L’Ajuntament impulsa una campanya audiovisual, una concentració a la Plaça de Baix i un documental per a visibilitzar els homes compromesos amb la igualtat

L’Ajuntament impulsa una campanya audiovisual, una concentració a la Plaça de Baix i un documental per a visibilitzar els homes compromesos amb la igualtat

Aquestes activitats, entre altres, giren entorn del II Congrés Internacional Sobre Masculinitats i Igualtat que es desenvoluparà del 20 al 22 d’octubre al Centre de Congressos amb la col·laboració de la Universitat Miguel Hernández


Una campanya per a visibilitzar els homes compromesos amb la igualtat, una exposició, i una concentració són algunes de les activitats que la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament d’Elx, a través de servei municipal Casa de la Dona, ha impulsat entorn del II Congrés Internacional Sobre Masculinitats i Igualtat que es desenvoluparà del 20 al 22 d’octubre al Centre de Congressos amb la col·laboració de la Universitat Miguel Hernández (UMHE). Segons ha explicat el regidor de l’àrea, Mariano Valera, l’objectiu és generar espais de debat per a erradicar els estereotips clàssics que se li imposen a l’home i aprendre en igualtat.

Si la desigualtat s’aprén, la igualtat també i perquè siga una realitat, és necessari que dones i homes unim els nostres esforços per a aconseguir-ho amb la finalitat d’eliminar el sexisme amb una educació en valors igualitaris, coresponsabilitat, coeducació, entre altres”, ha destacat l’edil de l’àrea, Mariano Valera, que ha detallat que el pròxim 19 d’octubre es projectarà a l’auditori del Centre de Congressos el documental El círculo, on un grup d’homes es reuneixen amb testimoniatges i parlen sense censures des d’allò més profund des del seu punt de vista masculí. L’audiovisual està dirigit per Iván Roiz que assistirà a la projecció i realitzarà un col·loqui després de la visualització. A més, el 21 d’octubre es durà a terme una concentració performance d’homes proigualitaris a la Plaça de Baix a les 19.00 hores, que comptarà amb la lectura d’un manifest contra la violència de gènere, i del 19 al 22 d’octubre tindrà lloc l’exposició “Noves Masculinitats” al Centre de Congressos.

Valera ha convidat tots els homes del municipi al fet que participen en aquestes iniciatives “perquè tots puguem expressar que el treball per una societat igualitària és qüestió de totes i tots i el benefici és per al 100% de la població”.

A més, l’Ajuntament ha llançat una campanya municipal que es difondrà per les xarxes socials municipals i els mitjans de comunicació per a visibilitzar els homes a favor de la igualtat. “Els homes no poden plorar perquè el model tradicional defensa l’agressivitat, la invulnerabilitat i el posicionament de poder per damunt de les dones i d’altres homes. I això, a més d’injust, és una càrrega que genera dolor, frustració i insatisfacció”, ha lamentat Valera, que ha manifestat que “hem d’explorar les nostres vulnerabilitats, hem d’expressar els nostres sentiments i donar curs a aquesta afectivitat que a vegades està continguda o que només aflora, en ocasions en l’àmbit de la parella o de la família”.

L’edil de l’àrea, Mariano Valera, destaca que “és necessari que dones i homes unim els nostres esforços per a eliminar el sexisme amb una educació en valors igualitaris”

Totes aquestes activitats giren entorn del II Congrés Internacional referent a Espanya organitzat des de l’Observatori de les Masculinitats i el Grup d’Investigació Economia, Cultura i Gènere (ECULGE), amb la col·laboració de la Unitat d’Igualtat i el Centre Interdisciplinari d’Estudis de Gènere de la Universitat Miguel Hernández d’Elx (UMHE), l’Institut de les Dones del Ministeri d’Igualtat i l’Ajuntament, en el qual especialistes analitzaran a Elx les noves masculinitats i la coeducació.

Com el masclisme perjudica els homes, la transmissió de la masculinitat tradicional o què és un home de veritat seran alguns dels nombrosos temes a abordar en una cita oberta a famílies, estudiantat i professionals de totes les branques.

Per part seua, el secretari del Congrés, Joan Sanfélix, ha puntualitzat que “l’objectiu principal és generar un espai de trobada on es puguen produir coneixements col·lectius, així com gaudir d’especialistes de reconeguda competència d’àmbit nacional i internacional”.

Així mateix, Sanfélix ha indicat que la conferència de clausura serà a càrrec de Raewyn Connell, professora emèrita de la Universitat de Sydney (Austràlia), i ha explicat la intenció de fer coincidir aquest congrés amb el 21 d’octubre, data molt significativa en la tradició del Moviment d’Homes per la Igualtat a Espanya, ja destacada en la Declaració de Barcelona (CIME 2011). A més, ha informat que les inscripcions es poden realitzar mitjançant la web: https://congresomasculinidades2.umh.es/inscripciones/

La conferència inaugural serà a càrrec de Jeff Hearn, activista, investigador, expert en estructures de poder, masculinitats i gènere. Al costat d’ell, durant els tres dies, també participarà personal investigador d’universitats de Washington (els EUA), Mèxic, Coïmbra (Portugal), Complutense de Madrid, Va-lladolid, Jaume I, Universitat Oberta de Catalunya, Girona, Múrcia, UNED, Au-tónoma de Barcelona, Còrdova, València, Castella-la Manxa, Alacant, Sant-tiago de Compostela, Pablo Olavide de Sevilla, Carles III, Jaén, Lleó i de la Llacuna.

Sociòlegs, docents d’instituts i periodistes, entre altres, també participaran en les huit sessions científiques, cinc conferències, i dues taules redones inicialment programades, entre moltes altres activitats, entre les quals es troba una roda d’homes contra les violències de gènere, la presentació de resultats d’investigacions i interessants ponències per a la realitat del dia a dia.

Mentrestant, el vicerector d’Investigació de la UMH ha incidit en què “aquest congrés és una experiència que amplia l’espectre sobre l’abordatge de les polítiques d’igualtat de gènere i que impulsa la corresponsabilitat”.