L’institut Sixto Marco exposa al seu vestíbul de manera permanent un quadre de José Martínez Ribes en homenatge al pintor i exprofessor del centre

L’institut Sixto Marco exposa al seu vestíbul de manera permanent un quadre de José Martínez Ribes en homenatge al pintor i exprofessor del centre

La inauguració ha tingut lloc el dimecres 16 de novembre i a aquesta ha assistit l’alcalde, Carlos González, i la regidora d’Educació, María José Martínez, així com la direcció del centre i el grup d’antics alumnes de l’institut laboral


Un pitxer de flors pintat amb la tècnica d’oli sobre tauler és el quadre del pintor José Martínez Ribes que es podrà visitar al vestíbul de l’IES Sixto Marco, que ha sigut col·locat de manera permanent en aquest espai en homenatge a qui va ser professor del centre quan aquest era l’Institut Laboral 1960-1966. L’obra ha sigut descoberta per l’alcalde, Carlos González, i per la regidora d’Educació, María José Martínez, al costat de la direcció del centre i del grup d’antics alumnes.

Amb aquesta iniciativa es contribueix al coneixement i la difusió del quadre d’aquest artista que va ser rescatat d’un contenidor de fem pel bomber basc Kepa Álvaro i va ser donat al centre després d’indagar sobre el seu origen i la seua autoria a través de les xarxes socials. Temps després, l’obra ha sigut restaurada gràcies a exalumnes del docent i finalment ha sigut cedida a l’actual direcció del centre.

El regidor il·licità ha qualificat l’acte de “rocambolesc, feliç i entranyable” per la gran història que hi ha darrere. González ha felicitat l’AMPA, els exalumnes del centre i la direcció del centre per la seua participació en aquesta iniciativa. L’alcalde ha manifestat que “aquesta història posa en relleu l’amor per les obres d’art i sobretot per l’afecte dels alumnes cap als seus professors malgrat pas del temps”.

El regidor il·licità manifesta que la iniciativa posa en relleu l’amor per les obres d’art, però principalment per com d’important són els docents per a l’alumnat malgrat el pas del temps

Segons ha detallat el director de l’institut Alfredo García, “José Martínez Ribes era natural de València i va exercir com a professor de dibuix de l’Institut Laboral d’Elx. Va començar els seus estudis a la primerenca edat de 13 anys al taller d’un dibuixant litògraf i als 16 anys va ingressar a l’Escola Superior de Belles arts de Sant Carles on va obtindre diverses beques, quatre premis i dos accèssits de la Fundació Roig i de la Caixa d’Estalvis Monte de Piedad”.

La temàtica de les seues obres se centra en les natures mortes, paisatges i quadres de flors, on destaca la captació del color. Va realitzar més de 40 exposicions individuals i va participar en algunes col·lectives. La seua obra va ser exposada en galeries de Madrid, Bilbao, Saragossa, Sant Sebastià, Palma, València, Alzira i Elx, on va exposar una sèrie d’olis a la Penya Madridista al febrer de 1961 en commemoració del desé aniversari de la creació de l’ensenyament laboral. Després d’una llarga trajectòria docent i artística va morir a València al juny de 1995 a l’edat de 82 anys.

“Al llarg de la seua vida va combinar la pràctica docent i la producció artística. Professió i passió sempre van anar unides de la mà”, ha destacat García, que ha agraït “la generositat del grup d’exalumnes de l’institut que han permés que puguem gaudir d’una de les obres al Sixto Marco, el mateix espai on generació rere generació professors com Martínez Ribes dignifiquen la professió docent i formen millors ciutadans”.

Per part seua, els exalumnes del pintor José María Boix i Héctor Mora han realitzat un repàs per la trajectòria professional de Martínez Ribes i han agraït a Kepa Álvaro per rescatar el quadre i permetre tornar a reunir l’antic alumnat d’un home que serà recordat “pel seu bon fer, el seu carisma i bondat”.