L’Ajuntament proposa 14 vocals per al Patronat i la Junta Gestora del Palmerar procedents de col·lectius lligats a la conservació i a la defensa d’aquest

L’Ajuntament proposa 14 vocals per al Patronat i la Junta Gestora del Palmerar procedents de col·lectius lligats a la conservació i a la defensa d’aquest

L’Equip de Govern planteja associacions de palmerers, de productors de dàtils, d’artesans de la Palma Blanca, organitzacions de reg històriques i cíviques, ecologistes i culturals lligades a aquest bé etnogràfic Patrimoni de la Humanitat per la Unesco des de l’any 2000 com a membres d’ambdós òrgans paritaris


L’Ajuntament d’Elx proposa 14 vocals de col·lectius lligats al Palmerar del Patronat i de la Junta Gestora d’aquest espai etnològic. Òrgans paritaris que, tal com ha recordat l’alcalde, Carlos González, són de nova creació juntament amb la Comissió Tècnica i amb el Servei de Vigilància i Inspecció en el marc de la Llei Autonòmica 6/2021 de Protecció i Promoció del Palmerar, en vigor des del 19 de novembre de l’any passat.

El Patronat es reunirà una vegada a l’any i la Junta mantindrà un mínim de quatre trobades anuals. El Consell, l’Ajuntament d’Elx i els col·lectius l’activitat dels quals té relació amb el Palmerar, com ara associacions de palmerers, de productors de dàtils, d’artesans de la Palma Blanca, entitats de reg històriques i cíviques, ecologistes i culturals comptaran a partir d’ara amb representació en ambdós òrgans.

El regidor considera que la Llei Autonòmica 6/2021 de Protecció i Promoció del Palmerar és “un bon instrument per a gestionar, de la millor manera, el nostre patrimoni natural i cultural més universal”, per la qual cosa, agrega, “seran benvingudes totes les propostes que es plantegen” per part de les entitats

D’aquesta manera, el Govern local ha proposat set vocals: la Unió de Llauradors i Ramaders, l’Associació de Palmerers d’Elx (APELX), la de Productors de Dàtils d’Elx, la de Productors i Artesans de la Palma Blanca, la Comunitat de Propietaris de la Séquia Major del Pantà d’Elx, Volem Palmerar i l’Associació d’Arquitectes Ruskin Coffee. Per a la Junta Gestora, altres set: la Comunitat de Llauradors i Ramaders d’Elx, APELX, l’Associació de Productors de Dàtils d’Elx, la de Productors i Artesans de la Palma Blanca, la Comunitat de Propietaris de la Séquia Major del Pantà d’Elx, el Centre Cultural Margalló i l’Associació per al Desenvolupament Rural d’Elx (ADR).

“Considerem la nova Llei un bon instrument per a gestionar, de la millor manera, el nostre patrimoni natural i cultural més universal, i, per això, seran benvingudes totes les propostes que es plantegen en el si del Patronat o de la Junta Gestora a aquest efecte”, manifesta González en la missiva que ha enviat a les organitzacions seleccionades, que hauran de designar una persona cadascuna amb la finalitat de poder ser convocada a les pròximes reunions dels òrgans gestors, afirma l’alcalde.

La presidència i la vicepresidència del Patronat recauen en la consellera de Cultura, Raquel Tamarit i en González; mentre que la Junta estarà encapçalada pel regidor il·licità i vicepresidida per un tècnic superior del Consistori que designarà Tamarit. Així mateix, els vocals municipals de Cultura, Palmerar, Medi Ambient i Urbanisme seran els edils Marga Antón, Héctor Díez, Esther Díez i Ana Arabid, respectivament. Els de la Generalitat, corresponents a les conselleries de Cultura, Agricultura, Medi Ambient i Urbanisme i Territori, es donaran a conéixer en breu.

El Palmerar d’Elx compleix el pròxim dimecres 30 de novembre 22 anys com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. L’alcalde, durant la commemoració de l’any passat, va posar èmfasi en el fet que la nova Llei Autonòmica, que garanteix la pervivència d’aquest bé, es va forjar en la capital del Baix Vinalopó. I va posar com a reptes, a més de culminar el Pla Especial del Palmerar i el d’Usos, sumar el Govern d’Espanya i la Diputació en el seu finançament i conservació.