Més de 130 entitats i organitzacions autonòmiques, provincials i locals donen suport a la candidatura d’Elx per a convertir-se en seu de l’Agència Espacial Espanyola

Més de 130 entitats i organitzacions autonòmiques, provincials i locals donen suport a la candidatura d’Elx per a convertir-se en seu de l’Agència Espacial Espanyola

L’Ajuntament presenta aquest dilluns al Ministeri de Política Territorial, de manera telemàtica, els documents necessaris per a postular la localitat a acollir l’agència governamental, que preveu arrancar a la fi del primer trimestre de 2023


Més de 130 entitats autonòmiques, provincials i locals recolzen la candidatura d’Elx per a convertir-se en seu de l’Agència Espacial Espanyola (AEE) . L’Ajuntament ha presentat telemàticament al Ministeri de Política Territorial els documents necessaris per a postular la localitat a acollir l’agència governamental. Això és, la memòria justificativa amb els detalls tècnics de les fortaleses il·licitanes i l’informe certificatiu del compliment dels requisits, tots dos redactats per l’empresa municipal Pimesa; l’anàlisi de l’impacte econòmic i social de l’AEE en la localitat, elaborat per la mateixa Pimesa juntament amb la consultora Ecoatenea; l’acord del Ple Municipal del passat divendres i del Ple del Consell oficialitzant les aspiracions il·licitanes; i el document amb les més de 130 organitzacions que han signat la declaració de suport fins al moment.

L’alcalde, Carlos González, ha valorat aquest matí que el suport rebut per part d’institucions, associacions i col·lectius “ens permet dir que aquesta és la candidatura no sols d’Elx, sinó de tots els valencians i les valencianes, la qual cosa ens ompli d’orgull i satisfacció pel gran suport rebut d’entitats socials, empresarials, acadèmiques i institucions de la Comunitat Valenciana”, cosa que ha agraït efusivament. Aquestes adhesions, ha expressat, doten de “fortalesa” a una candidatura que “podem dir és sòlida i viable, que concorrerà amb les 19 ciutats espanyoles”.

L’alcalde, Carlos González, rep al consistori el president d’AlicanTEC, Antonio Sánchez, que avança que, des de l’associació que encapçala, es proposaran “accions en benefici de les empreses i de l’economia il·licitana”

Fins i tot sent conscient “de la dificultat, la competència i la complexitat”, González s’ha mostrat satisfet, atés que la candidatura posiciona a Elx com una de les ciutats amb possibilitats per a instal·lar la futura seu física de l’AEE. Una convocatòria que ha comptat amb gran repercussió i interés per part d’autonomies i municipis en tractar-se d’un organisme públic que tindrà gran impacte allà on s’implante per la seua capacitat de transformació social i econòmica. “Estem satisfets per la candidatura seriosa i rigorosa, amb punts forts generals i específics; estic convençut que no totes les candidatures presenten un edifici modern, sostenible, avantguardista i flexible, adaptable en 30 dies a les exigències de la futura AEE”; un immoble situat a Elx Campus Tecnològic, que al seu torn es troba en el cor d’Elx Parc Empresarial a escassos minuts de l’Aeroport Internacional Elx-Alacant Miguel Hernández i dues estacions de ferrocarril d’alta velocitat.

Un clúster-hub d’indústria aeroespacial i 4.0 

Així mateix, abans de rebre al consistori una comitiva d’AlicanTEC encapçalada pel seu president, Antonio Sánchez, associació integrada per 260 empreses emprenedors, start-ups, signatures i organismes compromesos amb el desenvolupament de l’economia digital i l’emprenedoria tecnològica, el regidor ha afegit que “pocs municipis podran plantejar el teixit industrial que hi ha entorn de la seu proposada, i el teixit empresarial aeroespacial compost per PLD Space o Emxys, que formen part del clúster aeroespacial de la Comunitat Valenciana”.

“Creiem que cal treballar a generar un clúster-hub de tecnologies d’indústria 4.0 i aeroespacial a Elx, perquè té capacitat per a això en comptar amb un teixit empresarial amb ganes i qualitats per a evolucionar”, ha dit Sánchez, sent aquest un dels temes tractats en la trobada amb el regidor, el qual ha qualificat de “molt productiu”. “Hem intercanviat experiències i projectes de futur per a Elx; proposarem accions en benefici de les empreses i l’economia il·licitana, per la qual cosa tindrem una col·laboració estreta”, ha afegit. A més, ha recalcat el suport d’AlicanTEC a convertir a Elx en la seu física de l’AEE: “Hem donat suport a la candidatura de totes les formes hagudes i per haver: públicament, documentalment, aportant la signatura a la carta de suport, assistint a la presentació…”.

En aquest sentit, s’han presentat a la convocatòria per concurrència competitiva objectiva del Ministeri de Política Territorial 19 localitats espanyoles entre les quals es troben Huelva, Sevilla, Terol, Les Palmes de Gran Canària, Cabanillas del Camp, Yebes, Puertollano i Ciutat Real, Lleó, Palència, San Javier, Tres Cantos, Robledo de Chavela o l’Hospitalet de Llobregat. Una vegada tancat el termini de presentació de candidatures aquest dilluns, s’estima que el Consell de Ministre faça públic la població triada per a instal·lar l’AEE en un mes, atés que la intenció de l’Executiu és posar-la en marxa a la fi del primer trimestre de 2023.