Investigadors i tècnics treballen en la selecció de 16 indicadors ambientals per a fer d’Elx una ciutat més sostenible i saludable

Investigadors i tècnics treballen en la selecció de 16 indicadors ambientals per a fer d’Elx una ciutat més sostenible i saludable

L’empresa mixta Aigües d’Elx informa que aquest quadre de comandament facilitarà a institucions, empreses i administracions els arguments per a la presa de decisions sobre la priorització d’accions o projectes a Elx


La seu de l’empresa mixta Aigües d’Elx ha sigut l’amfitriona de la taula de treball en la qual han participat personal tècnic del consistori il·licità, tècnics de l’empresa d’aigües a més de docents i investigadors de la UA i de la UMH d’Elx. L’objectiu d’aquesta primera taula de treball és la selecció de 16 indicadors rellevants entre un conjunt de 120 indicadors urbans i ambientals.

Segons fonts de l’empresa mixta, Aigües d’Elx, la iniciativa està emmarcada en un projecte per al desenvolupament d’una plataforma d’indicadors ambientals i urbans. Aquest quadre de comandament d’indicadors serà d’accés públic i facilitarà a institucions, empreses i administracions els arguments per a la presa de decisions sobre la priorització d’accions o projectes a Elx i al seu terme municipal. A través d’aquests indicadors s’obtindrà informació de la salut ambiental de la ciutat i del seu territori, així com la seua evolució temporal. Des de l’empresa informen que serà una eina molt útil per a sol·licitar ajudes procedents dels Fons Europeus Unió Europea o per a mesurar els resultats de les mesures aplicades a la ciutat.

La plataforma d’indicadors urbans i ambientals forma part d’un projecte més complet que presentarà Aigües d’Elx al Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) per a la Digitalització del Cicle de l’Aigua que ha disposat el Govern d’Espanya a través del finançament dels #NextGenerationEU de la Unió Europea.

Durant aquesta primera jornada s’han analitzat els indicadors que aporten valor en la gestió i han descartat aquells indicadors que ja es reporten o que són publicats per altres institucions.

Una altra de les activitats ha sigut la presentació de l’ús i maneig de la plataforma tecnològica en núvol que emmagatzema i gestiona indicadors de comportament de ciutats i territoris. La seua aplicació ofereix una panoràmica més àmplia i profunda sobre les dinàmiques territorials que facilita la presa de decisions informades, precises, amb potencial d’augmentar la resiliència, la sostenibilitat, l’eficiència, la inclusió i, en última instància, la qualitat de vida als municipis d’Espanya.

La digitalització del coneixement urbà que faciliten aquestes eines permet, no sols observar el comportament de les ciutats a través dels diversos indicadors que les analitzen de manera sistemàtica i homogènia i que faciliten la comparabilitat dels seus resultats, sinó que proveeixen solucions i funcionalitats que fan possible operar amb aquests indicadors per a, per exemple, construir quadres de comandament i plans d’actuació de l’Agenda Urbana espanyola, realitzar exercicis de benchmarking, analitzar pressupostos i contribució d’aquests als Objectius de Desenvolupament Sostenible, simular escenaris o predir el comportament d’alguns fenòmens, mitjançant l’aplicació d’algoritmes d’intel·ligència artificial.