L’il·licità Josep Manuel Agulló i Pastor guanya el Premi Festa d’Elx 2022 amb un homenatge poètic a la localitat

L’il·licità Josep Manuel Agulló i Pastor guanya el Premi Festa d’Elx 2022 amb un homenatge poètic a la localitat

La regidora de Cultura, Marga Antón, acompanyada per l’alcalde, Carlos González, dona a conéixer els resultats dels Premis Literaris Ciutat d’Elx, en els quals l’escriptor d’Alginet Urbà Lozano Pastor és guardonat amb el Premi de Narrativa Antoni Bru per D’un silenci antic i molt llarg


L’edil de Cultura, Marga Antón, acompanyada per l’alcalde, Carlos González, dona a conéixer hui els resultats dels Premis Ciutat d’Elx 2022, concurs literari de la Regidoria de Cultura i de l’Agència de Promoció del Valencià (AVIVA-Elx) de l’Ajuntament d’Elx. L’obra Terra tremolosa de mi, de l’il·licità Josep Manuel Agulló i Pastor, ha sigut la guanyadora del Premi de Poesia Festa d’Elx. Mentre que D’un silenci antic i molt llarg, de l’alginetí Urbà Lozano Pastor, del Premi de Narrativa Antonio Bru.

Tal com ha explicat Antón, el jurat del Festa d’Elx, compost per Laura Martín, Sandra Montserrat i Victòria Cremades, ha triat per consens el poemari d’Agulló i Pastor, presentat sota el pseudònim de Minnaloushe, per la seua sensibilitat i tractament de la temàtica; un elogi profund a Elx, a la seua geografia humana i territorial amb un llenguatge natural sobre el qual demostra un bon coneixement, a més de la connexió entre memòria i present, amb unes apassionades descripcions i un lirisme elevat que converteixen la mateixa lectura en una experiència poètica, però també de coneixement. “És un homenatge conscient a Elx i a tot el que envolta la localitat”, ha expressat la responsable municipal.

Quant a l’Antoni Bru, el jurat integrat per Josep Colomer, Míriam Salvador i Tudi Torró ha decidit, també per unanimitat, reconéixer el treball de Lozano Pastor, sota el pseudònim Bernardí Gosp i el lema ‘És fum és fam’, perquè es tracta d’una novel·la ben escrita i contextualitzada, sobre la història de dos famílies des de la Guerra Civil Espanyola fins a l’actualitat, que reflecteix amb claredat com era la quotidianitat durant el conflicte i com el que van viure les anteriors generacions determina el nostre futur. “Destaca el magnífic treball de documentació fet per l’autor, especialment en el llenguatge, que diferencia la manera de parlar de cada poble on transcorre l’acció”, ha indicat la regidora.

A aquesta edició es presenten 122 obres, 82 de poesia i 40 de narrativa, en la qual els jurats valoren positivament la quantitat i la qualitat dels textos, cosa que confirma que el guardó compta amb un nivell consolidat que atrau escriptors amb diferents registres i de tot l’àmbit lingüístic

L’any passat es van superar totes les expectatives de participació en el Ciutat d’Elx, i en aquest 2022 s’ha tornat a incrementar la xifra d’originals que van optar a ambdós guardons. S’han presentat 122 obres, concretament 82 de poesia i 40 de narrativa. En termes globals, els jurats han valorat positivament la quantitat i la qualitat dels textos i han subratllat la diversitat de temàtiques i l’ofici de la majoria dels autors, la qual cosa confirma que el Ciutat d’Elx compta amb un nivell consolidat que atrau escriptors amb diferents registres i de tot l’àmbit lingüístic.

Els premis Festa d’Elx i l’Antoni Bru estan dotats de 4.000 i 8.000 euros, respectivament, a més de la publicació d’ambdues obres per part d’Edicions Bromera.