L’Ajuntament d’Elx assumeix les competències per a la construcció del nou Conservatori de Música

L’Ajuntament d’Elx assumeix les competències per a la construcció del nou Conservatori de Música

El Ple ordinari d’octubre acorda prorrogar per quart any consecutiu l’exempció de la taxa de taules i cadires del sector hostaler i ambulant fins a finals de 2023


L’Ajuntament d’Elx assumeix les competències cedides per la Generalitat per a la construcció del nou Conservatori de Música. La inversió ronda els 9,6 milions d’euros i inclou, entre altres accions, la construcció de l’edifici, l’assistència tècnica i la direcció d’obra. Tal com ha recordat la regidora d’Educació, María José Martínez, el mes de juliol passat el president de la Generalitat, Ximo Puig, anunciava a Elx el compromís de dur a terme la important inversió econòmica que suposa la construcció del nou conservatori a través del Pla Edificant. Després d’aquest anunci, l’Ajuntament va presentar la seua sol·licitud telemàtica corresponent d’adhesió a aquest.

En aquest sentit, la regidora ha destacat les diferents accions que han sol·licitat adherir al pla com, per exemple, el projecte de construcció de gimnàs del CEIP Blasco Ibañez, l’aulari infantil per al col·legi que eixirà de la unificació del CEIP Ausiàs March i el CEIP Casablanca, el projecte de construcció de la cuina del CEIP L’Alcúdia, així com els treballs d’adequació i ampliació del CEIP Verge de l’Assumpció.

L’edil ha posat de manifest que el Pla Edificant, en la primera fase, s’ha convertit en una garantia de millora de les infraestructures educatives i ha permés finalitzar obres com ara l’institut Vicente Verdú, els aularis de la Galia, la Vallverda, els Garroferes o l’ampliació de l’IES Montserrat Roig i altres que estan en marxa.

Suspensió taxa de taules i cadires

A més, per quart any consecutiu s’ha aprovat per unanimitat suspendre fins el 31 de desembre de 2023 les taxes per ocupació de la via pública tant per al sector hostaler com per al de venda ambulant. La regidora de Gestió Tributària i Financera, Patricia Macià ha recordat que es tracta d’una mesura que té com a finalitat beneficiar el sector de l’hostaleria i la restauració i mercats ambulants davant una situació de crisi sanitària i la inflació de preus pels costos energètics.

En concret, s’ha aprovat modificar l’ordenança fiscal reguladora de la taxa per utilitzacions privatives o aprofitaments especials derivats de l’ocupació de la via pública o terrenys d’ús públic amb parades, barraques, casetes de venda, espectacles o atraccions, indústries de carrer i ambulants i rodatge cinematogràfic de cara a l’any 2023.

A més, també s’ha acordat la modificació de l’ordenança fiscal reguladora de la taxa per utilitzacions privatives o aprofitaments especials constituïts per l’ocupació de terrenys d’ús públic per taules i cadires amb finalitat lucrativa, també per a l’any vinent.

La sessió plenària també aprova la posada en marxa del tercer Pla d’Igualtat i la modificació del Pla General i del Pla Especial de Protecció d’Edificis per a incloure els àmbits del Recinte Històric i del Raval-Salvador

L’Ajuntament ha deixat d’ingressar prop de 3,5 milions d’euros buscant el benefici econòmic en els sectors afectats. La regidora ha destacat que “aquest govern municipal ha sigut sensible i empàtic amb les necessitats del sector al llarg de la legislatura igual que ho ha sigut amb la població més vulnerable amb un gran paquet d’ajudes socials dirigides al pagament de l’IBI, al subministrament elèctric, als bons comercials o de compra d’electrodomèstics eficients”.

“La suspensió d’ambdues taxes se suma a les mesures de suport al sector hostaler i ambulant per a mostrar el nostre compromís amb la societat il·licitana davant les dificultats que esdevenen en els últims temps”, ha afegit Macià.

Modificació pressupostària

El Ple també ha aprovat la modificació n. 25 del Pressupost de 2022 per suplements de crèdits per un import total d’un milió. La regidora de Gestió Tributària i Financera ha assenyalat que en concret són tres partides per a fer front als increments del cost de la llum. Una destinada al subministrament d’energia elèctrica de l’enllumenat públic per 240.000 euros, una altra al subministrament d’energia elèctrica d’edificis municipals per 740.000 euros i una altra al subministrament d’actes eventuals d’energia elèctrica per 56.000 euros. “Aquests increments es realitzen de manera obligatòria després de l’adhesió de l’Ajuntament a l’acord de subministrament d’energia elèctrica de l’Ajuntament d’Alacant que es va adjudicar recentment i els valors del qual s’han replicat a conseqüència de la crisi”, segons ha explicat Macià.

A més, s’ha aprovat incorporar una nova partida del pressupost denominada ‘Ajudes de millora de l’eficiència energètica per a professionals’ per import de 200.000 euros amb la finalitat que puguen adquirir equipament que contribuïsca a rebaixar la seua factura de la llum.

Pla d’Igualtat

En la sessió plenària també s’ha parlat del tercer Pla d’Igualtat. Segons ha explicat el regidor de Recursos Humans, Ramón Abad, aquest pla naix a conseqüència del ferm compromís amb la igualtat real i efectiva entre dones i homes que l’Ajuntament adoptarà mesures dirigides a evitar qualsevol mena de discriminació entre dones i homes.

“Ens proposem continuar impulsant accions per a aquesta finalitat en tots i cadascun dels àmbits en els quals es desenvolupa la seua activitat des de la selecció a la formació del personal, passant per la política salarial, les condicions de treball, l’ocupació, la conciliació i la corresponsabilitat”, ha destacat l’edil. Aquest pla és el vint-i-cinqué acord de la Mesa de Diàleg Social que l’Equip de Govern i les organitzacions sindicals han aconseguit al llarg d’aquest mandat, té una vigència de quatre anys des de l’aprovació per la Junta de Govern Local i consta de 63 accions a desenvolupar segons el programa estipulat.

Modificació Pla General i Pla Especial Protecció Edificis

El Ple també ha aprovat la modificació puntual estructural del Pla General i del Pla Especial de Protecció d’Edificis i Conjunts del terme municipal d’Elx per a incloure els àmbits del Recinte Històric i del Raval-Salvador com a Àrees de Vigilància Arqueològica en el Catàleg de Proteccions.

La regidora d’Urbanisme, Ana Arabid, ha destacat que es tracta d’una modificació absolutament necessària perquè donarà seguretat jurídica a qualsevol persona que pretenga realitzar qualsevol mena d’actuació, atés que es delimiten amb total precisió ambdues zones. L’objectiu és assegurar una bona tutela patrimonial i realitzar estudis arqueològics previs abans de dur a terme les obres.