Més de 200 joves pinten llenços per a visibilitzar i conscienciar a través de l’art les desigualtats i la pobresa al món

Més de 200 joves pinten llenços per a visibilitzar i conscienciar a través de l’art les desigualtats i la pobresa al món

La iniciativa, impulsada per la Regidoria de Cooperació al Desenvolupament i la Coordinadora Valenciana d’ONGD, s’ha dut a terme a la Plaça dels Algeps amb motiu del Dia Internacional per a l’Erradicació de la Pobresa


Amb motiu del Dia Internacional per a l’Erradicació de la Pobresa, que es commemora cada 17 d’octubre, la Regidoria de Cooperació al Desenvolupament de l’Ajuntament d’Elx i la Coordinadora Valenciana d’ONGD han organitzat a la plaça de l’Algeps una jornada en la qual més de 200 joves han pintat llenços per a visibilitzar i conscienciar a través de l’art les desigualtats i la pobresa al món. La cita és la segona vegada que es realitza al municipi sota el títol ‘Traços per a la Pobresa Zero’ i a aquesta ha assistit l’edil de l’àrea, Mariola Galiana, acompanyada de Miguel León, representant de la Coordinadora Valenciana ONGD, i de Ramón Sendra, autor d’un mural on es representen sis mirades diferents amb varietat de colors en gamma cromàtica.

La campanya ‘Pobresa Zero’ se celebra des de l’any 2005, amb la idea que el paper de la societat civil és fonamental perquè la lluita contra la pobresa constituïsca efectivament una prioritat internacional. Galiana ha explicat que els joves han plasmat, en les hores de la trobada, les seues reivindicacions a través de l’art amb diferents tècniques. De manera individual o en grups han fet treballs amb la finalitat de visibilitzar aquest problema en països empobrits i han aglutinat en un únic espai diverses disciplines artístiques. La regidora considera important realitzar aquesta classe de jornades per a fer un món millor.

Després de la trobada, les obres seran exposades per diferents espais de la ciutat amb l’objectiu de conscienciar sobre aquest problema durant tot l’any.

Per part seua, el representant de la Coordinadora Valenciana ONGD ha manifestat que “tots som conscient que tenim una realitat de pobresa extrema que afecta tant al nord com al sud. Ens trobem diversos factors, entre aquests el canvi climàtic, que és una realitat que des dels països més occidentals estem generant i les conseqüències no s’expressen per a tothom de la mateixa manera fent que les persones més vulnerables siguen les que més patisquen les conseqüències”.

L’edil de l’àrea, Mariola Galiana, destaca que, a més, l’artista Ramón Sendra ha realitzat un mural amb el retrat de sis persones que es pintaran en sis persianes del centre social Victòria Kent amb la finalitat de reflectir la multiculturalitat

A més, en el marc d’aquesta activitat l’artista Ramón Sendra ha realitzat un esbós que es plasmarà en sis persianes del centre social Victòria Kent. L’autor ha assenyalat que “al mural es representen sis mirades i edats diferents, amb varietat de colors en gamma cromàtica, però sense ser colors cridaners sinó matisats per a mostrar la multiculturalitat del món, i així visibilitzar aquest problema”.

Traços per a la pobresa

Entorn de la campanya ‘Traços per a la pobresa’, centenars d’organitzacions de tot el món es mobilitzen en aquest dia per a desenvolupar múltiples accions de sensibilització de la ciutadania i de reivindicació davant els poders públics.

A la Comunitat Valenciana, la campanya Pobresa Zero està impulsada per la Coordinadora Valenciana d’ONGD, que aglutina més de 100 organitzacions que se sumen a les activitats que es desenvolupen aquest dia en tot el territori autonòmic.

L’Ajuntament d’Elx s’ha sumat en els últims anys a la campanya i realitza entorn del 17 d’octubre diverses accions que posen en relleu i sensibilitzen la ciutadania sobre la injustícia de la pobresa i el compromís local en la lluita per la seua erradicació.

En 2020 es va celebrar l’esdeveniment “Traços per a la Pobresa Zero”. Durant el dia es va anar creant un quadre sobre llenç, de 2×3 metres, inspirat en la temàtica de la pobresa. Aquesta creació va ser acompanyada de connexions en directe en Facebook Live per a retransmetre l’evolució del quadre i els actes commemoratius d’aquell dia.