Un pressupost per a 2023 conseqüent amb la situació de les famílies i empreses i que garanteix el creixement econòmic de la ciutat i la transformació d’aquesta

Un pressupost per a 2023 conseqüent amb la situació de les famílies i empreses i que garanteix el creixement econòmic de la ciutat i la transformació d’aquesta

L’alcalde, Carlos González, diu que “són uns comptes orientats a promoure la justícia social, a impulsar l’ocupació i a continuar millorant els serveis públics i els equipaments col·lectius, per tal d’avançar en la descarbonització de la ciutat”


La Junta de Govern Local ha aprovat inicialment el Pressupost Municipal 2023. Uns comptes, les línies generals dels quals han sigut explicades per l’alcalde d’Elx, Carlos González, per la portaveu Esther Díez i per la regidora de gestió Tributària i Financera, Patricia Macià.

El pressupost municipal ascendeix a 277,6 milions d’euros i, tal com ha explicat Carlos González, “és conseqüent amb la situació econòmica general de les famílies i les empreses”. L’alcalde ha afegit que “és un pressupost molt realista que està dirigit a avançar en la transformació urbana que està experimentant Elx i, sobretot, a impulsar l’activitat econòmica i l’ocupació a la ciutat”.

L’alcalde ha aclarit que, després d’aquesta aprovació inicial, està prevista l’aprovació definitiva del Pressupost 2023 en el pròxim ple ordinari, el 28 de novembre.

El regidor ha definit el pressupost com a inversor, social, verd, redistributiu i fiscalment moderat. “Orientat a promoure la justícia social, a impulsar el creixement econòmic i l’ocupació, a continuar millorant els serveis públics i els equipaments col·lectius i a avançar en la descarbonització de la ciutat”, ha assenyalat.

El pressupost total és de 277,6 milions d’euros, que significa 1.180 euros de despesa mitjana per habitant, mentre que la inversió total del sector públic municipal ascendeix a 45,6 milions d’euros

Tal com ha indicat l’alcalde, el pressupost total ascendeix a 277,6 milions d’euros, la qual cosa significa 1.180 euros de despesa mitjana per habitant. La inversió total del sector públic municipal (Ajuntament i empreses municipals) ascendeix a 45,6 milions d’euros, uns 192 euros d’inversió per habitant. Per desglossament, el pressupost total del sector públic és de 231,7 milions d’euros; Visitelche 2,3 milions; Pimesa 16,3 milions Aigúes d’Elx 31,6 milions. La inversió total és de 45,6 milions d’euros: 35,6 milions corresponen a l’ajuntament; 8,8 milions d’euros a Pimesa i 1,1 milions a Aigües d’Elx.

Comptes condicionats per l’impacte de la inflació

Carlos González ha destacat que l’elaboració dels comptes municipals ha estat molt condicionada per l’impacte de la inflació i l’alça continuada dels preus generada per la crisi energètica a causa de la Guerra d’Ucraïna. “El pressupost se sustenta sobre tres pilars fonamentals com ara una situació financera absolutament sanejada, la moderació fiscal amb la congelació d’impostos i la inversió pública com a motor econòmic de la ciutat i com a motor de la transformació urbana”, ha declarat González.

“És un bon pressupost perquè garanteix els serveis de qualitat i entén que el públic és garant de la justícia social”, assegura Esther Díez

L’alcalde ha destacat que “la taxa d’endeutament actual de l’Ajuntament és del 21%, la qual cosa es tradueix en xifres en 27,4 milions d’euros, però que, en realitat, tenim disposats préstecs per 5,4 milions d’euros en aquest moment”, i ha recordat que “en 2015 partim d’un deute de 119 milions d’euros que hem reduït fins a 27,4 milions de deute total.

Moderació fiscal

Quant a la congelació fiscal, ha recordat que aquest és el seté pressupost amb impostos, taxes i preus públics congelats, “i això es tradueix en qüestions que tenen a veure amb la vida quotidiana com ara que paguem el mateix import per l’IBI que en 2014, el mateix bitllet de bus o el mateix import de la taxa de fems o del preu de l’aigua”. I a això se suma que en aquests moments hi ha taxes que estan suspeses com la de taules i cadires i la de mercats ambulants en atenció a una situació econòmica especial.

Pressupost inversor

Un altre dels pilars del pressupost, segons ha explicat l’alcalde, és el seu caràcter inversor. “Es tracta d’un pressupost molt inversor per a continuar avançant en aquesta gran transformació urbana i per a continuar impulsant aquest dinamisme econòmic i de l’ús de la ciutat”, ha dit González. L’alcalde ha destacat les inversions previstes en educació, en equipaments esportius i socials a la ciutat i a les pedanies, en mobilitat, en infraestructures hidràuliques i també en regeneració urbana.

Entre els projectes més importants quant a inversions, l’alcalde ha esmentat el nou Conservatori de música, el col·legi públic Les Arrels, el centre d’educació especial Verge de la Llum, les ampliacions dels col·legis de la Baia i de l’Altet, la reforma del Pont del Bimil·lenari, el pavelló poliesportiu adaptat al barri del Cementeri, l’adquisició de nous autobusos elèctrics, els centres socioculturals de les pedanies, l’enderrocament dels blocs de Sant Antoni i la creació del quart bloc, la modernització de la flota de cotxes de la Policia Local o projectes tan importants com el del Mercat Gastronòmic Cultural sobre l’antic mercat central (la redacció del projecte del qual està contemplada en aquest pressupost).

Prioritzar polítiques socials

En la mateixa línia que l’alcalde, Esther Díez ha assenyalat que “aquest pressupost, si bé està marcat per la inflació, continuem projectant els eixos que vam determinar a l’inici de la legislatura, amb la prioritat de les polítiques socials, el manteniment dels serveis públics de qualitat, l’avanç i consolidació d’aquest model de municipi verd i continuem fent costat al teixit econòmic local”, ha manifestat Esther Díez, que ha explicat que els 9,8 milions d’euros d’inversió social del Pressupost de 2023 permetran atendre les persones en major situació de vulnerabilitat i seguir compromesos amb una vintena d’entitats socials “clau per a aquestes polítiques d’inclusió”. De fet, les partides d’Igualtat i LGTBI creixeran un 21% i es prosseguirà apostant per la cooperació al desenvolupament.

Les inversions clau relatives al pròxim pressupost en serveis públics, ha subratllat, la neteja i la mobilitat, que s’incrementen un 9% i 13%, respectivament, amb motiu de la nova contracta de neteja que introdueix millora de manera progressiva i nous vehicles del servei d’autobusos a més de la posada en marxa de nous serveis com la línia M.

Díez ha indicat que es destinaran 11,8 milions d’euros a modernitzar i a consolidar la ciutat verda en l’àmbit de la mobilitat amb huit autobusos elèctrics i serveis, en part gràcies als Fons Next Generation amb actuacions com l’electrificació de la flota, la digitalització d’aquesta, les zones de baixes emissions o l’accessibilitat de les parades.

Patricia Macià destaca que “al llarg d’aquesta legislatura hem amortitzat tot el deute pendent que hi havia en anys anteriors, un total de 119 milions d’euros que amortitzem sense deixar de prestar serveis i sense pujar impostos”

Així mateix, ha assenyalat que es crearan noves partides, com en el cas del Pla d’Infraestructures Verdes al qual es destinaran 100.000 euros “amb la meta de renaturalitzar la ciutat”, i que amb actuacions estratègiques com la rehabilitació de Porfiri Pasqual, la segona convocatòria de fons de mobilitat i inversions en l’àmbit turístic, es podrien captar 20 milions d’euros.

Igualment, ha dit que aprovar aquest pressupost reflecteix “la cohesió d’aquest Govern municipal” i ha al·ludit als convenis amb el comerç local i amb el medi rural, a les partides per a generar ocupació de qualitat, a la regeneració de Sant Antoni, a les inversions educatives de la mà del Consell que ascendeixen als 15 milions d’euros, a les relatives a matèria esportiva de més de 10 milions per a infraestructures o al pavelló de Carrús Oest amb fons EDUSI. També les ajudes de l’IBI, que passaran de 350.000 a 500.000 euros.

“És un bon pressupost perquè garanteix els serveis de qualitat del dia a dia i que entén que el públic és garant de la justícia social i que continuarà amb la transformació més pronunciada que ha registrat el municipi en dècades”, ha manifestat Díez, l’objectiu prioritari de l’Equip de Govern, màximament en l’actual conjuntura econòmica, és “reduir les desigualtats i que Elx siga una localitat amb els millors estàndards de qualitat per a viure”.

Retallada de deute sense destruir serveis ni pujar impostos

Per part seua, la regidora de Gestió Tributària i Financera, Patricia Macià, ha exposat amb detall cadascun dels capítols del pressupost. “Malgrat les circumstàncies que s’han donat com ara una pandèmia i una situació d’inflació a causa d’una guerra, aquest Equip de Govern ha elaborat al novembre un pressupost seriós”, ha declarat Macià.

La regidora ha destacat la importància que per a l’elaboració dels pressupostos ha tingut l’increment en un 5% de la participació en els tributs de l’Estat i del 18,9%, en concret de l’IRPF. “Som un Ajuntament amb una capacitat de finançament positiu, que compleix amb l’objectiu d’estabilitat pressupostària malgrat que estan en suspens les regles fiscals i tant l’Ajuntament com les empreses públiques tenim una capacitat de finançament positiu”, ha assenyalat Macià.

La regidora ha assenyalat que “al llarg d’aquesta legislatura hem amortitzat tot el deute pendent que hi havia en anys anteriors, un total de 119 milions d’euros que amortitzem sense deixar de prestar serveis i sense pujar impostos”.