Medi Ambient comptabilitzarà la població de camaleons al Clot de Galvany

Medi Ambient comptabilitzarà la població de camaleons al Clot de Galvany

“L’objectiu és conéixer el nombre d’exemplars d’aquesta espècie en perill d’extinció i implicar la ciutadania en el seu estudi i conservació”, afirma l’edil Esther Díez


La Regidoria de Medi Ambient realitzarà un estudi per a determinar la grandària i l’estat de la població de camaleons del Clot de Galvany, una espècie en perill d’extinció a Espanya que es va detectar fa poc menys d’una dècada al paratge.

Esther Díez, regidora de Medi Ambient, ha explicat que “fins al moment, malgrat les nombroses cites d’albiraments, no existeixen dades actualitzades sobre la distribució i el nombre d’exemplars en aquest espai natural, per la qual cosa aquest estudi és molt rellevant per a poder protegir aquest rèptil” i ha afegit que “l’objectiu és conéixer el nombre d’exemplars d’aquesta espècie i implicar la ciutadania en el seu estudi i conservació”.

L’Associació Faunatura, juntament amb l’Ajuntament d’Elx, serà l’encarregada de realitzar l’estudi. Per a això, realitzarà diversos recorreguts per l’entorn protegit per a tractar de localitzar els exemplars, estimar la seua abundància relativa i analitzar també si existeix reproducció en la zona i quines són les àrees més adequades per a això. A més, s’organitzaran tres jornades de mostreig obertes al públic, en les quals els participants ajudaran els tècnics de Faunatura en la cerca i comptatge d’exemplars, coneixeran aspectes bàsics sobre la biologia, ecologia i el comportament del camaleó comú, entendran quines són les amenaces que han d’afrontar i descobriran algunes de les curiositats que fan tan especial a aquest mag del camuflatge.

Voluntariat

Per a realitzar aquest estudi es combinaran censos i seguiments realitzats per experts al llarg de tres jornades, amb tres sessions de voluntariat de ciència ciutadana. La primera jornada destinada al voluntariat per a donar suport als treballs tècnics serà el pròxim divendres 28 d’octubre, seguida dels dies 4 i 11 de novembre.

“Una peculiaritat d’aquests treballs és que han de realitzar-se en horari nocturn, entre les 19.30 i les 22.30 hores, la qual cosa confereix un caràcter especial a aquesta activitat de voluntariat, ja que donarà l’oportunitat de conéixer el paratge en un moment del dia molt singular, fora de l’horari de visita del Clot”, ha destacat Esther Díez.

Les inscripcions per als voluntaris que desitgen participar han de fer-se a través de correu electrònic (mediambient@elche.es) fins a les 14.00 hores del mateix dia de l’activitat. El lloc de trobada per als admesos i admeses és l’Aula de la Natura del Clot de Galvany.

Sobre el camaleó comú

El camaleó comú (Chamaeleo chamaeleon) és una espècie de rèptil de distribució circummediterrània. En la península ibèrica es localitza en les àrees litorals del sud de Portugal, Andalusia i alguns punts de Múrcia i del sud d’Alacant. És una espècie associada a hàbitats de substrat arenós, amb vegetació predominantment de pi (Pinus pinea) i ginesta (Ginesta monosperma), així com en zones agrícoles.

Aquesta singular espècie, única representant de la família Chamaeleonidae a Europa, és present al Paratge Natural Municipal Clot de Galvany.