L’Ajuntament posa en marxa durant tot el mes d’octubre activitats per a conscienciar sobre els problemes de la salut mental en edats primerenques

L’Ajuntament posa en marxa durant tot el mes d’octubre activitats per a conscienciar sobre els problemes de la salut mental en edats primerenques

Les iniciatives es realitzaran en col·laboració d’ASFEME i CRIS i començaran aquest dilluns amb una taula informativa i la lectura del manifest a les 12.00 hores a la Plaça de Baix


L’Ajuntament d’Elx s’ha sumat al dia de la Salut Mental, el 10 d’octubre, amb la posada en marxa d’un ventall d’activitats que es duran a terme durant tot el mes en col·laboració de l’Associació de Familiars i Persones amb Malaltia Mental d’Elx (Asfeme) i el Centre de Rehabilitació i integració social d’Elx (Cris). En concret, el pròxim dilluns 10 s’instal·laran taules informatives a la Plaça de Baix en les quals es duran a terme activitats de sensibilització. En aquest mateix emplaçament es realitzarà la lectura del manifest a les 12.00 hores i es penjaran les banderoles commemoratives a la passarel·la del mercat. A més, les persones associades d’ASFEME podran participar el diumenge 23 d’octubre en una jornada de convivència al col·legi Salesianos d’Elx, i en la celebració del cinqué aniversari de la residència i centre de dia d’ASFEME el dijous 27.

“La salut mental com una prioritat global, si bé, en aquesta ocasió s’ha centrat el focus en la infància, l’adolescència i la joventut”, ha explicat el regidor de Drets Socials, Mariano Valera, acompanyat de la directora i la presidenta d’ASFEME, Noelia Aznar i María José Gisbert, respectivament, així com de la directora de CRIS, Marí Carmen Cortegano.

Segons un informe d’UNICEF, més del 13% dels i de les adolescents amb edats compreses entre 10 i 19 anys pateixen alguna mena de trastorn mental i entre els més comuns estan l’ansietat i la depressió, que representen aproximadament un 40% dels problemes.

L’edil d’Igualtat, Mariano Valera, informa que els esdeveniments se centren principalment en la cura mental en la infància, l’adolescència i la joventut

El lema triat per a la celebració de l’efemèride és ‘Dona-li like a la salut mental. Pel dret a créixer en benestar’. “L’objectiu del lema, de la identitat visual i de les accions que es realitzaran pel Dia Mundial de la Salut mental és interpel·lar i involucrar en la cura i la protecció de la salut mental des de la primera infància”, ha detallat l’edil.

Des del Centre de Rehabilitació i Integració Social d’Elx s’elaboraran una sèrie d’activitats per a la cura i la protecció de la salut mental. Segons ha explicat, el divendres 14 d’octubre es durà a terme una trobada de petanca amb el Club de Petanca de Sant Antoni; el dimecres 19 comptaran amb la presència de la psiquiatra Raquel Moreno Puertas; el dimecres 26 es durà a terme un partit de futbol a la Ciutat Esportiva i, finalment, el divendres 28 es realitzarà una dinàmica grupal per a compartir els motius que uneixen les persones.

“Des de la Regidoria d’Igualtat, Drets Socials i Polítiques Inclusives ens sumem a la defensa del dret a la salut mental com una qualitat universal i necessària, i creiem necessària la lluita contínua per a eliminar estigmes i aconseguir una societat més inclusiva”, ha destacat Valera.

La directora gerent d’ASFEME ha aclarit que “si hi ha una cosa favorable que ha tret la pandèmia, és que s’ha sensibilitzat més amb les dificultats en salut mental, ja que moltíssimes persones que mai havien viscut un problema de prop l’estan vivint en primera persona”.