La Regidoria de Medi Ambient impulsa quatre jornades de sensibilització per a la conservació i la millora del llit del Vinalopó

La Regidoria de Medi Ambient impulsa quatre jornades de sensibilització per a la conservació i la millora del llit del Vinalopó

Les activitats tenen com a objectiu, entre altres accions, donar a conéixer estratègies per a mantindre en bon estat els boscos de ribera i es duran a terme els diumenges 9, 16, 23 i 30 d’octubre als voltants del Molí del Céntim i del pont de Barratxina


L’Ajuntament d’Elx, a través de la Regidoria de Medi Ambient, ha organitzat quatre jornades de sensibilització sobre la conservació i millora del llit del riu Vinalopó. L’edil de l’àrea, Esther Díez, ha explicat que aquestes activitats es duran a terme els diumenges 9, 16, 23 i 30 del mes d’octubre als voltants del Molí del Céntim i del pont de Barratxina.

Segons ha explicat Díez, “aquestes jornades tenen com a principals objectius donar a conéixer estratègies de conservació dels boscos de ribera; fomentar accions sostenibles per a desenvolupar aquestes accions de conservació i retirada d’espècies al·lòctones; tractar d’influir en hàbits i comportaments dels il·licitans en matèria de conservació d’aquests espais, així com descobrir i presentar les espècies de flora i fauna més comunes als boscos de ribera mediterranis”.

Aquestes formacions són en espais excepcionals i de gran valor ambiental per la seua alta diversitat biològica a conseqüència de les seues particulars condicions hídriques, que afavoreixen el refugi d’espècies pròpies de zones climàtiques fresques i humides en àrees més càlides i seques.

Els boscos de ribera exerceixen diverses funcions, que pot considerar-se que tenen un caràcter múltiple, però entre elles cal destacar que regulen el microclima del riu i asseguren l’estabilitat de les ribes. A més, són un hàbitat ideal per a un gran nombre d’espècies animals i vegetals, suposen una font d’aliment per a les espècies que alberguen i actuen com a filtre enfront de l’entrada de sediments i substàncies químiques al llit. Així mateix, funcionen com a zones de recàrrega d’aigües subterrànies i posseeixen un gran valor paisatgístic, recreatiu i cultural.

L’edil de l’àrea, Esther Díez, anima la ciutadania a participar en aquestes iniciatives que requereixen inscripció prèvia mitjançant el correu actividadoctubre2022@gmail.com

La regidora ha animat la ciutadania a participar en aquestes jornades on “posem en valor uns espais excepcionals del municipi i de gran valor ambiental”.

Jornades

Els diumenges 9 i 23 d’octubre, en horari de matí, entre les 10.00 i les 13.30 hores, es realitzaran dues jornades de sensibilització i reforestació en una àrea pròxima al Molí del Céntim. Aquestes intervencions consistiran a realitzar una plantació i reg d’assentament d’espècies autòctones en un espai seleccionat i pròxim a la sendera del Pantà d’Elx. El punt de trobada per als participants serà l’alberg de Càritas, situat en el carrer Cauce, 6, al costat del pont del Bimil·lenari.

Els diumenges 16 i 30 d’octubre, també en horari de matí, entre les 10.00 i les 13.30 hores, es realitzaran altres dues jornades de sensibilització i retirada d’espècies exòtiques invasores. La zona d’actuació estarà compresa entre el pont de Barratxina i el nou pont de la EL-20. El punt de trobada serà al mateix pont de Barratxina.

Amb la finalitat d’aconseguir una correcta organització, aquesta jornada de voluntariat requerirà inscripció prèvia. El correu electrònic on inscriure’s és actividadoctubre2022@gmail.com.