L’alcalde reclama al president de la Diputació major compromís inversor amb els patrimonis Unesco del municipi

L’alcalde reclama al president de la Diputació major compromís inversor amb els patrimonis Unesco del municipi

Carlos González reivindica, davant Carlos Mazón, en la visita realitzada al Museu de Puçol, el Palmerar i la Casa de la Festa, que els governs provincial i autonòmic s’equiparen i convergisquen amb l’esforç econòmic que fa l’Ajuntament d’Elx per a mantindre i conservar aquests atractius culturals


L’alcalde d’Elx, Carlos González, ha demanat al migdia a la Casa de la Festa al president de la Diputació, Carlos Mazón, major compromís inversor amb els tres patrimonis Unesco del municipi. Ambdues autoritats, acompanyades per la vicepresidenta primera de la institució provincial i diputada de Cultura, Julia Parra, membres de l’Equip de Govern i de la Corporació Municipal han visitat el Centre de Cultura Tradicional Museu Escolar de Puçol, el Palmerar i la seu del Patronat del Misteri d’Elx, on han sigut rebuts pel president executiu de l’organisme, Francisco Borja.

La jornada de hui ha sigut qualificada per González “d’extraordinari interés perquè ens ha permés reflexionar sobre les necessitats i els objectius de tres elements que tenen tanta importància per a la dinàmica social, econòmica i cultural de la nostra ciutat, com són els nostres patrimonis”. I en la qual ha assenyalat que el llegat patrimonial il·licità exigeix un gran esforç liderat des de l’àmbit municipal, però que requereix del suport d’unes altres administracions: “Li ho he dit al conseller de Cultura, al president i ara t’ho dic a vosté: necessitem compromís que ha de traduir-se en xifres”.

González ha reiterat l’objectiu que ve expressant en cada Sessió Ordinària Anual del Patronat Rector del Misteri d’Elx des de 2019: “Que la Diputació i la Generalitat equiparen i tinguem aquesta convergència” entorn de l’esforç inversor que efectua l’Ajuntament. En concret, tal com ha recordat el regidor il·licità, el municipi destina 157.000 euros anuals a la Festa, que per al Pressupost de 2023 augmentarà un 12,5% i s’arribarà a un total aproximat de 170.000 euros en total. “Aquest compromís volem que s’irradie als altres patrimonis, com compartir l’esforç considerable de manteniment i conservació del Palmerar d’Elx, amb un cost per a l’Ajuntament pròxim al milió d’euros. Volem compartir aquest esforç amb la resta d’administracions”, ha indicat.

Per part seua, Mazón ha defensat que, amb prop de 300.000 euros en total, ha sigut un any rècord d’inversions a Elx relatives a cultura. No sols dirigides als tres patrimonis Unesco, sinó al nou cor del Centre Associat de la UNED, el Pla Director de la basílica de Santa Maria per a aconseguir fons ministerials i europeus. A més, ha esmentat que durant la pandèmia es va emprendre el Pla Especial de Suport a la Palma Blanca amb prop de 100.000 euros, per a donar suport a un gremi ancestral en una conjuntura tan complicada. I ha anunciat que en 2023 creixerà un 20% la dotació provincial a la Festa; és a dir, passarà dels 50.000 als 60.000 euros “amb l’objectiu d’arribar a aquesta equiparació entre les diferents administracions, a través del Patronat de Turisme Costa Blanca, per a la promoció extraordinària que mereix”.

Mazón anuncia que la institució que dirigeix augmentarà un 20% la dotació per al Misteri en 2023, i que els tres elements il·licitans seran cap de cartell del Patronat de Turisme Costa Blanca en la World Travel Market de Londres els dies 7, 8, 9 i 10 de novembre

En aquest sentit, Mazón ha comunicat que els dies 7, 8, 9 i 10 de novembre, el Patronat de Turisme serà present en la World Travel Market de Londres, “la fira de turisme més important juntament amb FITUR”, ha dit, en la qual els tres patrimonis Unesco il·licitans “seran el nostre cap de cartell”.

Parra ha explicat que, en els dos últims exercicis, s’ha incrementat la subvenció provincial al Museu de Puçol un 243%, que passa de 14.700 a 50.000 euros; que en la present legislatura ha augmentat un 150% la destinada a la Festa; que s’ha sufragat amb 60.000 euros el Pla Director de la basílica de Santa Maria; que s’ha creat una partida per a donar suport al manteniment del palmerar que serà renovada en 2023, i que s’estan estudiant les possibilitats d’ajudar a rehabilitar partidors de la Séquia Major.

L’alcalde d’Elx ha reconegut i ha valorat l’esforç i la sensibilitat de la Diputació en tot aquest temps, que va arrancar justament abans de la pandèmia, quan González i Antón van mantindre una reunió amb Julia Parra en la qual li van plantejar objectius de legislatura en relació amb els patrimonis, ja que la situació del Govern provincial sobre aquest tema “era minsa i insuficient”, ha reconegut el regidor. “Li demanem més implicació i hui agraïm l’esforç, perquè la situació era inadmissible i impròpia”, ha conclòs.

El Palmerar i el Misteri van ser declarats Patrimoni de la Humanitat per la Unesco en 2000 i 2001, respectivament. L’organització de l’ONU per a l’Educació, la Ciència i la Cultura va incloure el Centre de Cultura Tradicional Museu Escolar de Puçol en el seu Registre de Bones Pràctiques de Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial.