El president del Govern anuncia l’extensió del bo gratuït de Mitjana distància AVANT entre Alacant, Elx i Múrcia a partir del pròxim 1 de gener

El president del Govern anuncia l’extensió del bo gratuït de Mitjana distància AVANT entre Alacant, Elx i Múrcia a partir del pròxim 1 de gener

Pedro Sánchez dona a conéixer aquesta mesura durant l’acte d’inauguració de la línia d’AVE entre Madrid i Múrcia després d’un viatge des de la capital d’Espanya amb el Rei Felip VI, al qual s’ha incorporat a Elx l’alcalde de la ciutat, Carlos González


El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat que a partir de l’1 de gener de 2023 s’estendrà la gratuïtat dels bons als usuaris habituals dels nous serveis ferroviaris de Mitjana distància AVANT entre Alacant, Elx i Múrcia.

Sánchez va fer aquest anunci durant la seua intervenció en la inauguració de la línia d’AVE Madrid-Múrcia a l’estació de la capital murciana, un acte que ha comptat amb la presència del Rei Felip VI, de la ministra de Transports, Raquel Sánchez, del president de la Comunitat Valenciana, Ximo Puig, del president de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras, i de l’alcalde d’Elx, Carlos González, entre altres personalitats.

El president del Govern ha qualificat d‘èxit la gratuïtat dels bons de Rodalia i Mitjana distància i ha destacat que han sigut utilitzats per 2,5 milions de persones. També ha dit que es tracta d’una mesura adoptada per a “esmorteir l’impacte de la inflació provocada per la guerra de Putin a Ucraïna” i que ha servit per a evitar l’emissió d’un milió de tones de CO₂ a l’atmosfera. L’abonament gratuït, segons ha explicat Sánchez, “representa un canvi de paradigma en la mobilitat i protegeix la majoria social en un context d’incertesa”.

Durant el trajecte fins a la capital murciana el regidor il·licità convida Felip VI a presenciar el Misteri, declarat per la UNESCO en 2001 Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat

La línia ferroviària d’Alta Velocitat que unirà Madrid i Múrcia en tan sols 2 hores i 45 minuts es va inaugurar el 19 de desembre amb un viatge en AVE que ha partit des de l’estació madrilenya de Chamartín amb parada a Elx, on l’alcalde, Carlos González, ha saludat el Rei Felip VI i el president del Govern, Pedro Sánchez, amb els qui ha compartit el desplaçament fins a Múrcia.

En l’estació il·licitana també s’han incorporat al viatge el president de la Generalitat, Ximo Puig, la consellera de Política Territorial, Rebeca Torró, la delegada del Govern, Pilar Bernabé, la subdelegada del Govern a Alacant, Araceli Poblador, i l’alcaldessa d’Oriola, Carolina Gràcia.

Elx, estació de referència

González ha assegurat que “el fet que s’incorpore la Regió de Múrcia a la línia d’Alta Velocitat sens dubte propiciarà que siguen majors les freqüències a Madrid tant des de Múrcia com des d’Elx”.

“A partir de hui l‘estació d’AVE d’Elx es converteix en una referència per al conjunt del Baix Vinalopó i de la Vega Baixa; per tant, és el node de connexió entre el sud de la Comunitat Valenciana i la capital d’Espanya”, ha assenyalat l’alcalde, que també ha assenyalat que “l’AVE connecta territoris, persones i ens porta en tan sols dos hores i deu minuts d’Elx a Madrid”.

A més, l’alcalde ha destacat els avantatges que suposa que l’estació compte amb estacionament gratuït: “Tot un atractiu addicional que potenciarà l’ús d’aquesta estació per part dels veïns del Baix Vinalopó i de la Vega Baixa”.

Durant el trajecte, l’alcalde ha tingut l’oportunitat de convidar el Rei a presenciar una representació del Misteri. “Hem parlat del Misteri, de la seua condició de Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat des de la declaració de la UNESCO en 2001 i li he recordat que fa no massa temps, en la visita de la Reina Letizia a la nostra ciutat, vaig tindre l’oportunitat de convidar-los a ambdós i que, per tant, seria un immens honor per a la ciutat d’Elx que bé la Reina o Sa Majestat pogueren contemplar aquesta meravella que el poble il·licità ha conservat durant més de cinc segles”, ha explicat Carlos González.

Facilitarà la cohesió de dos comunitats

Per part seua, Ximo Puig ha destacat que el nou AVE Madrid-Múrcia facilitarà la cohesió de dos comunitats veïnes gràcies a les parades d’Elx i d’Oriola i a les connexions diàries amb Alacant i Villena. El president ha subratllat que la connectivitat d’aquesta línia amb Rodalia i Mitjana distància millorarà la vida de milers de ciutadans i ciutadanes d’ambdues autonomies i ha assenyalat que la nova connexió d’Alta Velocitat “és també Corredor Mediterrani, ja que connecta, des del sud, amb “una infraestructura que s’ha de continuar accelerant perquè el mapa real atenga l’Espanya real”.

El nou AVE compleix amb la “funció social” de “cosir territoris”, a més de contribuir a l’objectiu de descarbonizar la mobilitat, tal com ha expressat el responsable de la Generalitat.