L’oficina Pangea desenvolupa 6.600 accions de gener a octubre per a afavorir la integració dels migrants i la convivència intercultural al municipi

L’oficina Pangea desenvolupa 6.600 accions de gener a octubre per a afavorir la integració dels migrants i la convivència intercultural al municipi

L’edil de l’àrea, Mariano Valera, informa que s’han realitzat 648 atencions jurídiques d’estrangeria, 435 informes d’arrelament per a la regularització i 241 informes d’adequació d’habitatge amb la finalitat de tramitar les reagrupacions familiars


L’oficina Pangea ha desenvolupat 6.600 accions des de gener fins a octubre de 2022 per a afavorir la integració dels migrants al municipi i la convivència intercultural de la Regidoria d’Igualtat i Drets Socials de l’Ajuntament d’Elx, situada al Centre Social de la plaça Barcelona, tal com ha dit l’edil de l’àrea, Mariano Valera, que ha fet un balanç aquest matí d’aquestes accions.

Algunes que ha destacat han sigut les classes de castellà que actualment compten amb 130 persones, 48 entrevistes de “primer acolliment” per a facilitar-los la informació als migrants en els seus primers moments a Elx, l’orientació i l’assessorament a les entitats d’aquest àmbit com ara la sol·licitud de subvencions, de cessió d’espais municipals o la realització de varietat d’activitats.

També ha remarcat els informes de retorn, dels quals han redactat sis i els quals són sol·licitats per les persones migrants que estan en una situació socioeconòmica vulnerable i que desitgen tornar als seus orígens. “Els proporciona els bitllets de tornada i una xicoteta quantitat per a la reinstal·lació al seu país a través de l’Organització Internacional per les Migracions (OIM) finançada pel Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social”, ha explicat el responsable municipal.

El servei municipal incrementa la seua activitat per la invasió russa d’Ucraïna, que ha atés 125 famílies compostes per 338 persones fins al moment que han fugit de les hostilitats i recalat a Elx

També ha recalcat que la tècnica d’integració social de Pangea ha elaborat en aquest temps 241 informes d’adequació d’habitatge per a acreditar les condicions d’habitabilitat òptima amb la finalitat de tramitar la reagrupacions familiars. Mentre que la treballadora social ha realitzat 435 informes d’arrelament per a conéixer el grau d’integració que presenten els migrants que demanen la seua regularització, que s’han duplicat respecte a l’any passat i s’han triplicat respecte a deu anys. Per això, l’edil ha dit que s’ha introduït una altra figura tècnica a Pangea de manera puntual perquè puguen estar llestos els informes en el temps establit.

Com a atencions jurídiques d’estrangeria s’han realitzat 648 atencions. I interpretacions en diferents idiomes s’han efectuat un total de huit. I, així mateix, s’han organitzat múltiples accions comunicatives de sensibilització, visibilització i conscienciació com ara els tallers en centres educatius, mediació intercultural, jornades de convivència i la promoció de cursos i xarrades. En aquest sentit, es va emportar a tres centres docents de la ciutat un taller de sensibilització que va arribar a 186 estudiants.

Però és la invasió russa d’Ucraïna és la que ha marcat el treball de Pangea en el que portem de 2022, que ha vist incrementada la seua activitat per les 125 famílies compostes per 338 persones fins al moment que han fugit de les hostilitats i recalat a Elx. “Algunes d’aquestes han arribat en situació d’extrema gravetat, sense recursos residencials o econòmics, amb menors i majors amb necessitats especials”, i que, l’oficina, els garanteix l’accés a les necessitats bàsiques, la tramitació de la protecció temporal, la cerca de recursos habitacions, l’accés al sistema sanitari, la gestió de l’empadronament, l’accés al mercat laboral, les classes de castellà o l’orientació per a l’escolarització dels xiquets i les xiquetes, entre altres.

Vull agrair públicament a l’oficina Pangea la labor i el treball que han realitzat moltes vegades de manera altruista. Eren coneixedors d’allò que estàvem vivint respecte dels refugiats ucraïnesos, perquè tot el que han realitzat fora del seu treball, a altes hores de la nit fins i tot per a poder rebre’ls i que puguen viure a Elx tan bé com siga possible i han fet molta faena en benefici de la comunitat i de les persones migrants”, ha manifestat Valera.

Pangea es va crear juntament amb la Conselleria de Drets Socials i Polítiques Inclusives “amb la finalitat d’afavorir la integració dels migrants a Elx i de facilitar l’accés d’aquests als recursos normalitzats”, a més de “la convivència entre les persones de diferent origen identitat cultural o situació administrativa”, ha reiterat Valera, atés que al municipi conviuen 130 nacionalitats diferents.

I, també, que les accions enumerades “es promouen des del Consell d’Integració”, format per més de mig centenar d’entitats i que va tindre la seua reunió ordinària el passat 14 de novembre, on es va donar compte d’aquestes iniciatives i del qual emana el Pla Municipal de Convivència Intercultural 2022-2026, aprovat pel Ple i que converteix la teoria en pràctica amb la finalitat de treballar per la integració dels migrants a Elx.