La FEMP proposa més transparència i participació per a impulsar la confiança dels ciutadans en les administracions públiques

La FEMP proposa més transparència i participació per a impulsar la confiança dels ciutadans en les administracions públiques

L’alcalde d’Elx, Carlos González, presideix a Torrejón de Ardoz la VI Assemblea General organitzada per la Xarxa d’Entitats Locals per la Transparència i Participació Ciutadana


La legitimació social de les Administracions Públiques s’aconsegueix amb la transparència, amb la rendició de comptes i amb l’avaluació de les seues polítiques”. Així ho ha assegurat Judit Flórez, directora general dels Serveis Jurídics i Coordinació territorial de la FEMP, en la VI Assemblea General organitzada per Xarxa d’Entitats Locals per la Transparència i Participació Ciutadana de la FEMP. Una jornada, presidida per l’alcalde d’Elx, Carlos González, on s’han evidenciat els avanços de la Xarxa.

La cita, celebrada a Torrejón de Ardoz, ha sigut inaugurada per Ignacio Vázquez, alcalde de Torrejón de Ardoz i vicepresident 1r de la Xarxa, que ha aprofitat per a explicar que la Transparència s’ha d’entendre “com un mapa, el més senzill possible, perquè el ciutadà puga conéixer com s’accedeix als serveis als quals té dret”, a més d’incidir en l’obligació i en el compromís de les Entitats Locals per a l’avanç de les polítiques de transparència, de participació i de col·laboració ciutadana.

Per part seua, la directora general de cogovernança Pública del Ministeri d’Hisenda, Clara Mapelli, ha assenyalat en la seua intervenció que la combinació única de visió, veu i valors que procuren les polítiques de govern obert constitueixen “l’ancoratge de la confiança ciutadana en les institucions”. I ha assegurat la importància de reivindicar les diferents dimensions del Govern Obert que conformen autèntics drets ciutadans. “Hem de dedicar tots els nostres esforços a la preservació d’aquest patrimoni i a la seua garantia . Perquè la dimensió dels drets ciutadans constitueix el catàleg de les nostres responsabilitats”, ha explicat.

L’alcalde il·licità i president de la Xarxa, Carlos González, ha repassat el treball que s’ha dut a terme enguany que no ha dubtat a qualificar d’“útil”. Al seu judici ha servit per a estendre la cultura de la transparència i de la participació i, sobretot, per a implicar les entitats locals en el treball quotidià per a afavorir aquest objectiu. González ha posat en valor de les entitats locals que “han anat generant activitat, publicacions, eines, formació. Tot això encaminat a afavorir, secundar i incentivar aquesta necessària dinàmica del bon govern”.

Després de la inauguració, ha tingut lloc la ponència “Ètica, Integritat Pública i Política Democràtica: una relació complexa”, a càrrec de Manuel Alcaraz, professor Titular de Dret Constitucional de la Universitat d’Alacant. Una ponència que ha servit, segons Alcaraz, per a “emfatitzar amb conceptes universals i coneguts per tots, però que per la seua profunditat i complexitat hem de repensar”.

Finalment, s’ha presentat la “Guia de visualització de dades per a Entitats Locals” que ha comptat amb les intervencions de Carlos Alonso, Director de Divisió Oficina de la Dada del Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Roberto Magro, cap dels Serveis Interactius de l’Ajuntament d’Alcobendas i María del Carmen García, Directora de Governança de Dades i Coneixement institucional de l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat.

D’altra banda, en finalitzar l’assemblea es va celebrar un Consell de Govern de la Xarxa de Transparència en el qual, entre altres assumptes, es van abordar projectes per a l’any vinent.