Mobilitat presenta Fórmula Bus, un joc que pretén captar 5.000 usuaris al mes i evitar l’emissió de més de 11.000 tones de CO₂

Mobilitat presenta Fórmula Bus, un joc que pretén captar 5.000 usuaris al mes i evitar l’emissió de més de 11.000 tones de CO₂

L’edil de l’àrea, Esther Díez, i el gerent d’AUESA, Ángel Luis Andreu, presenten un projecte de ludificació amb el qual els usuaris podran guanyar premis alhora que, des de l’Ajuntament, es fomenta la utilització del transport col·lectiu a la ciutat


La Regidoria de Mobilitat presenta un projecte de ludificació als autobusos urbans que pretén captar 5.000 usuaris al mes i evitar l’emissió de més de 11.000 tones de CO₂, per tal de contribuir a l’objectiu del Pla de Mobilitat Sostenible d’Elx de reduir les emissions contaminants i la despesa energètica en un 50% per a 2030. L’edil de l’àrea, Esther Díez, i el gerent d’Autobusos Urbans d’Elx (AUESA), Ángel Luis Andreu, han presentat la iniciativa Fórmula Bus, amb la qual els usuaris i les usuàries podran optar a sortejos i guanyar premis sumant quan viatgen en autobús, completar etapes i reptes, alhora que, des de l’Ajuntament, es fomenta la utilització del transport col·lectiu a la ciutat.

En concret, els interessats podran registrar-se en Fórmula Bus a partir del 24 d’octubre, data que coincideix amb el llançament de la pàgina web (www.formulabus.avanzagrupo.com) i començar a jugar durant sis mesos des del pròxim 1 de novembre. Així, a més, ha apuntat Andreu, s’espera recuperar les xifres de passatgers dels busos urbans previs a la pandèmia, que “ja es troben per damunt del 90%”.

Viatjar jugant

Fórmula Bus s’enfoca als passatgers que viatgen amb qualsevol dels diferents bons d’autobus d’AUESA i persegueix, mitjançant tècniques de ludificació, influir en la seua manera de moure’s per a aconseguir un comportament més sostenible. Els participants hauran de complir una sèrie de desafiaments per a acumular punts i passar d’etapa en un mapa virtual, en el qual s’inclouen llocs com els jardins Hort del Cura o Salvador Allende, els Algeps, la plaça del Primer de Maig, la UMH o el Palmerar.

En finalitzar cada mes, es realitzaran sortejos de multitud de premis que han aportat comerços i institucions del municipi –als quals Díez ha agraït la seua col·laboració per impulsar el transport sostenible–, entre els participants que es troben en cada etapa. A mesura que un participant les supera, tindrà majors possibilitats d’obtindre millors premis. A més, en finalitzar Fórmula Bus s’entregaran tres premis directes, valorats en més de 300 euros cadascun i relacionats amb Elx als passatgers més responsables mediambientalment; és a dir, als qui compten amb més punts i viatges, tal com ha assenyalat l’edil.

Els desafiaments estan dirigits a qualsevol class d’usuari recurrent. Per exemple, es podrà obtindre punts per viatjar un nombre determinat de vegades al mes, viatjar més vegades que el mes anterior i utilitzar l’autobús per viatges d’oci, entre d’altres. Els participants podran consultar en la pàgina web quins desafiaments han superat en el mes en curs, els punts obtinguts, els premis als quals opten en el següent sorteig mensual i el rànquing de participants més sostenibles d’Elx, entre altres funcionalitats.

A partir del 24 d’octubre, els interessats podran registrar-se en la web www.formulabus.avanzagrupo.com i començar a jugar durant sis mesos des del pròxim 1 de novembre

Fórmula Bus serà una eina clau en la transformació de la imatge del transport públic d’Elx, cap a una altra més digital, atractiva i innovadora, i contribuirà a aconseguir que l’autobús es convertisca en un eix vertebrador essencial que permeta aconseguir els objectius de reducció d’emissions contaminants del trànsit rodat de la ciutat en l’horitzó 2030.

Digitalització i nova línia M

Esther Díez, que ha agraït a Grup Avança el desenvolupament d’aquesta eina, ha recordat que Fórmula Bus se suma a les iniciatives empreses per la Regidoria per a promoure “el transport més democràtic” –que a Elx mou 12 milions de passatgers a l’any–, com la introducció de nous autobusos, de parades més accessibles, del descompte del 30% en els bons i de noves línies. En aquest sentit, ha avançat que la línia M entrarà en servei en 2023.

També per al primer semestre de l’any 2024, tal com ha assenyalat Andreu, s’espera la implantació del canvi de sistema de ticketing, el pagament amb targeta als vehicles i altres mesures encaminades a la digitalització del sistema de transport públic il·licità, com ara el joc de Fórmula Bus que està inclòs en aquesta estratègia.