L’òrgan gestor del Centre de Cultura Tradicional Museu Escolar de Puçol, exemple de bones pràctiques de salvaguarda del patrimoni immaterial per la Unesco, manté la seua trobada inicial a la Sala del Consell de l’Ajuntament d’Elx
La primera reunió del Patronat de la Fundació de la Comunitat Valenciana Projecte Puçol per a l’Educació i la Cultura ha tingut lloc a la Sala del Consell de l’Ajuntament d’Elx; una sessió en la qual s’ha aprovat per unanimitat el Pressupost per a 2023 del Centre de Cultura Tradicional Museu Escolar de Puçol, que ascendirà a 188.080 euros. Així mateix, s’ha donat el vistiplau al Pla d’Actuació per a l’any vinent, compost pel Projecte Educatiu-Museístic (POEM) i les activitats investigadores, així com de difusió i gestió de les instal·lacions.
L’alcalde, que ha presidit la cita, ha recordat que la Fundació és una eina clau per a “conservar i difondre la nostra memòria col·lectiva”. I ha destacat el profund compromís municipal amb el Museu, cosa que ha portat a duplicar l’aportació municipal anual des dels 40.000 euros de 2015 fins als 80.000 euros actuals. El regidor il·licità ha valorat aquesta sessió inicial com un pas decisiu per a consolidar el Projecte Puçol i, més endavant, “potenciar-lo i rellançar-lo amb la finalitat de convertir el Museu i la seua activitat en un referent cultural i turístic de la ciutat i de la mateixa Comunitat Valenciana”. Igualment, ha afegit s’ha fet coincidir la trobada amb el final d’any per a donar llum verda al Pressupost i que 2023 siga un exercici complet de gestió de la fundació.
L’alcalde, Carlos González, presideix la cita i destaca el profund compromís del Govern Local amb el Museu, ha portat a duplicar l’aportació municipal anual al projecte des dels 40.000 euros de 2015 fins als 80.000 euros actuals
En la reunió s’han ratificat els càrrecs del Patronat. Ha quedat com a president, el regidor, Carlos González; com a president executiu, Sergio Ros; com a secretària, la cap de secció d’Educació i de Cultura de l’Ajuntament, Maribel Álvarez; i com a director gerent, el responsable del museu, Rafael Martínez. Quant als patrons, són els edils de Cultura, Marga Antón; d’Educació, María José Martínez; de Turisme, Carles Molina; la directora del Col·legi núm. 49, Isabel Picó; el coordinador de l’Àrea Municipal de Promoció Econòmica i Ocupació, Enrique Pineda; la cap de secció tècnica d’Educació, Nuria Peral; Maribel Álvarez; José Mora, Nuria Peral, Maribel Sabuco, Rosa María Vicente Sabuco Marga Guilló i Heliodoro Vidal asimismo són patrons de la Fundació.
També s’ha procedit a crear la Comissió Permanent, integrada per Marga Antón, Sergio Ros, Maribel Álvarez i Rafael Martínez a fi d’executar els plans d’actuació, d’elaborar propostes, de prendre decisions de caràcter urgent i de preparar acords del mateix Patronat. Finalment, s’ha donat compte de l’informe rebut per la Conselleria de Cultura sobre l’estat del Museu i els seus magatzems i la proposta de transvasament de fons de la Fundació a l’Associació Centre de Cultura Tradicional Museu Escolar de Puçol referent als patrocinis rebuts.
El Museu de Puçol va complir 13 anys a l’octubre com a exemple de bones pràctiques de salvaguarda del patrimoni immaterial per la Unesco per la seua sòlida i innovadora trajectòria. A l’àmbit nacional, només existeixen tres inscripcions en el Registre de Bones Pràctiques de Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco: el Museu de Puçol (2009), la revitalització del saber tradicional de la calç artesanal a Morón de la Frontera (2011) i l’experiència metodològica al Montseny relativa a inventariar patrimoni cultural immaterial en reserves de la biosfera (2013).
“Comencem, per tant, una etapa il·lusionant en la qual sumem esforços perquè l’enorme llegat etnològic del Museu de Puçol transcendisca i es convertisca en un referent cultural nacional cultural i nacional”, ha conclòs l’alcalde. Els socis constituents de la Fundació són el Consistori il·licità i el Centre de Cultura Tradicional Museu Escolar de Puçol.