L’alcalde aposta per deu projectes per a transformar el municipi i pal·liar les conseqüències econòmiques i socials de la guerra

L’alcalde aposta per deu projectes per a transformar el municipi i pal·liar les conseqüències econòmiques i socials de la guerra

Carlos González enumera la finalització de la Ronda Sud, la regeneració de Porfiri Pasqual; el Mercat Gastronòmic, el Palau de les Arts Escèniques en Carrús, el Palau de Congressos, la modernització de l’Hospital General, el Pla Estratègic de Desenvolupament Turístic, la nova depuradora d’Algorós, la urbanització de l’entorn d’IFA, i el Centre Internacional d’Investigació d’Envelliment (ICAR) com a iniciatives estratègiques


L’alcalde, Carlos González, davant membres de l’Equip de Govern, de la Corporació Municipal i altres autoritats i personalitats de la societat i la cultura il·licitana, ha manifestat en l’acte institucional del 9 d’Octubre al Gran Teatre la ferma aposta del Consistori il·licità per deu projectes estratègics per a transformar el municipi i amb els quals pal·liar els efectes econòmics i socials de la guerra d’Ucraïna en les famílies i en el teixit econòmic de la ciutat.

La finalització de la Ronda Sud; la regeneració de 300 habitatges del barri Porfiri Pasqual; el Mercat Gastronòmic Cultural; el Palau de les Arts Escèniques al solar de Jayton, a Carrús; el Palau de Congressos; la modernització integral de l’Hospital General; el Pla Estratègic de Desenvolupament Turístic, que ascendeix a 2,5 milions d’euros dels fons Next Generation; la nova depuradora d’Algorós; la urbanització de l’entorn d’IFA per al desenvolupament d’iniciatives innovadores; i el Centre Internacional d’Investigació d’Envelliment (ICAR), han sigut les iniciatives enumerades pel regidor.

González reclama, en l’acte institucional del 9 d’Octubre celebrat al Gran Teatre, un fons extraordinari participatiu en els ingressos de l’Estat per a afrontar la inflació, i afirma que els Pressupostos Generals de l’Estat de 2023 no atenen les necessitats d’Elx i que es treballarà per a revertir la situació

“Deu projectes de futur, que són realitats amb diferent grau de maduresa, i que són producte de la cooperació entre administracions i del lideratge municipal. Deu projectes que transformaran i modernitzar la fisonomia de la ciutat, que estan propiciant el canvi de model productiu, que són un estímul per a la nostra economia i que seran un motor de creixement, innovació, competitivitat i ocupació, que afavorirà el nostre lideratge social i econòmic”, ha assenyalat l’alcalde.

A més, ha aprofitat l’ocasió per a recordar tot allò que ja està en marxa, com l’Agència Valenciana de Protecció del Territori; la Llei del Palmerar; la candidatura d’Elx com a seu de l’Agència Espacial Espanyola; les obres per 35 milions d’euros en col·legis i instituts i el nou Conservatori; la recuperació de platja als Arenals després de la demolició del vell hotel i les obres, pròximament, del nou Centre Sociocultural de la pedania; la redacció dels projectes del Learning Factory i de l’ampliació del Parc Empresarial; els treballs en la duplicació de la carretera de Santa Pola; la incorporació aquesta setmana de 17 autobusos híbrids; i els acords aconseguits aquesta setmana entorn del transvasament Xúquer-Vinalopó i amb la Generalitat. El Govern valencià es va comprometre a saldar els 43 milions d’euros de deute històric que manté amb Elx, per l’adquisició dels terrenys de la UMHE, mitjançant inversions.

“Simultàniament a tot això, treballem per a afavorir la igualtat i la cohesió social, amb polítiques dirigides a reduir les desigualtats i els desequilibris socials”, ha expressat González, que ha continuat destacant que “totes aquestes iniciatives les portem a terme sota el principi més estricte de moderació fiscal. El que vol dir que de nou congelarem els impostos i les taxes per a 2023. Portem set anys congelant impostos, taxes i preus públics, set anys de moderació fiscal”.

D’altra banda, González ha valorat que, si bé els Pressupostos Generals de l’Estat de 2023 són “excel·lents des del punt de vista social i econòmic”, no ho són des del prisma de la inversió pública, ja que no atenen les necessitats d’Elx. “La nostra voluntat és treballar per a revertir aquesta situació, com ha dit el president de la Generalitat, per a reequilibrar la inversió”, ha indicat. I ha instat el Govern d’Espanya a establir una compensació extraordinària i transitòria “per la via de la participació en els ingressos de l’Estat que ens permeta afrontar les tensions pressupostàries derivades de la inflació en 2023 i 2024”, atés que els comptes municipals de 2023 “seran realment complexos”.

El responsable de l’Equip de Govern ha recordat que en aquest 9 d’Octubre, el rei Jaume I va entrar a la ciutat de València en 1238, la qual cosa va permetre la formació del regne homònim, que va culminar amb el Tractat d’Elx signat en 1305. A més, l’efemèride és una ocasió per a mostrar públicament l’afecte per la llengua valenciana, “el nostre patrimoni cultural més valuós, motiu d’orgull i element de cohesió”, ha assenyalat l’alcalde. També és data per a celebrar els senyals d’identitat diferenciades, l’autogovern i l’Estatut d’Autonomia, que en 2022 compleix el seu quaranté aniversari.

Elx com a inspiració musical

González, així mateix, ha entregat el Ram d’Or pòstum al cantant José Hernández Arce “Pepe Tejera”. Nascut en 1936 i mort el 15 d’octubre de 2017 als 81 anys d’edat, és l’autor de la ja mítica cançó Elche sol y palmeras, la més coneguda i que va portar a tots els escenaris pels quals va passar. Al marge d’aquesta composició, va ser autor de nombroses rumbes i diferents temes amb lletres que enalteixen la ciutat, el seu barri el Raval, els seus carrers i les seues gents per a posar en valor les riqueses materials i immaterials del municipi.

El regidor concedeix el Ram d’Or pòstum al cantant José Hernández Arce “Pepe Tejera”, mort en 2017 i autor d’ Elche sol y palmeras, a més d’altres inoblidables rumbes i temes amb lletres que enalteixen la localitat, el seu barri el Raval, els seus carrers i les seues gents, i que posen en valor tot  allò il·licità

Pepe Tejera va dedicar gran part de la seua vida a la seua faceta de cantaor flamenc, que va iniciar professionalment en la seua adolescència i que el va portar a crear el grup Tronío del Cante. En 2018, l’Ajuntament li va dedicar una placa a la plaça del Gall i va promoure un concert-homenatge al Gran Teatre. El regidor il·licità ha qualificat a l’artista com “admirat, estimat i enyorat”, després de fer lliurament del Ram d’Or als seus nebots Antonia i Pedro Sotos Pascual.

Persones i entitats rellevants per al municipi

Quant a la Medalla de Plata del Bimil·lenari, s’han atorgat per aquest ordre: al Taller Municipal de Palma Blanca pel seu 25 aniversari; a l’arqueòleg municipal Rafael Ramos Fernández; a l’activista sociocultural i defensor de la llengua i la cultura valenciana Agustí Agulló I Marcos; a la campiona mundial sub-20 de futbol femení Ascensión “Asun” Martínez Salinas; a la Societat Protectora d’Animals i Plantes del Baix Vinalopó; a CES Gatos Elche; a l’associació Huellas Salvadas; a Francisco Ródenas Sánchez per seixanta anys com a tramoista en la Festa; a l’hotel Hort del Cura pel seu 50 aniversari; a l’arxiver del Patronat del Misteri d’Elx, Joan Castaño García; al congrés FACO Elx organitzat per l’oftalmòleg Fernando Soler; i al centre d’FP Salesianos San José Artesano pel seu mig segle d’existència.

“Vull manifestar la meua més cordial i efusiva enhorabona a les persones i entitats a les quals distingim hui”, ha dit González. “Sou un exemple per a la societat il·licitana, per allò que feu i per com ho feu; ens sentim profundament orgullosos dels vostres assoliments”, ha continuat i ha remarcat que la base dels seus mèrits és el talent i l’afany de superació, la constància, la determinació i la tenacitat, “però, sobretot, la passió que poseu en les vostres respectives activitats i facetes. Per això, teniu el reconeixement i l’admiració de tota la ciutat”.

Homenatge poètic a la Ciutat de les Palmeres

Durant la gala s’han atorgat els Premis Ciutat d’Elx, prestigiós concurs literari en llengua valenciana que ja compta amb un nivell consolidat que atrau escriptors amb diferents registres i de tot l’àmbit lingüístic. Aquesta edició ha sigut de rècord amb 122 obres presentades, 82 de poesia i 40 de narrativa.

Atorgada la Medalla de Plata del Bimil·lenari a persones i entitats com el Taller Municipal de Palma Blanca, l’arqueòleg Rafael Ramos Fernández, l’activista Agustí Agulló, l’arxiver del Patronat del Misteri d’Elx, Joan Castaño García; l’hotel Hort del Cura, FACO Elx o el centre d’FP Salesianos San José Artesano

Així doncs, s’ha entregat el Premi de Poesia Festa d’Elx a l’il·licità Josep Manuel Agulló i Pastor per Terra tremolosa de mi, profund homenatge a Elx, a la seua geografia humana i territorial. Mentre s’ha atorgat el Premi de Narrativa Antoni Bru a l’alginetí Urbà Lozano Rovira per D’un silenci antic i molt llarg, història de dues famílies des de la Guerra Civil Espanyola fins hui i que reflecteix com allò viscut per les anteriors generacions determina el futur.

El Festa d’Elx i l’Antoni Bru estan dotats de 4.000 i 8.000 euros, respectivament, a més de la publicació d’ambdós treballs per part d’Edicions Bromera.

Distincions del Consell a València

En l’acte institucional del 9 d’Octubre presidit per Ximo Puig al Palau de la Generalitat, a València, s’ha reconegut amb l’Alta Distinció el poeta Miguel Hernández, amb la Distinció al Mèrit Empresarial i Social PLD Space, i amb la Distinció de la Generalitat l’Elx Club de Futbol.