíaca poden augmentar les possibilitats de supervivència en més del 50%”, ha explicat.

Un problema de Salut Pública

Per estimacions realitzades, ha apuntat Martín, “es considera que es produeixen uns 3 milions de morts a l’any a conseqüència de les PC extrahospitalàries”. “Encara que siguen estimatives, aquestes xifres constitueixen un greu problema de Salut Pública. I és que superen àmpliament les morts produïdes pels accidents de trànsit o per diferents tipus de càncer”, ha reconegut. D’ací la importància d’augmentar el percentatge de persones que aprenen i inicien les mesures de RCP després d’una PC. “Es podrien arribar a salvar entre un 15-20% més de vides a Europa, cada any”.

Altres accions de prevenció

A més de conscienciar a la població il·licitana perquè aprenguen les maniobres de RCP bàsica + DEA, la iniciativa del CEU s’amplia amb altres accions encaminades a la prevenció de la parada cardiorespiratòria. Es tracta d’activitats per a la prevenció de factors de risc cardiovascular, com ara la detecció precoç de diabetis tipus 2 o hipertensió arterial.

En aquest sentit, Rubén Galiano, coordinador de l’Escola de Salut CEU a Elx, destaca els cribratges de salut que es realitzen com una mesura per a “viure amb qualitat de vida, i afegir vida als anys”. Durant diverses hores, l’alumnat d’Infermeria del CEU, acompanyats pels professors Pepe del Amo, Fran Prats, Vanesa Riallin, Ana Belén Riera i Maite Pinedo, han dut a terme preses de tensió i mesurament d’índex glucèmic i de pes als ciutadans d’Elx.

“Aquest cribratge de salut es realitza amb una doble intenció. D’una banda, una prevenció secundària. Perquè es té en compte que hi ha pacients que viuen amb una hipertensió o una hiperglucèmia i no ho saben, no són encara coneixedors d’això. Per això és important detectar la malaltia abans que tinga símptomes. D’altra banda, el fet de conscienciar la població de la necessitat de cuidar-se, amb un estil de vida saludable. D’ací el qüestionari que realitzem d’hàbits de vida saludable, per a evitar els riscos cardiovasculars”.