En l’acte institucional de la Reial orde de la Dama celebrat al Centre de Congressos Ciutat d’Elx, Carlos González, acompanyat per l’edil de Cultura, Marga Antón, i per la presidenta de l’entitat, María del Carmen Pérez Cascales, va reivindicar que la peça ibera puga tornar al municipi com el va fer en 2006
L’alcalde, Carlos González, va afirmar en l’acte institucional de la Reial Orde de la Dama d’Elx celebrat al Centre de Congressos Ciutat d’Elx que el ministre de Cultura, Miquel Iceta, “s’ha equivocat en dir ‘no’ a la nostra petició de cessió temporal”, i que la negativa “ens motiva als il·licitans a continuar lluitant amb més afany” perquè la peça ibera torne al seu lloc d’origen.
Malgrat que ha recalcat el seu “respecte i estima” per Iceta, González va qualificar com “un error greu” la decisió del ministre de no traslladar la peça des del Museu Arqueològic Nacional (MAN) a la capital del Baix Vinalopó de manera temporal en 2022, tal com va sol·licitar l’Ajuntament, pel 125 aniversari de la troballa del bust en l’actual jaciment de l’Alcúdia, situat a escassos minuts del nucli urbà.
Si bé el regidor va indicar que la Dama ha estat omnipresent en la dinàmica sociocultural de la ciutat gràcies al conjunt d’activitats fruit de l’aliança entre el Consistori i la Reial Orde, a la qual va traslladar la seua gratitud per la seua labor i col·laboració amb l’objectiu de commemorar la troballa, va insistir que l’anhel de la ciutadania per a l’aniversari haguera sigut la cessió transitòria del bust iber per part del Ministeri.
En aquest sentit, va recordar les paraules de l’exministra Carmen Calvo, que va participar en la gala ‘Excel·lents de la Dama’, que es va desenvolupar en la vetlada del passat 3 d’agost a la Rotonda del Parc Municipal, moment en què va ser “clara i rotunda” en manifestar que la cessió temporal és perfectament compatible amb la política de no desmembrar el patrimoni comú dels espanyols. “Si ella va poder portar de tornada la Dama, no comprenem com l’ara ministre no pot fer-ho”, va assenyalar González. En un acte que, va destacar, “serveix per a llançar un crit clar, contundent i rotund per a reclamar al Govern d’Espanya que puga vindre de nou a Elx com el va fer en 2006”.
Justament, després de les declaracions d’Iceta del 7 d’agost relatives al fet que la Dama ni el Guernica es mourien dels seus respectius museus, “se centra el desig lloable de no desmembrar el patrimoni”, encara que, va reiterar González, “Calvo va expressar que és perfectament compatible amb cessions temporals que satisfacen el nostre desig de gaudir d’una peça que es va esculpir i es va trobar a Elx, i que sentim com a pròpia”.
Homenatges al compromís amb el bust i la cultura
En la cita, desenvolupada a les instal·lacions de Porta de la Morera, van assistir el president de la Diputació, Carlos Mazón; l’edil de Cultura, Marga Antón; la presidenta de la Reial Orde, María del Carmen Pérez Cascales; el president d’honor, Antonio Martínez Camacho; la Dama Vivent, Neus Almarcha; cavallers i dames de l’entitat, membres de l’Equip de Govern i de la Corporació Municipal, així com representants d’organitzacions de diversa índole i altres autoritats, que van aplaudir els homenatjats de la nit.
El mateix Mazón va arreplegar la Distinció d’Honor de la Reial Orde pel suport del Govern provincial al 125 aniversari del descobriment de la peça, que ha donat peu a la mostra ‘La Dama Viatgera’ –exposada al Museu Arqueològic i d’Història d’Elx (MAHE) fins al 30 d’abril de 2023– i al conveni subscrit entre la Reial Orde i la Fundació Comunitat Valenciana MARQ. A les reines major i infantil, Alba Berenguer i Julia Moreno, se’ls va entregar un penjoll. I a Paco Huertas se li va atorgar el títol de ‘Excel·lent de la Dama’ per la seua trajectòria de 32 anys com a membre de la Reial Orde, 25 d’aquests en el càrrec de secretari.
D’altra banda, la regidora Marga Antón va concedir diplomes de reconeixement als pintors que van participar amb les seues obres en la mostra ‘Les nostres Dames’, del 8 d’abril al 7 de maig de 2022, a la Sala Clarisses: Salvador Maciá Villalba, Ángel Castaño, Lola Martínez Lorenzo, José García Poveda, Reiner Esquerre Angulo, Carmen García, Ángela Meyerhans i Fernando Sánchez i Juan. També es van reconéixer Laura Guillén, Tomás Almela Parreño i Sol Pérez Segura, que no van poder ser presents.
L’alcalde va traslladar la seua felicitació als homenatjats i va subratllar la importància i la utilitat del 125 aniversari per a “continuar alimentant el profund afecte que tenim per la Dama i fent visible les nostres forces i determinació en la seua cessió temporal, perquè el nostre objectiu és que torne”.
Pérez Cascales, per part seua, a més d’agrair l’Ajuntament d’Elx i la seua Regidoria de Cultura el seu suport, i als complimentats “pel seu compromís amb allò que representa i que és la Dama”, va rememorar les diferents activitats ja efectuades en el marc de l’efemèride i va proposar fer balanç d’aquesta en una gala el 3 d’agost de 2023. “Qui sap, tal vegada la Dama ja es troba a Elx; si no, seguirem reivindicant-la mentre tinguem veu”.
“Continuarem treballant amb tota la nostra determinació, força i convicció perquè, més prompte que tard, la Dama d’Elx estiga entre nosaltres i puguem gaudir de la seua presència”, va reafirmar l’alcalde abans de donar per finalitzat l’acte amb el ‘Himne a Elx’ i va subratllar que “el poble il·licità, si d’alguna cosa pot presumir, és de perseverar per a aconseguir tot allò que es proposa”.
D’altra banda, en l’esdeveniment es va poder gaudir d’un vídeo sobre l’exposició ‘La Dama Viatgera’ i d’un fragment de l’espectacle audiovisual ‘Morfogènesi’, el videomapatge realitzat a la façana del Palau d’Altamira el 4 d’agost amb música en directe per l’aniversari.