La Unitat de Malalties Infeccioses de l’Hospital d’Elx atén més de 300.000 consultes des de la seua posada en marxa fa 25 anys

La Unitat de Malalties Infeccioses de l’Hospital d’Elx atén més de 300.000 consultes des de la seua posada en marxa fa 25 anys

El conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez assisteix juntament amb l’alcalde, Carlos González, i amb el gerent del Departament de Salut, Carlos Gosálbez, a l’acte de commemoració del 25 aniversari de la Unitat


La Unitat de Malalties Infeccioses de l’Hospital General Universitari d’Elx, adscrita al Servei de Medicina Interna, ha atés més de 300.000 consultes des de la seua posada en marxa fa 25 anys. L’hospital ha acollit l’acte de celebració del 25 aniversari al qual ha assistit el conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, que ha estat acompanyat per l’alcalde d’Elx, Carlos González, pel gerent del Departament de Salut, Carlos Gosálbez, pel cap de Servei de Medicina Interna, el doctor Félix Gutiérrez, i per la cap de la Unitat de Malalties Infeccioses, la doctora Mar Masiá.

El regidor il·licità ha qualificat aquesta celebració com “una fita a la qual ens unim tots els il·licitans perquè no sols reconeixem l’Hospital General d’Elx i les seues unitats operatives com una infraestructura bàsica per al desenvolupament social equilibrat de la nostra ciutat i també per a la nostra comarca, sinó que la sentim com una cosa molt estimada, molt nostra”.

“Durant aquests 25 anys la Unitat de Malalties Infeccioses no sols ha realitzat una labor assistencial molt destacada, ha sumat més personal especialitzat i ha desenvolupat una aposta ferma per la formació interna i per la investigació, que ha consolidat un merescut prestigi pel bon fer dels seus professionals, sinó que també ha compartit amb l’Ajuntament un objectiu comú, contribuir a la promoció de la salut dels ciutadans, aconseguir una sanitat de qualitat”, ha destacat l’alcalde, que ha recordat el treball en col·laboració amb el Consistori que s’està realitzant per a desplegar estratègies de prevenció de les malalties infeccioses, així com accions educatives per a lluitar, des de la prevenció, contra la Síndrome de la Immunodeficiència Adquirida, la SIDA, i altres malalties infeccioses.

Així mateix, González ha posat de manifest “la intensíssima” col·laboració activa que ha desenvolupat i continua desenvolupant la Unitat de Malalties Infeccioses, al costat de la Gerència del Departament de Salut de l’Hospital General, en la lluita contra la COVID-19, que ha mantingut la ciutadania permanentment informada de les principals estratègies de maneig i de control de la pandèmia i ha atés un gran nombre de persones afectades per la síndrome, més de 2.500 en règim d’hospitalització, sempre sota la premissa de la màxima qualitat assistencial.

El regidor il·licità reconeix la labor assistencial d’aquest departament que “ha sumat més personal especialitzat i ha desenvolupat una aposta ferma per la formació interna i per la investigació”

Per part seua, el conseller ha felicitat els professionals pel treball realitzat durant aquests anys i ha assegurat que “la Unitat de Malalties Infeccioses d’aquest hospital s’ha convertit en referència i exemple per a altres unitats, no sols de la Comunitat sinó de tota Espanya, cosa que no hauria sigut possible sense el treball del personal d’aquesta Unitat, des del primer fins a l’últim. Per això, vull transmetre’ls el nostre agraïment pel seu bon fer diari”.

Mínguez ha volgut també destacar no sols la faceta clínica de la unitat sinó també la implicació dels professionals en la docència i la investigació. “Aquests 25 anys ens demostren que el diagnòstic, control i tractament de les malalties infeccioses a través de l’assistència, la docència i la investigació, ha sigut un èxit per a l’Hospital General d’Elx”, ha manifestat el conseller.

Així mateix, ha ressaltat que “unitats com aquesta demostren a la perfecció el que ha de representar la sanitat pública: prestar la major qualitat assistencial, però servir també de suport a la docència i la investigació”.

Unitat de Malalties Infeccioses

La Unitat de Malalties Infeccioses (UEI) de l’Hospital General Universitari d’Elx va ser creada al novembre de 1997.

En aquest sentit, Carlos Gosálbez, gerent del departament de salut, ha explicat que “des de la seua constitució, la unitat ha desenvolupat una intensa activitat assistencial, docent i investigadora. Durant aquests 25 anys, s’han realitzat més de 300.000 consultes externes de persones amb processos infecciosos i s’han atés més de 45.000 pacients en règim d’hospitalització; més de 2.500 persones amb COVID-19 durant la pandèmia”.

Durant tots aquests anys, des de la Unitat s’han posat en marxa diverses iniciatives per a millorar la qualitat de les prestacions sanitàries a la població, com ara el Grup de Millora del Tractament de les Infeccions en Atenció Primària (2009), que aborda i consensua els protocols d’actuació de les principals malalties infeccioses del departament.

A més, gestiona el Centre de Salut Internacional i Atenció al Viatger (2010), que atén cada any més de 600 viatgers i pacients immigrants amb patologies adquirides als seus països d’origen, i el Centre de Salut Sexual (2018), l’activitat de la qual inclou la dispensació de profilaxi preexposició (PrEP) per a la prevenció del VIH, amb més de 200 usuaris en tractament en l’actualitat i el garbellat de les complicacions associades a la infecció pel virus del papil·loma humà (VPH).

Investigació

El doctor Félix Gutiérrez, cap de Servei de Medicina Interna de l’hospital, ha destacat que “la labor dels professionals ha anat més enllà de la seua faceta clínica, ja que la UEI ha desenvolupat també una extensa activitat investigadora. La seua incorporació a les Xarxes Temàtiques d’Investigació Cooperativa de l’Institut de Salut Carles III i el suport per part de la Conselleria de Sanitat i de la Fundació per a la Investigació Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO), han permés projectar l’activitat investigadora de la unitat a l’àmbit nacional i internacional”.

En aquests 25 anys s’han obtingut més de 30 beques d’investigació en convocatòries competitives, s’han dut a terme més de 100 assajos clínics, molts d’aquests internacionals i s’han publicat més de 200 articles científics. La seua integració com a únic grup de la Conselleria de Sanitat de la Comunitat Valenciana al recentment creat Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa en Malalties Infeccioses (CIBERINFEC) constitueix un reconeixement a la trajectòria investigadora del grup.

Docència

Per part seua, la doctora Mar Masiá, cap de la Unitat, ha explicat que “la UEI ha dut a terme una intensa labor docent en pregrau i postgrau. En 2010 va posar en marxa el Màster en Malalties Infeccioses i Salut Internacional que va ser acreditat per l’ANECA com a Màster Oficial en 2012”.

“És l’únic de Malalties Infeccioses de tota la Comunitat Valenciana i forma anualment entre 30 i 35 llicenciats en Ciències de la Salut dels hospitals de tota Espanya. A més, ha dirigit un total de 16 tesis doctorals sobre aspectes epidemiològics i clínics de les Malalties Infeccioses”, ha assegurat.

Reconeixements

La Unitat ha rebut reconeixements externs que avalen l’excel·lència reeixida, entre ells 3 premis “Best in Class” a la millor Unitat de Malalties Infeccioses i Millor Unitat en VIH/SIDA, la medalla de plata del Bimil·lenari d’Elx i el premi a la trajectòria en prevenció de VIH/SIDA de la Coordinadora d’Associacions de VIH i Sida de la Comunitat Valenciana (CALCSICOVA). Ha superat auditories externes de les Agències Reguladores de Fàrmacs i també una inspecció amb resultat favorable de la “Food and Drug Administration (FDA)” dels EUA

Després de l’Acte institucional commemoratiu del 25 aniversari de la Unitat, s’ha dut a terme una conferència magistral denominada “Lliçons Apreses de la Pandèmia de la COVID-19“, impartida pel doctor Antoni Trilla, catedràtic de Medicina i degà de la Universitat de Barcelona i professor investigador de l’Institut de Salut Global de Barcelona.