El Conservatori de Música d’Elx entrega els seus premis d’ensenyaments professionals i mencions honorífiques per Santa Cecilia

El Conservatori de Música d’Elx entrega els seus premis d’ensenyaments professionals i mencions honorífiques per Santa Cecilia

Les regidores de Cultura i d’Educació, Marga Antón i María José Martínez, van entregar ahir a la vesprada els guardons juntament amb José Galiano, el director d’un centre que recupera i incrementa el seu nombre d’estudiants respecte al període prepandèmic


El Conservatori Professional de Música d’Elx va entregar ahir a la vesprada els premis d’ensenyaments professionals i mencions honorífiques durant l’acte commemoratiu dedicat a Santa Cecilia, patrona de la música i dels músics i l’efemèride dels quals té gran arrelament a la Comunitat Valenciana en ser terra de concordes i compassos. Les regidores de Cultura i d’Educació, Marga Antón i María José Martínez, respectivament; acompanyades pel director del centre, José Galiano, van atorgar els reconeixements en forma de diploma juntament amb professors, estudiants i familiars en les instal·lacions situades a l’avinguda Alcalde Vicente Quiles.

Concretament, Antón va entregar el Premi d’Ensenyaments Professionals de Guitarra a Manuel Bustamante Martínez i l’Esment d’Honor de Clarinet a Nadia Nouadra Ortas, recollits per la seua germana i per la seua companya de promoció, respectivament; mentre que Martínez va fer el mateix amb el Premi d’Ensenyaments Professionals de Piano en la Fase de Centres a Carlos Almela Agulló i l’Esment d’Honor de Guitarra a Álvaro Ruiz Pomares. Es dona la circumstància que l’il·licità Almela, que va ser rebut el passat 25 d’octubre al consistori per l’alcalde, Carlos González, i la mateixa Antón, es va alçar al setembre amb el Premi Autonòmic d’Ensenyaments Professionals de Piano.

Carlos Almela i Manuel Bustamante van aconseguir el Premi d’Ensenyaments Professionals de Piano i de Guitarra, respectivament, mentre que Nadia Nouadra i Álvaro Ruiz van aconseguir alçar-se amb l’Esment d’Honor de Clarinet i de Guitarra

“En aquesta festivitat d’aquelles persones que tenen la sensibilitat suficient d’omplir de música les seues i les nostres vides, m’agradaria donar l’enhorabona als reconeguts pel seu virtuosisme, treball i esforç en els instruments que cadascun d’ells excel·lentment domina”, va expressar Antón. “També m’agradaria estendre la felicitació a tot l’alumnat”, va prosseguir, “perquè l’elecció d’aquests estudis demostres que Elx recorre decididament un camí de progrés individual i col·lectiu en el qual l’educació és el camí vàlid per a avançar en el perfeccionament professional i per a aconseguir la necessària competitivitat”.

Les mencions honorífiques i premis entregats el dimarts van recaure en estudiants que, finalitzats els sis anys d’Ensenyaments Professionals de Música el curs anterior, van obtindre els esments i els premis en la Fase de Centre de la passada convocatòria, les bases de la qual compten amb una exigència destacada. Els interessats que es presenten han de tindre excel·lent els dos últims cursos de la carrera musical, a més d’una mitjana de huit en tal període. A més, els cinc membres del tribunal no poden ser docents dels aspirants durant l’últim any.

Antón va informar que s’està a l’espera de “la delegació de competències” per a materialitzar el nou Conservatori; una inversió de deu milions d’euros del Pla Edificant que acabarà amb la falta d’espai de les actuals instal·lacions

Per això, la responsable municipal de Cultura va mostrar el seu agraïment “a l’equip directiu i als educants d’un projecte formatiu únic, referent a la província”, i va recalcar la condició del Conservatori qual peça única i de qualitat en el mapa formatiu il·licità i que ostenta “un grandíssim potencial creatiu en composició, llenguatge musical, dansa i veu, així com el domini d’instruments de vent, corda, tecla, vent, metall i percussió”.

Secció al CEIP Baix Vinalopó i futures instal·lacions

El nou edifici que acabarà amb la falta d’espai de l’actual Conservatori va estar molt present en l’esdeveniment; una inversió de deu milions d’euros del Pla Edificant per a un centre que “encara no té les instal·lacions que mereix”, però que “prompte seran una realitat”. En aquests moments, va avançar la regidora de Cultura, s’està a l’espera de “la delegació de competències per a seguir amb el procés, i així que el futur Conservatori puga acollir més alumnes i millorar les seues prestacions formatives”. L’immoble se situarà en una parcel·la d’11.000 metres quadrats al costat del CEIP Clara Campoamor.

Per la seua part, Galiano va remarcar els avanços del present any acadèmic i va traslladar la seua gratitud a l’Ajuntament per la cessió d’espais municipals i per la inclusió del nou Conservatori en el Edificant. Igualment, va donar les gràcies a la Regidoria d’Educació per les gestions efectuades per a possibilitar l’ús del CEIP Baix Vinalopó a manera de secció del Conservatori il·licità, traduint-se en una recuperació i creixement de l’alumnat respecte al període prepandèmic.

“Gràcies a això, ha sigut possible augmentar aquest curs un 66% l’oferta inicial d’ingrés en primer d’Ensenyaments Elementals, si comparem les dades del curs 2018/19 amb les de l’actual”, va valorar. “Si llavors l’alumnat en aquest nivell suposava un 7% del total, aquest curs és un 18%. Ja llavors l’alumnat d’Elx i pedanies era el 83% del total, mentre que aquest curs és d’un 85%”, va puntualitzar, manifestant que s’ha de continuar apostant “per l’alumnat del nostre entorn més pròxim” i difonent les iniciatives del centre: “Actuacions en sales externes, les jornades de portes obertes i les visites a col·legis…”.

La cirereta la va posar Almela, amb un emotiu recital de piano en el qual els presents van aplaudir les interpretacions de ‘Valenciana’, de Miguel Asins, i del preludi número tres Op. 10 ‘Tristeza’, de Fréderic Chopin. “Quan es pregunta a un músic què toca, crec que la resposta sempre ha de ser ‘els cors”, va concloure Antón. A més, Galiano va subratllar el poder de la música com a “element de gran valor per a la cohesió social”. “Quan els alumnes treballen ací, fan música junts i després impregnen la resta de la societat no sols pels seus coneixements, sinó per com s’han format com a persones, i això després traspassa més enllà de la pràctica musical”, va agregar.

El Conservatori Professional de Música d’Elx va complir en 2021 quatre dècades d’existència. En l’actualitat, compta amb 429 alumnes repartits en deu cursos de 17 especialitats. Entre les activitats organitzades aquesta setmana amb motiu de Santa Cecilia, hui dimecres, a les 19.00 hores, celebrarà el seu Concert de Tardor al Centre de Cultura Contemporània d’Elx L’Escorxador. L’entrada és lliure, i està prevista l’actuació de grups de percussió, flauta (Orfelx), saxofon, clarinet i metall.