L’Ajuntament d’Elx ret homenatge amb una plaça a la cineasta Gudie Lawaetz per la seua contribució a la difusió del Misteri per tot el món

L’Ajuntament d’Elx ret homenatge amb una plaça a la cineasta Gudie Lawaetz per la seua contribució a la difusió del Misteri per tot el món

L’alcalde, Carlos González, membres de l’Equip de Govern, a més de familiars, amics i representants del món de la Festa inauguren l’espai públic en memòria de l’alemanya per la seua aportació a la cultura i a la societat il·licitana


Gudie Lawaetz, la periodista i cineasta apassionada del Misteri d’Elx que va dirigir en 1978 al costat de Michael Dodds el llargmetratge que va difondre el drama assumpcionista il·licità per tot el món, té des de hui una plaça en ple centre històric. Coincidint amb les representacions extraordinàries del Misteri, l’Ajuntament d’Elx ha inaugurat aquest dissabte la placa que acompanya aquest espai públic, a l’altura del carrer Major de la Vila, número 29, en reconeixement a la memòria de Lawaetz per la seua aportació a la cultura i a la societat il·licitana.

L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde, Carlos González, de la regidora de Cultura, Marga Antón, i de membres de l’Equip de Govern, a més de familiars, amics i una nodrida representació del món de la Festa, que han assistit a aquesta trobada amb la qual s’ha pretés homenatjar qui va jugar un paper fonamental en la declaració del Misteri com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco en 2001.

L’alcalde ha agraït la tenacitat i la constància dels quatre presidents del Misteri, Antonio Serrano, Fernando García, Modesto Crespo i Paco Borja que han sigut una peça clau perquè aquest acte haja sigut possible. Alhora, el regidor il·licità ha qualificat la plaça com un “preciós ‘cul de sac’ perquè té una ubicació estratègica a l’entorn on ocorre tot allò important sobre la Festa i crec que no hi hauria un lloc millor per a dedicar-li a una persona que ha posat tanta passió, afecte i interés per les representacions del Misteri”. A més, González ha destacat que “amb aquest acte la ciutat segella un vincle amb Gudie i salda un deute moral amb algú tan important per a la Festa”.

El regidor il·licità destaca que “amb aquest acte la ciutat segella un vincle amb Gudie i salda un deute moral amb algú tan important per a la Festa”

El seu amic Vicente Pérez també ha tingut unes paraules d’afecte cap a l’homenatjada i ha començat relatant els inicis de la seua relació amb la periodista de la qual ha destacat l’afecte i la devoció que any rere any va tindre d’una manera tan fidel per les representacions d’agost. “La seua presència amb els seus cabells esvalotats i el cigarret entre les mans d’alguna manera formava part del decorat de les nostres festes”, ha assenyalat Pérez, que ha subscrit les paraules que en el seu moment va dir la cineasta: “Cada vegada que m’acoste a Elx el mes d’agost pense que l’emoció és només nostàlgia, que el Misteri no pot ser tan meravellós i màgic com ho recorde i cada vegada m’esglaie com la primera vegada que el vaig veure”. Així mateix, ha recordat que va ser ella qui va iniciar amb 5.000 dòlars d’aquella època una subscripció popular per a la construcció d’una casa de la Festa que al final es va repartir entre els cantors.

Per part seua, la neboda política Cecilia Casas ha assegurat sentir molta admiració per Lawaetz en considerar-se sempre jove i pel seu gran pensament crític abans de prendre qualsevol decisió. “Una de les coses més boniques que em va dir el seu marit, l’historiador Joaquín Romero, sobre la meua tia és que la seua idea del paradís, si és que existia a la terra, era Elx”, ha assenyalat Casas.

Mentrestant, el seu cunyat José Miguel Romero ha agraït a totes les persones que es van implicar amb la periodista i van contribuir a difondre la seua producció audiovisual.

“És molt fàcil ser president del Misteri perquè ha tingut uns antecessors que ho han fet molt bé, tant ells particularment com les persones que els han acompanyat”, ha elogiat el president de la Junta Rectora del Patronat, Francisco Borja, que ha ressaltat la gran sensibilitat especial de l’alcalde i l’Ajuntament per a triar aquest espai públic prop de la basílica de Santa Maria i de la Casa de la Festa, per a recordar-la.

Gudie Lawaetz

Gudie Lawaetz va ser periodista, escriptora, directora, guionista i productora de cinema i va impulsar en 1978 el primer gran reportatge de les representacions del Misteri. La seua labor va facilitar que es coneguera el drama assumpcionista en l’àmbit internacional perquè va ser projectat per nombroses cadenes dels Estats Units i per la BBC. A l’agost de 1980 el documental de Gudie Lawaetz va ser vist per tota Espanya mitjançant la seua emissió per Televisió Espanyola. En 2009 va ser Portaestendard, un any després que el Patronat del Misteri, li dedicara un reconeixement amb motiu del 30 aniversari de la filmació. Al març d’aquest, any Gudie i el Patronat van firmar un conveni de cessió de les imatges del documental, que es van plasmar en l’edició de 1.000 exemplars d’un llibre amb els dos enregistraments en DVD