L’alcalde, Carlos González, el rector de la UMH, Juan José Ruiz, l’edil d’Educació i Universitats, María José Martínez, i el president del Consell Social de la institució acadèmica il·licitana, Joaquín Pérez, reben els participants de l’esdeveniment que se celebrarà a Elx fins al dimarts i en el qual es debatrà sobre ciència oberta
El Saló de Plens de l’Ajuntament d’Elx ha acollit la XXI Trobada de Rectors del Grup Tordesillas, que se celebrarà des del 6 fins al dimarts 8 de novembre al Rectorat i al Consell Social del campus d’Elx de la Universitat Miguel Hernández (UMH). Durant aquest fòrum acadèmic hispanolusità, un centenar de representants d’unes 40 universitats brasileres, portugueses i espanyoles debatran sobre el concepte de ciència oberta com a eix fonamental en el trànsit cap a un coneixement accessible, global i democràtic. La UMH acull aquesta trobada que coincideix amb la celebració del seu 25 aniversari.
En concret, l’alcalde d’Elx, Carlos González, el rector de la UMH, Juan José Ruiz, la regidora d’Educació i Universitats, María José Martínez, i el president del Consell Social de la institució acadèmica il·licitana, Joaquín Pérez, han rebut als participants del Brasil, Portugal i diferents punts d’Espanya en un acte de benvinguda que s’ha desenvolupat al Saló de Plens del Consistori il·licità. “Ens sentim honrats de tindre’ls a vostés com a convidats d’excepció”, ha manifestat el regidor, que ha subratllat la profunda vinculació i connexió que té la localitat amb la seua universitat i amb el seu rector.
González ha continuat exposant als presents alguns dels atractius d’Elx, com els seus patrimonis de la humanitat per la Unesco, la Dama, l’esperit dinàmic, emprenedor i cosmopolita de les seues gents, la seua indústria sabatera i la seua universitat pública presencial. “No dubte a afirmar, amb total convicció, que és el fet més rellevant i amb major impacte econòmic i social que ha esdevingut a la ciutat des del segle XXI”, ha assenyalat l’alcalde en referència a la UMH, que, ha afegit, és un “aliat estratègic” en el “dia a dia i en l’esdevenir de la ciutat”, per contribuir decisivament “al profund canvi econòmic, cultural i social”.
En aquest sentit, abans de desitjar als assistents que gaudisquen de la seua estada a Elx i que aquesta els resulte útil per als valuosos objectius i propòsits de la trobada, ha incidit en allò que significa la universitat per a la societat: “Progrés individual i col·lectiu, modernització i democratització”. I ha posat d’exemple la candidatura il·licitana per a albergar la seu física de l’Agència Espacial Espanyola, ja que les empreses referents en la indústria aeroespacial a l’àmbit nacional, i fins i tot algunes a l’àmbit europeu, van sorgir precisament del Parc Científic de la UMH. “Una d’aquestes ha revolucionat el sector”, ha afegit, i “ha convertit Espanya en un dels 14 països del món amb capacitat de llançament de coets a l’espai”.
Abans que la comitiva marxara cap al pati d’armes del Palau d’Altamira, on ha continuat la recepció, el rector de la UMH ha assenyalat que el desig d’aquesta trobada és servir “per a sensibilitzar-nos sobre la ciència oberta, i que, per fi, gràcies a les nostres reflexions, puguem estendre-la a un ambient més general i puga arribar a tota la societat per a benefici mutu”. Així mateix, després d’agrair a González i Martínez la col·laboració municipal amb l’esdeveniment, Ruiz ha destacat que les relacions amb l’Ajuntament “són excel·lents i continuaran sent-ho”.
El programa acadèmic arrancarà el dilluns 7 de novembre amb una taula inaugural en la qual participaran els rectors de la UMH i de la Universitat de Valladolid, al costat de vicerectors i vicerectores de les universitats de Lisboa (Portugal), Brasília i la Federal de Rio de Janeiro (ambdues del Brasil). En aquest acte d’obertura, es firmarà el conveni amb la Fundació Carolina per part del Grup Tordesillas i hi haurà una conferència inaugural a càrrec de l’exrector de les universitats d’Alacant i Menéndez Pelayo Salvador Ordóñez, titulada ‘La institució universitària, el llarg camí entre la transmissió oral i les comunicacions quàntiques de la ciència oberta’.
Igualment, s’han organitzat taules redones sobre qüestions com el concepte de ciència oberta més enllà de l’Open Access, sobre ciència al servei de la societat (estratègies i marcs reguladors), així com sobre la necessitat de democratitzar el coneixement. A més, aquest fòrum servirà per a presentar els resultats dels diferents Col·legis Doctorals Tordesillas que, en el cas del Col·legi de Salut Pública i Història de la Ciència de la UMH, serà a càrrec dels professors Enrique Perdiguero i María Pastor. Per part seua, l’investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) Antonio Lafuente impartirà la conferència de clausura, titulada ‘Ciència oberta: nova història, diferents pràctiques i altres ontologies’.
La xarxa acadèmica que conforma el Grup Tordesillas està formada per un total de 53 universitats brasileres, portugueses i espanyoles. Dins de les activitats que promou es troba la creació dels col·legis doctorals compostos per, almenys, una universitat de cada país amb l’objectiu principal de desenvolupar activitats docents i investigació d’excel·lència. En aquest context, des de 2017 funciona el Col·legi Doctoral Tordesillas de Salut Pública i Història de la Ciència, coordinat per la UMH juntament amb la Universitat de Porto (Portugal) i de São Paulo (el Brasil).