La Regidoria de Polítiques Inclusives impulsa un projecte per fomentar la salut comunitària als diferents barris d’Elx

La Regidoria de Polítiques Inclusives impulsa un projecte per fomentar la salut comunitària als diferents barris d’Elx

L’edil de l’àrea, Mariano Valera, destaca que l’objectiu és facilitar eines a la població, així com l’accés a la informació i els recursos necessaris per a promoure el coneixement sobre aquesta matèria en la seua comunitat


La Regidoria d’Igualtat, Drets Socials, i Polítiques Inclusives de l’Ajuntament d’Elx ha impulsat un any més el Projecte ‘Condueix la teua salut II’, que enguany arriba a la seua segona edició, i que proposa un model de salut comunitària basada en actius, amb un enfocament positiu, participatiu i positiu, on la mateixa ciutadania es converteix en promotora de la salut en la seua comunitat. L’edil de l’àrea, Mariano Valera, ha presentat la iniciativa, acompanyat de les agents de salut Rachida i Mercedes, que, al costat de professionals de salut pública i atenció primària, de Projecte Home, Alumnes del CEU Cardenal Herrera i la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Additives (UPPCA), acostaran aquesta proposta a les veïnes i veïns del municipi.

Segons ha recordat Valera, “l’Ajuntament d’Elx està adherit a l’Estratègia Nacional de Promoció de la Salut i Prevenció del Sistema Nacional de Salut, i és membre de la Xarxa Salut de la Generalitat Valenciana, des del 6 d’octubre de 2017 i des de llavors ha desenvolupat actuacions en l’àmbit de la salut, principalment des de la Mesa Intersectorial de Salut”.

Valera ha manifestat que “els objectius que es pretenen aconseguir amb aquest projecte es concreten a formar el veïnat dels barris com a agents de salut comunitària, per a afavorir la promoció de la salut i que les persones augmenten el control sobre aquesta i la milloren. També proporcionar eines a la població per a identificar les conductes per a promoure i protegir la salut, així com, previndre les conductes de risc per a la salut i finalment, facilitar l’accés de la població a la informació i recursos sanitaris, per a afavorir la seua capacitat per a utilitzar-los amb eficàcia i en benefici del seu empoderament per a la salut”.

La iniciativa s’estendrà des de l’11 d’octubre fins al 4 de novembre i comptarà amb un servei d’informació mòbil que s’instal·larà als mercats ambulants de la Plaça Barcelona, Palmerars, Altabix, Els Llauradors i la Plaça Madrid

La iniciativa s’estendrà des de l’11 d’octubre fins al 4 de novembre i comptarà amb un servei d’informació mòbil que s’instal·larà als diferents barris del municipi. L’edil ha assenyalat que en concret els punts seran als mercats ambulants de la Plaça Barcelona, Palmerars, Altabix, Els Llauradors i la Plaça Madrid. En aquestes parades els agents de salut informaran la població sobre els hàbits saludables, la cura de la salut mental, així com la prevenció del càncer de mama i del càncer de còlon, a més de malalties cardiovasculars, salut bucodental i l’abordatge d’addiccions.

Així mateix, s’incorpora una perspectiva de gènere en totes les accions planificades per a poder treballar la salut de dones i homes de la comunitat en igualtat de condicions.

A més, des de la Regidoria s’ha detectat que en una part important de la població dels barris, principalment de Palmerars i de Carrús, existeix un augment del malestar emocional i falta d’informació sobre els actius de salut de la comunitat, que afecta a tota la població però que s’ha vist aguditzada en les persones que viuen en situació de vulnerabilitat. “Aquest projecte se situa principalment en zones considerades inclusives per part d’aquest Ajuntament i la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana”, ha destacat Valera, que ha apuntat que “el treball comunitari realitzat en aquests barris suposa la implicació de la comunitat i de les institucions, tant públiques com privades, en procés d’evolució”.

L’edil també ha recordat que s’ha habilitat en la pàgina web www.elche.es/tusalud una enquesta dirigida a la ciutadania (en castellà, valencià i àrab) per a arreplegar l’impacte de la seua implementació en la ciutadania. A més, en la mateixa actualització de la pàgina, s’han inserit els enllaços vinculats al projecte perquè resulten accessibles a tota la població.

A més d’aquestes accions, la proposta comptarà amb dos representants dels grups socials més desfavorits que seran formats per a acostar a la ciutadania d’Elx a un model de salut comunitari, positiu i participatiu.