L’alcalde reclama un fons extraordinari perquè els ajuntaments puguen fer front a la inflació

L’alcalde reclama un fons extraordinari perquè els ajuntaments puguen fer front a la inflació

Carlos González assisteix a la jornada Aliança Valenciana contra la Inflació, organitzada per la Generalitat Valenciana, que ha comptat amb l’assistència dels agents socials i alcaldes i alcaldesses de diferents municipis de la Comunitat Valenciana


L’alcalde d’Elx, Carlos González, ha reclamat a València un fons extraordinari de diputacions, Generalitat i Govern d’Espanya perquè els ajuntaments puguen fer front a les conseqüències de la inflació i guanyar en capacitat de maniobra per a intervindre en l’economia.

González ha assistit a la jornada Aliança Valenciana contra la Inflació, organitzada per la Generalitat Valenciana, que ha comptat amb l’assistència dels agents socials i alcaldes i alcaldesses de diferents municipis de la Comunitat per a posar en comú mesures destinades a pal·liar els efectes de l’escalada de preus en les famílies.

L’alcalde ha participat en una taula sobre les mesures de les grans ciutats contra la inflació en la qual també han estat l’alcalde de València, Juan Ribó, l’alcalde d’Alacant, Luis Barcala, i l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco.

El regidor il·licità ha destacat, entre altres mesures posades en marxa a Elx, l’acord amb els agents socials per a pal·liar les conseqüències econòmiques de la guerra amb un impacte econòmic d’uns 10 milions d’euros, la reducció del preu de l’IBI als valors cadastrals inferiors a 70.000 euros, les ajudes al pagament de lloguers com a mesura social, els bons de consum o la congelació fiscal.

La inflació està tenint un fort impacte sobre el nostre teixit productiu i sobre les famílies, però no podem perdre de vista que també n’està tenint en l’Administració Local. D’una banda, redueix la nostra capacitat de compra i per una altra també redueix la nostra capacitat d’intervindre en l’economia perquè a diferència del que passa en altres nivells territorials els impostos municipals no es veuen incrementats”, ha manifestat González.

“A partir d’ací”, ha continuat l’alcalde, “l’Ajuntament d’Elx es veu fortament afectat per l’increment de preus, els nostres costos han pujat aproximadament un 10%, la qual cosa suposa uns 18 milions d’euros, a  causa, fonamentalment, dels costos energètics ja que el preu de la llum s’ha triplicat, però no és l’únic cost. Tots els contractes han pujat de manera considerable, de la mateixa manera que el Capítol de Personal a conseqüència dels acords entre el Govern i els sindicats”.

González ha explicat que, “enfront d’aquesta situació general, l’Ajuntament d’Elx va arribar a l’abril de 2022 a un acord amb tots els agents socials per a pal·liar les conseqüències econòmiques de la guerra, que resumiria en el fet que té un impacte econòmic pròxim als 10 milions d’euros i que s’estructura en huit o nou mesures de les quals distingiria una ajuda especial a les famílies de reducció del preu de l’IBI, amb valors cadastrals inferiors als 70.000 euros i al pagament de lloguers com a mesura social”.

Al costat d’això, ha assenyalat que s’“han implementat mesures d’impuls de l’activitat econòmica com els bons de consum en els quals Elx ha invertit 1,5 milions d’euros que tenen un efecte multiplicador en el comerç”. També ha destacat “la congelació fiscal, que se centra en els col·lectius que pateixen en major mesura les conseqüències de la crisi o la suspensió de la taxa de taules i cadires per a l’hostaleria”.

“Allò realment important de la nostra iniciativa és aquest acord social que ha suposat sumar esforços i idees i una estratègia comuna per a pal·liar les conseqüències de la guerra en l’economia il·licitana”, ha expressat l’alcalde.

González s’ha preguntat en el transcurs del debat com facilitar l’accés a les ajudes: “Per a nosaltres hi ha dues idees fonamentals, la primera la simplificació administrativa de les tramitacions; hem gestionat 30.000 ajudes per a famílies i 4.000 per a empreses que suposa una gran càrrega de treball i ha sigut imprescindible reduir els tràmits al màxim per la via digital i, alhora, crear una oficina específica perquè les ajudes arriben a temps”.

Sobre la transició energètica, el regidor ha valorat que “tots estem en el mateix punt, en la mobilitat, en descarbonitzar les nostres ciutats”, amb l’electrificació de la flota d’autobusos o els camions de la recollida de fem. “Són polítiques que tenen dos conseqüències: reduir emissions de gasos d’efecte d’hivernacle i reduir costos en deixar de pagar gasoil”, ha postil·lat.

Un tercer aspecte en el qual ha incidit el responsable de l’Equip de Govern il·licità són les polítiques fiscals: “Reafirme que una rebaixa de l’IBI generalitzada suposa un ‘reg a manta’ que és ineficient. Apostem per el ‘reg localitzat’ perquè la reducció impositiva arribe a aquells que més la necessiten. Aposte per polítiques concretes dirigides a col·lectius concrets”

L’alcalde ha destacat mesures del Govern com l’excepció ibèrica, la subvenció del cost del combustible o la reducció de l’IVA de la llum, que ha passat del 22% al 5%, també la limitació dels preus dels lloguers, mesura importantíssima, o l’actualització de les pensions. “Quan es parla que el Govern d’Espanya està augmentant en 30.000 milions d’euros la seua recaptació és cert, però no ho és menys que està destinant aquests majors ingressos a fer més suportable aquesta crisi”, ha explicat.

“Demanar més fons i reduir els ingressos propis, com jo ho veig, és una contradicció en els seus mateixos termes perquè al final el que necessiten les administracions són recursos per a intervindre en l’economia i per a pal·liar els efectes de la inflació. Crec que si es fan rebaixes d’impostos han de ser progressives i selectives”. I ha incidit en la reforma de la llei de contractes del sector públic, que alleugereix la lentitud en les licitacions que té conseqüències econòmiques per a les empreses.

Els tres nivells de l’administració, diputacions, Generalitat i Govern d’Espanya, ha conclòs González, haurien de plantejar-se i posar en marxa un fons extraordinari perquè els ajuntaments puguen fer front a les conseqüències de la inflació sobre els seus comptes i “guanyar en capacitat de maniobra per a intervindre en l’economia i millorar la situació de les famílies, per descomptat, sense baixar impostos”.