Elx es converteix aquesta setmana en epicentre europeu del treball de conservació del xarxet marbrenc

Elx es converteix aquesta setmana en epicentre europeu del treball de conservació del xarxet marbrenc

El Centre de Congressos acull el 30 de novembre el 5é comité de gestió del projecte LIFE per a recuperar aquesta espècie que està en perill d’extinció


Elx es converteix aquesta setmana en l’epicentre europeu del treball de conservació del xarxet marbrenc, una au en estat crític, del qual la seua reduïda població habita principalment a l’entorn del Parc Nacional de Doñana i als aiguamolls il·licitans.

Amb la finalitat de continuar avançant en el treball de conservació d’aquesta espècie, els socis del projecte LIFE Xarxet marbrenc es reuneixen al Centre de Congressos el 30 de novembre per a celebrar el seu 5é comité de gestió, una trobada que té com a objectiu posar en comú els avanços de les accions del projecte i prendre decisions consensuades sobre l’execució d’aquestes

A més, el dimecres 1 de desembre hi haurà una altra trobada del grup de treball del xarxet marbrenc, que coordina el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

Esther Díez, regidora de Medi Ambient, ha assenyalat que “el fet que Elx aculla aquestes dos importants cites situa el nostre municipi com l’epicentre de la gestió de tots els treballs que es desenvolupen per a lluitar contra l’extinció del xarxet marbrenc, així com el nostre compromís per a conservar aquesta espècie i els seus hàbitats”.

“En aquest sentit, és important assenyalar que des de la Regidoria de Medi Ambient participem activament en les diferents actuacions que s’estan duent a terme en el projecte LIFE, concretament al Paratge Natural Municipal del Clot de Galvany. Entre aquestes actuacions destaquen la millora de l’hàbitat per al xarxet marbrenc, mitjançant la readaptació i la rehabilitació de tolles; la construcció, instal·lació i seguiment de nius; o el marcatge i la instal·lació d’emissors per a aportar dades de seguiment del xarxet marbrenc a l’aiguamoll, a més d’aportar suport logístic”, ha explicat l’edil.

Projecte LIFE

El projecte LIFE Xarxet marbrenc té l’objectiu de millorar l’estat de conservació de 3.000 hectàrees d’aiguamolls per a revertir el risc d’extinció del xarxet marbrenc, l’ànec més amenaçat d’Europa, que actualment es troba en situació crítica. Per això, ha emprés un conjunt d’accions per a reforçar l’estat de les seues poblacions al medi natural, millorar l’estat dels aiguamolls i el coneixement científic de l’espècie.

Entre els últims avanços del projecte destaquen: l’adquisició de 55 hectàrees d’aiguamolls al Parc Natural del Fondo, per part de SEU/ BirdLife i ANSE, on ja s’estan executant tasques de millora de l’hàbitat, les activitats de sensibilització en centres educatius de l’entorn del Parc Natural del Fondo, l’alliberament de més de 1400 exemplars de xarxet marbrenc nascuts en dos dels centres de cria en captivitat de referència. Així mateix, s’ha realitzat una avaluació de la variabilitat i l’estructura genètica de les poblacions captives i silvestres de xarxet marbrenc, que ha permés ampliar el coneixement sobre l’espècie. També s’han instal·lat 72 caixes niu i s’han posat en marxa mesures de control de depredadors del xarxet marbrenc.

A més, s’ha redactat un primer esborrany de l’actualització de l’Estratègia de conservació del xarxet marbrenc, la fotja moruna i l’ànec cap blanc.

Socis del Projecte LIFE

En el projecte, que coordina la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, participen com a socis el mateix ministeri, a través de la Confederació Hidrogràfica del Segura i Tragsatec; la Junta d’Andalusia, a través de la Conselleria de Sostenibilitat, Medi Ambient i Economia Blava i l’Agència de Medi Ambient i Aigua; la Generalitat Valenciana; el Govern de la Regió de Múrcia, així com les organitzacions SEU/BirdLife i ANSE. Compta amb la contribució del Programa LIFE de la Unió Europea i de la Direcció General de l’Aigua.